to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:18 | 06.02.2020

Πολιτική

Προανακριτική Επιτροπή: Κατέρρευσαν με πάταγο όλες οι αιτιάσεις της Γ. Τσατάνη

Ομολόγησε ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος της έλεγε να κάνει αυτό που έλεγαν οι πάντες που ασχολούνταν με την υπόθεση, αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές.


Ανελέητο σφυροκόπημα στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου δέχτηκε, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η μάρτυρας Γεωργία Τσατάνη, πρώην Εισαγγελέας Εφετών από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα.

Αρχικά ομολόγησε ότι αγνοεί πλήρως το αντικείμενο που ερευνά η Επιτροπή, δεν γνωρίζει τίποτα για πιέσεις Παπαγγελόπουλου στους Εισαγγελείς Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis. Αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι όλα όσα είχε καταθέσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι αληθή, και συγκεκριμένα ρωτήθηκε σε τι συνίσταται ακριβώς η «παρέμβαση» Παπαγγελόπουλου σε βάρος της και απάντησε ότι ήθελε να επιστρέψει τη δικογραφία του Βγενόπουλου που είχε στα χέρια της στην αρμόδιο Εισαγγελία Διαφθοράς, δηλαδή στην κ. Ράϊκου και τους Επίκουρους Εισαγγελείς κκ. Δραγάτση και Ελευθεριάνο.  

Ομολόγησε ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος της έλεγε να κάνει αυτό που έλεγαν οι πάντες που ασχολούνταν με την υπόθεση, δηλαδή ότι αποκλειστικά αρμόδια να χειριστεί την υπόθεση είναι η Εισαγγελία Διαφθοράς και όχι η ίδια. ΄Άλλωστε αυτό ακριβώς είπε και το πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο το οποίο της επέβαλε πειθαρχική ποινή γι αυτό το λόγο, διότι δηλαδή αφαίρεσε τη δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς και την χειρίστηκε η ίδια, χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα, και τελικά την έθεσε στο αρχείο, αφού προηγουμένως κατάφερε να συνενώσει όλες τις δικογραφίες που αφορούσαν τον Βγενόπουλο και τη Marfin. Η τέλεια μεθόδευση, όπως κατήγγειλε τότε ο Ιωάννης Αγγελής, Εισαγγελέας τότε Δικαστικής Συνδρομής, αφού πρώτα επιτεύχθηκε η συνένωση και συγκέντρωση όλων των δικογραφιών στα χέρια της κ. Τσατάνη και τελικά ΟΛΕΣ αρχειοθετήθηκαν. 

Ρωτήθηκε γιατί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε πει ότι «…ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος, του οποίου τονίζω ξανά και ξανά και επισημαίνω δεν αμφισβητώ την εντιμότητά του, αυτό που αμφισβητώ είναι η σοβαρότητα με την οποία έχει χειριστεί το όλο θέμα σχετικά με τη νομίμως από εμέ διενεργούμενη προκαταρτική έρευνα», και γιατί συνεχίζει και σήμερα να λέει ότι νομίμως χειρίζονταν τη σχετική δικογραφία ενώ υπάρχει αμετάκλητη Πειθαρχική απόφαση σε βάρος της, ακριβώς γιατί αφαίρεσε τη δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς.  Αρνήθηκε αρχικά ότι αυτή  ζήτησε και πήρε τη δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ,όταν ο Σπ. Λάππας της επέδειξε δικό της έγγραφο με το οποίο τη ζητούσε επέλεξε τη σιωπή. Είπε ότι με δική της πρωτοβουλία αποκλειστικά επιδίωξε να συναντηθεί με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ότι πήγε στο γραφείο του μετά από τηλεφωνική της κλήση, ότι στη συνάντηση της ειπώθηκε ότι πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στην αποκλειστικά αρμόδια Εισαγγελία Διαφθοράς, και η κ. Τσατάνη κατέθεσε ότι επιχείρησε να συναντήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο «…μήπως καταφέρει και του αλλάξει γνώμη που διαμόρφωσε είτε από κακή ενημέρωση ή παραπλάνηση». Δηλαδή μία ανώτερη Εισαγγελική λειτουργός επιδιώκει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό για να τον προστατέψει από «καλή ενημέρωση ή παραπλάνηση». Αυτό είναι το αδίκημα που αποδίδει στον Δ. Παπαγγελόπουλο, γιατί από  έλλειψη ενημέρωσης ή σφαλερή ενημέρωση ή  από παραπλάνηση (όπως ακριβώς κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) της ζητά να επιστρέψει τη δικογραφία στην αρμόδιο Εισαγγελία Διαφθοράς, αποκλειστικά αρμόδια να χειριστεί υποθέσεις διαφθοράς σύμφωνα με τον ν. 4022/2011.  Για τον παράνομο χειρισμό εκ μέρους της της υπόθεσης Βγενόπουλου ο Σπ. Λάππας της διάβασε καταθέσεις των Εισαγγελέων κ. Αγγελή, κ. Ράϊκου, Δραγάτση, Ελευθεριάνου, οι οποίοι όλοι σε καταθέσεις τους αναφέρουν, μάλλον καταγγέλλουν, ότι η κ. Τσατάνη παρανόμησε, και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε προτείνει την επιβολή πειθαρχικής ποινής σε βάρος της, για δύο πράγματα για τα οποία όλοι οι παραπάνω συμφωνούσαν: 1. γιατί αφαίρεσε, έπειτα από παραγγελίες της, τις δικογραφίες Βγενόπουλου, τις οποία επί 1 ½ χρόνο διερευνούσαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, που είχαν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διερεύνησή τους και βρισκόταν λίγο πριν την άσκηση ποινικών διώξεων, και 2. γιατί  συμπεριέλαβε στη Διάταξή της για αρχειοθέτηση της υπόθεσης και το αδίκημα της δωροδοκίας του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, παρότι είχε γίνει συμφωνία να μην προβεί σε καμία τελική ενέργεια πριν αποφανθούν τελειωτικά τα αρμόδια δικαστικά όργανα της Κύπρου.  

