to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 30.06.2021

Κοινωνία

Ό,τι επί τρεις μήνες καθυστερεί (ή αρνείται) να κάνει η ΕΛΑΣ: Το χρονικό του ξυλοδαρμού πολίτη στη Νέα Σμύρνη

H Disinfaux Collective έκανε όσα 3 μήνες καθυστερεί η ΕΛΑΣ - Ανάλυση αδημοσίευτων και δημοσιευμένων βίντεο καταρρίπτει τις επίσημες θέσεις για την 7η Μαρτίου.


Αποκαλυπτική είναι η νέα ανάλυση της ερευνητικής ομάδας Disinfaux Collective αναφορικά με το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στις 7 Μαρτίου στη πλατεία Νέας Σμύρνης.

Αναλύονται εκτενώς τρία κύρια σημεία που απασχόλησαν την σχετική δικογραφία και τα όσα ακολούθησαν σε επίπεδο δημοσιευμάτων και πολιτικής αντιπαράθεσης, δηλαδή ότι:

1. «πλήθος πολιτών επιτέθηκε κατά αστυνομικών»

Ο φακός γελοιοποιεί με τεκμήρια τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία περί 40 πολιτών που «επιχείρησαν να περικυκλώσουν τους αστυνομικούς», περί 50 πολιτών που «επιτέθηκαν στους αστυνομικούς» και των 20 πολιτών που «εκτέλεσαν προαποφασισμένη επίθεση κατά των αστυνομικών» (η τελευταία αναφορά έχει γίνει ενόρκως από υπαρχιφύλακα της ΕΛΑΣ).

Τεκμηριώνεται επίσης από τον συγχρονισμό του υλικού ότι ο ξυλοδαρμός του πολίτη γίνεται 3 λεπτά πριν την υποτιθέμενη επίθεση πολιτών την οποία υποστηρίζουν οι αστυνομικοί ότι δέχθηκαν, όπως και είναι εμφανές ότι καμία οργανωμένη επίθεση σε αστυνομικούς δεν υπήρξε.

Κατά συνέπεια καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι οι συλλήψεις που έγιναν οφείλονται σε επίθεση πολιτών σε αστυνομικούς.

2. «Τα θύματα της αστυνομικής επίθεσης αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν υλικό από αστυνομικών»

Τα διαθέσιμα βίντεο σαφώς καταγράφουν τα χέρια του πολίτη που δέχεται την επίθεση των αστυνομικών και σε κανένα σημείο δεν γίνεται καμία κίνηση προς οποιοδήποτε οπλισμό φέρουν αυτοί, όπως και από άλλο πολίτη.

Αντίθετα, καταγράφεται δεύτερη επίθεση στο ίδιο θύμα από τους αστυνομικούς, ενώ ήδη τον έχουν υπό τον έλεγχό τους.

3. Τεκμηριώνονται πολλαπλές περιπτώσεις χρήσης πτυσσόμενων μεταλλικών γκλοπ κατά πολιτών

Οι δημιουργοί της ανάλυσης υπενθυμίζουν ότι ακόμη και συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ αμφισβητούν κατά πόσο είναι σύννομη η χρήση τους εφόσον δεν χορηγούνται στους αστυνομικούς από την υπηρεσία τους.

4.  οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν δεν είχαν επαρκή εκπαίδευση και προϋπηρεσία

Μεταξύ της πρώτης ομάδας αστυνομικών της ΔΙΑΣ που είναι εξ αρχής στο σημείο, με βάση τα διακριτικά τους δύο έχουν τουλάχιστον 5ετή και 3ετή υπηρεσία στην ΕΛΑΣ, με βαθμό ανθυπαστυνόμου και αρχιφύλακα.

Ο αρχιφύλακας μάλιστα, είναι αυτός που καταγράφεται να εντοπίζει και να κινείται κατά πολίτη που καταγράφει τα τεκταινόμενα.

Το σχετικό βίντεο τελειώνει με την επισήμανση ότι «τρεις μήνες μετά το περιστατικό, η Ελληνική Αστυνομία ανακοινώνει ότι ακόμη εκκρεμεί η διερεύνηση της υπόθεσης και διενεργεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό, ενώ ένας εκ των εμπλεκόμενων αστυνομικών έχει τεθεί σε προσωρινή διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανάλυση εδώ, καθώς και το συγχρονισμένο οπτικοακουστικό υλικό στο παρακάτω βίντεο:

Πηγή: Avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)