to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:49 | 15.06.2021

Πολιτική

Καταγγελία της Θ. Φωτίου: Με τροπολογία της κυβέρνησης υπονομεύεται η αναδοχή ανάπηρων παιδιών

Όπως επισήμανε μιλώντας στη Βουλή η Θ. Φωτίου, η κυβέρνηση, εγκληματικά πράττοντας, κόβει το επίδομα αναδοχής στα ανάπηρα παιδιά μετά τα 26 τους χρόνια. Παράλληλα, σημειώνει, εμπαίζουν το ανάπηρο παιδί και την ανάδοχη οικογένεια που το αναλαμβάνει, βαφτίζοντας το αναπηρικό επίδομα που παίρνει έτσι κι αλλιώς, «επίδομα αναδοχής».


Η Θ. Φωτίου, βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και αναπλ. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, τοποθετούμενη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά επισήμανε συγκεκριμένα:

  • Πριν λίγο η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία ( 930/63) με την οποία τροποποιείται το άρθρο 12 του δικού μας νόμου της αναδοχής-υιοθεσίας (4538/18). Ζητάμε να αποσύρετε αυτή την αισχρή τροπολογία, να ακυρώσετε την ΚΥΑ που έχει εκδοθεί στις 26 Μαΐου πρωθύστερα... στα πλαίσια της καλής νομοθέτησης. Και καλούμε τον πρωθυπουργό να παρέμβει διότι υπονομεύεται η αναδοχή των ανάπηρων παιδιών. Συγκεκριμένα:

1. Κόβετε το επίδομα αναδοχής μετά τα 26 στο ανάπηρο παιδί. Αυτό είναι εγκληματικό. Δηλαδή ένα αυτιστικό παιδί για το οποίο κάνετε δήθεν ειδικό πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης, δεν χρειάζεται μετά τα 26 η ανάδοχη οικογένειά του βοήθεια; Ποια είναι η λογική σας; Θα βγει το αυτιστικό παιδί στα 26 του στην αγορά εργασίας;

2. Εμπαίζετε το ανάπηρο παιδί και την ανάδοχη οικογένεια που το αναλαμβάνει, βαφτίζοντας το αναπηρικό επίδομα που παίρνει έτσι κι αλλιώς, επίδομα αναδοχής. Με την ΚΥΑ που είχαμε καταθέσει τον Ιούνιο του 2019 προβλέπαμε επίδομα αναδοχής κλιμακούμενο από 325 ευρώ για παιδιά χωρίς αναπηρία, 464 ευρώ για παιδιά με 67% αναπηρία, 653 ευρώ για παιδιά έως 80% αναπηρία, έως 1063 Ευρώ για παιδιά με αναπηρία άνω του 80%. Τα χρήματα αυτά θα εδίδοντο ανεξάρτητα από το αναπηρικό τους επίδομα. Μεσολάβησαν οι εκλογές και 2 χρόνια μετά εκδώσατε ΚΥΑ με την οποία περιορίζετε σε 325 ευρώ το επίδομα αναδοχής για τα μη ανάπηρα παιδιά και 375 για όλα τα ανάπηρα, ανεξάρτητα από το βαθμό αναπηρίας.

Πρόκειται για εγκληματική πράξη υπονόμευσης της αναδοχής των ανάπηρων παιδιών και εμπαιγμού τους, γιατί μετονομάζεται το αναπηρικό επίδομα, που έτσι κι αλλιώς παίρνει το παιδί, σε επίδομα αναδοχής, για να εμφανίσετε ότι τους δίνετε παραπάνω από 50 Ευρώ. 1200 ευρώ διαφήμιζε η υπουργός ως υπέρμαχος της αναδοχής στα κανάλια αυτές τις ημέρες την ίδια στιγμή που ετοίμαζε αυτή την ντροπιαστική τροπολογία, που ακυρώνει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της αναδοχής, την αναδοχή των ανάπηρων παιδιών.

Σε άλλο σημείο της οιμλίας της, αναφερόμενο συνολικότερα στο αντεργατικό νομοσχέδιο, η Θ. Φωτίου τόνισε:

  • Είναι εξοργιστικό να περιφέρεται ανενόχλητος ο Υπουργός Εργασίας στα κανάλια και να «κλαίγεται», παραπληροφορώντας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θέλει να ψηφίσει την επέκταση δικαιωμάτων στους εργαζόμενους γονείς γιατί δήθεν δε θέλει να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Πότε αλήθεια θα φροντίζουν τα παιδιά τους οι γονείς όταν καταργείτε ακόμα και την Κυριακάτικη αργία που τα έβλεπαν; Ούτε όμως και τις καθημερινές θα τα βλέπουν διότι όσοι έχουν πλήρη απασχόληση θα δουλεύουν με το νόμο 10 ώρες αντί για 8, τις 2 τζάμπα.

  • Πρόκειται για νομοσχέδιο προστασίας της εργοδοσίας κι όχι της εργασίας διότι παραδίδει γυμνό τον εργαζόμενο να διαπραγματεύεται μόνος του με τον εργοδότη τις ώρες που θα δουλεύει και την αμοιβή του. Αυτό σημαίνει ατομική σύμβαση, αυτό σημαίνει κατάργηση συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων. Είναι η νομιμοποίηση του δίκιου του ισχυρότερου, ο νόμος της ζούγκλας.

  • Η άδικη απόλυση χωρίς αιτιολογία γίνεται φθηνή για τον εργοδότη. Ακόμη και αν δικαιωθεί ο εργαζόμενος στα δικαστήρια, τα οποία πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του, δεν επαναπροσλαμβάνεται, ενώ αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα.

  • Είναι νομοσχέδιο προστασίας των εργοδοτών διότι αυξάνει την παραβατικότητά τους που ήδη είναι πολύ ψηλή στη χώρα μας. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που ελέγχει το αποδυναμωμένο ΣΕΕΠΕ έχει παραβάσεις.

  • Το Υπουργείο Εργασίας όμως, πλέον δε θα ελέγχει τις παραβάσεις μέσω του ΣΕΠΕ, το οποίο εσείς κάνετε ανεξάρτητη αρχή. Έχουμε πικρή πείρα από τις 37 ανεξάρτητες αρχές.

  • Με το νομοσχέδιο μειώνετε το κόστος για τον εργοδότη και αυξάνετε τις δωρεάν και τις φθηνές υπερωρίες. Ο εργαζόμενος όμως δεν κάνει υπερωρίες για να παίρνει ρεπό αλλά γιατί δεν του φτάνει ο μισθός του. Το 85% των εργαζομένων αμείβεται το πολύ έως 1.000 Μέχρι σήμερα, ο εργαζόμενος των 1000 ευρώ, εάν έκανε 2 ώρες υπερωρίες πέραν του 8ωρου του, θα έφτανε 1.200 ευρώ. Με το νομοσχέδιο σας χάνει τα 200 ευρώ και κερδίζει… ρεπό.

  • Τι προτείνουμε εμείς: αύξηση κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, κατοχυρωμένες δουλειές και αμοιβές με συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, σοβαροί ελεγκτικοί μηχανισμοί και όχι ανεξάρτητες αρχές για προστασία του εργαζόμενου από την εργοδοτική αυθαιρεσία, δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)