Τελικά η κ. Τσατάνη παραπέμφθηκε για τα δύο αυτά πειθαρχικά αδικήματα ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου και καταδικάστηκε τόσο στο πρωτοβάθμιο όσο και στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Το οποίο τι είπε; Ο,τι της  έλεγε το Παπαγγελόπουλος, δηλαδή να επιστρέψει τη δικογραφία που παρανόμως κρατούσε και χειρίζονταν, στους αποκλειστικά αρμόδιους Εισαγγελείς Διαφθοράς. Κατήγγειλε ότι ο Κ. Βαξεβάνης της επιτίθεται ήδη από τέλος του 2015 με πολύ εχθρικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα, και όταν ρωτήθηκε εάν έχει ασκήσει εγκλήσεις(μηνύσεις)εναντίον μέχρι σήμερα απάντησε «ΟΧΙ». Της επιδείχθηκαν καταθέσεις των Ράικου, Δραγάτση, Ελευθεριάνου, Αγγελή, Ζαγοραίου, των Κυπρίων Εισαγγελέων που την κατηγορούσαν ότι αρχειοθέτησε την υπόθεση  χωρίς να περιμένει πρώτα την εισαγγελική κρίση των Κυπρίων συναδέλφων της, όπως ρητά συμφωνήθηκε, και για όλα αυτά είπε «ότι είναι άποψή τους». 

Της επισημάνθηκε μία αναφορά της Ανακρίτριας Μαρίνας Ευαγγέλου που λέγει ότι σε συνάντησή της με τον Βγενόπουλο, αυτός της, απευθυνόμενος σε παριστάμενο Κύπριο Ανακριτική, του είπε το εξής εκπληκτικό και …προφητικό: «…και εδώ στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος μου και εάν βγει διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών που θα θέτει την υπόθεση στο αρχείο, τότε θα έχουμε ευρωπαϊκό δεδικασμένο…». Και ποιος ήταν Εισαγγελέας Εφετών;  Η κ. Τσατάνη. Και Ποίου Εισαγγελέως βγήκε τελικά διάταξη που αθώωνε τον Βγενόπουλο; Της κ. Τσατάνη. Το ερώτημα είναι πως γνώριζε ο Βγενόπουλος ότι θα έβγαινε στο μέλλον Διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών (Τσατάνη) περί αρχειοθέτησης της υπόθεσής του, κάτι που θα δέσμευε και τις Κυπριακές Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές; Η απάντηση ήρθε αργότερα με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης από την κ. Τσατάνη, και πολύ αργότερα μετά την αμετάκλητη πειθαρχική της καταδίκη έγινε ανάσυρση της δικογραφίας και ήδη βρίσκεται στο στάδιο Ανάκρισης στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο έχει δικαστεί και έχουν εκδοθεί και αποφάσεις.

