to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:39 | 16.01.2023

Διεθνή

Στους 14 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινές σφαίρες από την αρχή του 2023

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Associated Press, ο θάνατος του παιδιού ανεβάζει σε 14 τους νεκρούς από ισραηλινά πυρά Παλαιστίνιους από την αρχή του έτους, πριν δηλαδή από 16 ημέρες - Ανάμεσα στα θύματα, τρία άτομα κάτω των 18 ετών


(φωτ.: αρχείου)

Ένα αγόρι έπεσε νεκρό κατά τη διάρκεια επιδρομής Ισραηλινών στρατιωτών νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσαν Παλαιστίνοιοι αξιωματούχοι, γιατροί και αυτόπτες μάρτυρες, στο τελευταίο αιματηρό περιστατικό εδώ και εβδομάδες αυξανόμενης βίας.

Ο 14χρονος Ομάρ Κχουμούρ πυροβολήθηκε στο κεφάλι, με το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι απάντησε με πραγματικά πυρά, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις με τους κατοίκους του καταυλισμού Ντεϊσέχ, οι οποίοι. σύμφωνα με την ίδια πηγή, πετούσαν πέτρες, βόμβες μολότοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν το αγόρι συμμετείχε στις ταραχές.

Οργισμένα πλήθη Παλαιστινίων συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με καταμέτρηση του Associated Press, ο θάνατος του παιδιού ανεβάζει σε 14 τους νεκρούς από ισραηλινά πυρά Παλαιστίνιους από την αρχή του έτους, πριν δηλαδή από 16 ημέρες. Ανάμεσα στα θύματα, τρία άτομα κάτω των 18 ετών.

Η βία και οι αναταραχές μαίνεται για μήνες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, μαζί με την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας - εδάφη που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για το πολυπόθητο κράτος τους. Περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί ζουν τώρα σε περίπου 130 οικισμούς στη Δυτική Όχθη, τους οποίους οι Παλαιστίνιοι και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν εμπόδιο για την ειρήνη.

Περίπου 150 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem, καθιστώντας το το πιο θανατηφόρο έτος από το 2004.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, η Χαμάς δημοσίευσε ως προειδοποίηση προς τον νέο αρχηγό του ισραηλινού στρατού σπάνιο βίντεο με αδιευκρίνιστη ημερομηνία λήψης, ενός Ισραηλινού που κρατείται αιχμάλωτος στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο βίντεο της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Κασάμ, εμφανίζεται ο Άβερα Μενγκίστου να καλεί τον ισραηλινό στρατό να εξασφαλίσει την ελευθερία του. Παρέμεινε ασαφές πότε τραβήχτηκε το βίντεο.

Ο Μενγκίστου, ένας Ισραηλινός Αιθιοπικής καταγωγής, πέρασε αυτοβούλως τον ισραηλινό φράχτη που περιβάλλει την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας το 2014, μετά από έναν καταστροφικό πόλεμο 50 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η οικογένειά του είπε ότι έχει ψυχιατρικά προβλήματα.

«Πόσο καιρό θα είμαι εδώ;» ρωτά ο άνδρας που υποτίθεται ότι είναι ο Μενγκίστου στο βίντεο που μεταδόθηκε τη Δευτέρα στο δορυφορικό κανάλι Αλ Ακσά που διευθύνεται από τη Χαμάς. «Οι σύντροφοί μου και εγώ είμαστε σε αιχμαλωσία. ... Πού είναι το κράτος και ο λαός του Ισραήλ;».

Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε άμεσα το βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε την ημέρα που ο υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι ορκίστηκε νέος διοικητής του στρατού του Ισραήλ. Σε μια δήλωση που συνόδευε το βίντεο, η Χαμάς προειδοποίησε τον Χαλέβι ότι θα «φέρει το βάρος» της αποτυχίας του προκατόχου του να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνταν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Αναλαμβάνοντας επίσημα τα νέα του καθήκοντα, ο Χαλέβι, ο πρώτος έποικος στη Δυτική Όχθη που υπηρετεί σε τόσο υψηλά στρατιωτικά πόστα, υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει τον στρατό από πολιτικές παρεμβάσεις στη διοίκησή του.

Ο προκάτοχός του, υποστράτηγος Αβίβ Κοχάβι, και άλλοι ηγέτες του ισραηλινού κατεστημένου ασφαλείας επέπληξαν τα σχέδια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαίρεση της εξουσίας του στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι ισχυροί ακροδεξιοί υπουργοί της νέας κυβέρνησης έχουν πλέον τον έλεγχο ενός τμήματος του υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις γραφειοκρατικές πτυχές της κατοχής, καθώς και μια παραστρατιωτική αστυνομική δύναμη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)