to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:47 | 14.06.2021

Κοινωνία

Ακυρώθηκε το «συνέδριο γονιμότητας» μετά το κύμα οργής

Μετά την σωρεία αντιδράσεων ακυρώνεται το «συνέδριο γονιμότητας» - Η οργανωτική επιτροπή επιμένει ότι το μήνυμα του συνεδρίου παρερμηνεύτηκε - Το πραγματικό Συνέδριο για τη γονιμότητα, δεν αναβλήθηκε, ξεκινά σήμερα, τονίζει ο Ν. Φίλης, Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Ακυρώνεται το 1ο Πανελλήνιο συνέδριο γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας μετά το κύμα οργής  από πολίτες, φορείς, οργανώσεις και πολιτικά πρόσωπα. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες μετά την κοινωνική κατακραυγή, την αιγίδα απέσυρε η ΠτΔ και την χορηγία επικοινωνίας η ΕΡΤ και το ΑΠΕ. 

Στην παρερμηνεία του «προπαγανδιστικού» βίντεο επιμένει η οργανωτική επιτροπή του εν λόγω συνδερίου, η οποία ανακοίνωσε την ακύρωσή του μέσω του Facebook λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 

«Η οργανωτική επιτροπή του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.

Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας.

Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν.

Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.

Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν.

Η Οργανωτική Επιτροπή
- K. Ζηκόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Ν. Νικολέττος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θράκης
- Κ. Νταφόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Ν. Φίλης: Το πραγματικό Συνέδριο για τη γονιμότητα, δεν αναβλήθηκε - Ξεκινά σήμερα

Το πραγματικό συνέδριο για τη «γονιμότητα» δεν αναβλήθηκε. Διεξάγεται από σήμερα στη Βουλή με σπόνσορα τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η ψήφιση του αντεργατικού νόμου, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή για τα νέα ζευγάρια. Είναι βαθιά αντιδραστικό και μισανθρωπικό να εκχυδαΐζεις τη ζωή και τις αποφάσεις των γυναικών, λέγοντάς τους σε ένα βίντεο «δεν ήξερες ότι οι σπουδές και η δουλειά θα σε φέρουν στα 40 χωρίς παιδί;» Αλλά είναι επίσης και βαθιά υποκριτικό, γιατί στην πραγματικότητα ο κύριος λόγος που αποτρέπει την τεκνοποίηση, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών, είναι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Η ανεργία, η αβεβαιότητα όταν βρει κάποιος δουλειά, τα εξοντωτικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί που συνετρίβησαν ακόμα περισσότερο μες τα μνημόνια... Και τι φέρνει στη Βουλή η ΝΔ την ίδια μέρα; ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες, με δεκάωρα και για τους δυο γονείς και μείωση των αποδοχών χάρη στις απλήρωτες υπερωρίες. Μάλλον οι βουλευτές της ΝΔ που θα το ψηφίσουν, όπως και οι διοργανωτές του συνεδρίου στα Ιωάννινα, δεν γνωρίζουν τι θα πει (για παράδειγμα) «δεν έχω κανέναν να πάρει τα παιδιά από το σχολείο». Αυτοί, τέτοιου είδους ταπεινά προβλήματα τα έχουν λυμένα, και πριν και μετά τα σαράντα τους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε ακόμα μια φορά μειωμένα αντανακλαστικά. Γυναίκα η ίδια, εξαίρετη νομικός, με το θεσμικό ρόλο που έχει να ενώνει τους Έλληνες, χρειάστηκε δυο μέρες γενικευμένης κατακραυγής στα social media για να αντιληφθεί ότι πρέπει να αποσύρει το όνομά της από ένα συνέδριο, όπου για θέματα μητρότητας θα μιλούσαν… μέλη της Ιεραρχίας! Αρκεί αυτό για να αντιληφθεί ο καθένας ότι κάτι πάει στραβά, δεν χρειάζεται να είναι έμπειρος πολιτικός. Εξάλλου δεν ήταν καν πολιτικοί αυτές που μίλησαν πρώτες -και μπράβο τους. Έχουν την βαθύτατη εκτίμησή μου.

Το δημογραφικό είναι για την Ελλάδα πραγματικό πρόβλημα. Για την αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο πάντα του απεριόριστου δικαιώματος της γυναίκας να ορίζει το σώμα της, χρειάζονται πολλά. Αλλά πρώτο βήμα, είναι η σταθερότητα και ασφάλεια στον οικογενειακό βίο και οι πολιτικές στήριξης των νέων ζευγαριών. Με τη φτώχεια, την ανεργία, τη διευκόλυνση των απολύσεων και τα απλήρωτα δεκάωρα, όλο και λιγότεροι θα κάνουν το βήμα. Από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα αντιπολίτευσης, τουλάχιστον στην Αριστερά, δίνουν τον αγώνα μέσα κι έξω από τη Βουλή για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Εμπρός, να τους υποχρεώσουμε και αυτό να το «αναβάλουν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)