                Εντέλει, το συμπέρασμα που προκύπτει από τη σημερινή εξέταση της κ. Τσατάνη από τον Σπ. Λάππα είναι το εξής: Oτι ο Δ. Παπαγγελόπουλος της ζητούσε να επιστρέψει την δικογραφία που παράνομα αφαίρεσε και παράνομα διερευνούσε στους Εισαγγελείς Διαφθοράς. Τελικά τι είπαν τα Πειθαρχικά Συμβούλια που δίκασαν την πειθαρχική ευθύνη της κ. Τσατάνη; Είπαν ό,τι ακριβώς έλεγε ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ότι δηλαδή παράνομα αφαίρεσε και παράνομα χειρίστηκε και έθεσε στο αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου. Για ποιο αδίκημα ομιλεί η ΝΔ και το ΚΙΝ. ΑΛ; Είναι αδίκημα η κατάθεση της κ. Τσατάνη που έλεγε  ότι «δεν αμφισβητεί την εντιμότητά του; Είναι ποινικό αδίκημα το ότι στη συνάντησή της μαζί του αυτή, με δική της αποκλειστικά πρωτοβουλία, προσπάθησε να τον απαλλάξει από σφαλερή άποψη και παραπλάνηση για το τι ισχύει για το ποιος είναι αρμόδιος να χειριστεί μία υπόθεση Διαφθοράς, όπως η υπόθεση Βγενόπουλου; Είναι αδίκημα το ότι ο Παπαγγελόπουλος της είπε ποιο είναι το νόμιμο και ποια η υποχρέωσή της, όταν μάλιστα το ίδιο ακριβώς είπαν και τα Πειθαρχικά όργανα που εξέτασαν πειθαρχική παράβαση της κ. Τσατάνη; Για ποιο αδίκημα ερευνούν ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ. όταν η ίδια είχε καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι «… δεν ομιλώ για καταγγελία ή, ενδεχομένως, για μήνυση, αναφορά"; ΄Η όταν κατέθετε η κ. Τσατάνη  ότι επιδίωξε συνάντηση με τον Υπουργό επειδή "… ενδεχομένως θα μπορούσε να σταματήσει αυτές τις στοχοποιήσεις" (εννοεί από τον τύπο); Δεν καταρρέει παταγωδώς μόνο η δίωξη Παπαγγελόπουλου, καταρρέει η λογική και σοβαρότητα όλων όσων επιχείρησαν να τον σύρουν εγκαλούμενο στην Προανακριτική Επιτροπή.
 

Ψευδή χαρακτηρίζει ο Δ. Παπαγγελόπουλος την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Γ. Τσατάνη

Μετά τη σημερινή κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι η κατάθεση της εισαγγελικής λειτουργού είναι ψευδής και προσθέτει η πρώην εισαγγελέας Εφετών δεν είχε σχέση με την υπόθεση της Novartis, αλλά με το ζήτημα της υπόθεσης του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

   Ο κ. Παγγελόπουλος αναφέρει ότι στην κ. Τσατάνη επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή «για την πρωτοφανή και σκανδαλώδη προσπάθεια συγκάλυψης ενός μεγάλου σκανδάλου, του σκανδάλου Βγενόπουλου» και καταγράφει εννέα ενέργειες της Γ. Τσατάνη αναφορικά με την υπόθεση αυτή.

   Υπογραμμίζει επίσης ότι ως εισαγγελέας και ως υπουργός «υπήρξα ασυμβίβαστος διώκτης της διαφθοράς και αυτό δεν μου συγχωρούν κάποιοι διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι πολιτικοί και έχουν συνασπισθεί με ελάχιστους, μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, επίορκους εισαγγελείς και έναν ισοβίτη κατάδικο για ναρκωτικά» και προσθέτει:

     «Στόχος, όλων αυτών, είναι να με εκδικηθούν και ταυτόχρονα να εκφοβίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία εισαγγελέων και δικαστών προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανοχή και τη σιωπή τους στα σκάνδαλα και στις παρανομίες».

   Το κείμενο της δήλωσης του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:

   «Η καλύτερη απάντηση στα ψέματα της κας Τσατάνη, εισαγγελέως, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την υπόθεση Novartis, είναι η αμετάκλητη πειθαρχική ποινή που της επιβλήθηκε από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για την πρωτοφανή και σκανδαλώδη προσπάθεια συγκάλυψης ενός μεγάλου σκανδάλου, του σκανδάλου Βγενόπουλου.

