to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:49 | 10.08.2021

Κοινωνία

Όγδοη νύχτα εφιάλτη: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Εύβοια (liveblog)

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων στο νησί


Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά τα νέα σημεία που τις τελευταίες ώρες (βράδυ Τρίτης 10/8) στη βόρεια Εύβοια προκαλούν ανησυχία καθώς οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά.     

      Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.     

      Ταυτόχρονα δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.     

      Μέχρι και τώρα σε απόκρημνες πλαγιές τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα δίνουν πραγματική μάχη για να σβήσουν τις φλόγες και να περιορίσουν τον κίνδυνο, που προκλήθηκε μετά από την αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».

      Συγχρόνως στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.     

      Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.     

      Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

      Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς.     

      Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας.     

      Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.

*Δείτε τι είχε συμβεί την 7η ημέρα της πυρκαγιάς όταν φούντωνε το μέτωπο από Γαλατσώνα προς Αβγαριά 

Η ζωντανή κάλυψη από τα μέτωπα της πυρκαγιάς του OpenTV - λίγο παρακάτω όλες οι εξελίξεις σε Liveblog

Η φωτιά «έσπασε» στα Αβγαριά

Άλλη μια δύσκολη νύχτα βίωσαν οι κάτοικοι στην Εύβοια, όπου συνεχίζει μαίνεται η πυρκαγιά. Η φωτιά κατευθύνονταν πλέον από τα Αβγαριά στα Καμάρια, όπου σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα για να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου.

Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές, εθελοντές δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη στο χωριό Καμάρια.

Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριά και παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους.

Ανοιχτά πολλά μέτωπα

Πονοκέφαλος παραμένουν οι αναζωπυρώσεις και τα μικρά μέτωπα που στη συνέχεια μεγαλώνουν. Πρόκειται για ένα σκηνικό που είδαμε και τις προηγούμενες μέρες να επαναλαμβάνεται διαρκώς.

Περιφερειακά από το Πευκί, το Αρτεμίσιο και το Ασμήνι οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς τα πού θα κινηθούν.

Στις Γούβες δεν κινδυνεύει άμεσα το χωριό. Μέχρι τώρα έχει δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις της φωτιάς και άντεξε μεν αλλά με σοβαρές ζημιές. Οι φόβοι για αναζωπύρωση διαφόρων σημείων και για επέκταση είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει ενδιάμεσα ένα τμήμα δάσους που δεν έχει καεί.

Στα Ελληνικά και στο Ψαροπούλι αλλά και στο δρόμο που ενώνει τα δύο αυτά χωριά η νύχτα ήταν μεγάλη. Η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερη ένταση. Η ανθρώπινη ζώνη που έγινε όμως εκεί δεν επέτρεψε να επεκταθεί και να απειλήσει σπίτια.

Τέλος μείζον είναι το θέμα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζημιά στο δίκτυο είναι μεγάλη, καθώς χιλιάδες κολώνες έχουν «θυσιαστεί» και τα περισσότερα χωριά είναι χωρίς ηλεκτρικό. Πολλά από αυτά είναι επίσης χωρίς νερό και τα αντλιοστάσια δεν δουλεύουν.

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)