to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 15.01.2022

Κοινωνία

9 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν: Πορεία αντίστασης και μνήμης στα Πετράλωνα

Στην κινητοποίηση του Σαββάτου 15/1 συμμετείχαν ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η οποία ζητά να μην γίνει τώρα «καμιά αποφυλάκιση των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής!»


Σε πορεία στη μνήμη του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν για ένατη συνεχή χρονιά προχώρησαν σήμερα, Σάββατο 15/1/22, αριστερές και αναρχικές συλλογικότητες.

Πλήθος διαδηλωτών και διαδηλωτριών συγκεντρώθηκε αρχικά στην πλατεία Μερκούρη των Πετραλώνων, όπου ο άτυχος άνδρας είχε δολοφονηθεί από τους χρυσαυγίτες Διονύσιο Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, οι οποίοι επέβαιναν σε σκούτερ όταν εντόπισαν το θύμα που πήγαινε με το ποδήλατό του για δουλειά στη λαχαναγορά και τον δολοφόνησαν με επτά μαχαιριές.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η οποία ζητά να μην γίνει τώρα «καμιά αποφυλάκιση των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής!»

Η ΚΕΕΡΦΑ στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η απόφαση για την αποφυλάκιση του Μίχου, του πρώην βουλευτή των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, καταδικασμένου και για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, και  για τις δολοφονικές επιθέσεις στον Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο και στην Πάρο, είναι σκέτη πρόσκληση. Είναι  μαχαιριά για τις οικογένειες των θυμάτων, του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, τις εκατοντάδες μετανάστες, συνδικαλιστές και αγωνιστές που δέχτηκαν δολοφονικές επιθέσεις των φασιστών της ΧΑ  και απαίτησαν δικαιοσύνη».

«Οι επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες, μετανάστριες, συνδικαλιστές και κόσμο του αγώνα τους τελευταίους μήνες γίνονται ξανά με απροκάλυπτο τρόπο και αυτό πάντα με την ανοχή της αστυνομίας και της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αναπαράγει η ίδια μια ακροδεξία ρητορική και πολιτική. Χρέος του αντιφασιστικού κινήματος είναι να δείξει πως χώρος για τους φασίστες δεν υπάρχει. Να βρεθεί σε κάθε χώρο με αντιφασιστικό πρόταγμα, ενάντια σε ένα σύστημα που θρέφει τον φασισμό» τονίζει στο δικό του κάλεσμα ο Αντιφασιστικός Συντονισμός.

Image

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αντιφασιστικός Συντονισμού Αθήνας/Πειραιά, Καμπάνια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ: Καλούμε λοιπόν το Σάββατο 15/1/2022 και ώρα 12:00 στην Πλατεία Μερκούρη στην πορεία αντίστασης και μνήμης για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και στηρίζουμε τις δράσεις που έχουν καλεστεί τις επόμενες μέρες στα Πετράλωνα στις 15, 16 και 17 Γενάρη

Στις 17 Γενάρη του 2013 δολοφονείται ο Σαχζάτ Λουκμάν από τους νεοναζί Χ.Στεργίοπουλο και Δ.Λιακόπουλο στα Πετράλωνα, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του. Η δολοφονία του Σαχζάτ και του Παύλου Φύσσα ήταν ένα αποκορύφωμα της δράσης της Χρυσής Αυγής, η οποία εκείνη την περίδοδο επιδιδόταν σε συνεχόμενες επιθέσεις ενάντια σε μετανάστριες και πρόσφυγες, σε αγωνιστ(ρι)ες και σε κινηματικούς χώρους.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν αποτέλεσε μια σημαντική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος. Χωρίς καμία εμπιστοσύνη στην αστική δικαιοσύνη,  καταφέραμε να αναδείξουμε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο τι ήταν η Χρυσή Αυγή και τί είναι ο φασισμός στην Ελλάδα του σήμερα, ενώ παράλληλα οι χρυσαυγίτες μπήκαν στη φυλακή και η ακροδεξία βρέθηκε χωρίς έναν μαζικό φορέα έκφρασης.

Έναν χρόνο μετά και μέσα στην πανδημία, που οι πληττόμενες κοινωνικές ομάδες, εργάτριες, πρόσφυγες και μετανάστες, κρατούμενες και τα πιο φωτοχοποιημένα στρώματα της κοινωνίας βρίσκονται σε μια θέση που όλο και χειροτερεύει, χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά, οι φασίστες προσπαθούν να ξαναβγούν στον δρόμο, μέσα από τον χώρο που βρήκαν σε συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών, στα μακεδονικά συλλαλητήρια, στην όξυνση της αντιπροσφυγικής ρητορικής τον Μάρτη του 2020 κλπ. Οι επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες, μετανάστριες, συνδικαλιστές και κόσμο του αγώνα τους τελευταίους μήνες γίνονται ξανά με απροκάλυπτο τρόπο και αυτό πάντα με την ανοχή της αστυνομίας και της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αναπαράγει η ίδια μια ακροδεξία ρητορική και πολιτική.

Χρέος του αντιφασιστικού κινήματος είναι να δείξει πως χώρος για τους φασίστες δεν υπάρχει. Να βρεθεί σε κάθε χώρο με αντιφασιστικό πρόταγμα, ενάντια σε ένα σύστημα που θρέφει τον φασισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)