   Προς ενημέρωση της κοινής γνώμης υπενθυμίζω:

   α) Η κα Τσατάνη με πραξικοπηματικό τρόπο αφαίρεσε από την αποκλειστικά αρμόδια Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τη δικογραφία του σκανδάλου Βγενόπουλου, τη χειρίσθηκε και την αρχειοθέτησε με προκλητικά απροκάλυπτες μεθοδεύσεις.

   β) Η κα Τσατάνη εντός 72 ωρών, με διαστημική ταχύτητα "μελέτησε" και με πρωτοφανή ευφυΐα κατανόησε χιλιάδες σελίδες, και με υπεράνθρωπη προσπάθεια συνέταξε τη διάταξη απαλλαγής του μακαρίτη Βγενόπουλου, που αριθμούσε 801 σελίδες εάν θυμάμαι καλά.

   γ) Για την αρχειοθέτηση του σκανδάλου Βγενόπουλου είχε ενημερωθεί ο ίδιος ο Βγενόπουλος -από ποιόν άραγε- και την προανήγγειλε ο ίδιος λίγες ώρες πριν η κα Τσατάνη τον απαλλάξει προκλητικά και παράνομα.

   δ) Το σκάνδαλο Βγενόπουλου προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η κυπριακή οικονομία κατέρρευσε μάλιστα και εξαιτίας αυτού του σκανδάλου.

   ε) Η κα Τσατάνη δε δίστασε να μηνύσει τους Κύπριους συναδέλφους της που ερευνούσαν και αυτοί το σκάνδαλο Βγενόπουλου. Βέβαια η Ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε τη μήνυση της.

   στ) Τη δράση της κας Τσατάνη αποκάλυψε κυρίως ο εκλεκτός σήμερα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ γνωστός εισαγγελέας κ. Αγγελής.

   ζ) Η κα Τσατάνη, γνωστή για τη μεροληπτική άσκηση των καθηκόντων της και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις, είναι σύζυγος και μητέρα στελεχών και υποψήφιων βουλευτών της Ν.Δ.

   η) Την καταγγελία της σε βάρος μου έκανε αμέσως μετά την παράνομη αρχειοθέτηση του σκανδάλου Βγενόπουλου. Προφανής ο αντιπερισπασμός.

   θ) Έχει παραδεχθεί ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου με δική της πρωτοβουλία. Ζήτησε και αυτή να τη βοηθήσω και μετά με κατήγγειλε.

   Προφανώς είναι τεράστια και σπάνια σύμπτωση που και οι τέσσερις Εισαγγελείς, Αγγελής, Ράικου, Αθανασίου και Τσατάνη, κατέθεσαν ότι ερχόντουσαν με δική τους πρωτοβουλία στο γραφείο μου. Οι ψευδείς, αχαρακτήριστες και ανάξιες για εισαγγελικό λειτουργό δήθεν αποκαλύψεις ιδιωτικών συνομιλιών μας με αναγκάζουν να αποκαλύψω -μολονότι δεν το ήθελα- τις πραγματικές συνομιλίες μας και τα ρουσφέτια που μου ζητούσαν όταν με συναντούσαν με δική τους πρωτοβουλία.

   Ως εισαγγελέας και ως υπουργός υπήρξα ασυμβίβαστος διώκτης της διαφθοράς. Αυτό δεν μου συγχωρούν κάποιοι διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι πολιτικοί και έχουν συνασπισθεί με ελάχιστους, μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, επίορκους εισαγγελείς και έναν ισοβίτη κατάδικο για ναρκωτικά. Στόχος τους να με εκδικηθούν και ταυτόχρονα να εκφοβίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία εισαγγελέων και δικαστών προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανοχή και τη σιωπή τους στα σκάνδαλα και στις παρανομίες».

Η ΝΔ για την κατάθεση Τσατάνη: Τέταρτη εισαγγελική λειτουργός περιγράφει μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη εξωθεσμική διαδικασία

Η ΝΔ σχολίασε τα όσα «συγκλονιστικά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει προκύπτουν από την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη. Αναφέρει ότι «έριξε φως στο παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-Παπαγγελόπουλου, αποτελώντας την τέταρτη υψηλόβαθμη εισαγγελική λειτουργό που περιγράφει μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη εξωθεσμική διαδικασία» και σημειώνει: «Μετά και τη σημερινή κατάθεση κανένας δεν έχει αμφιβολία για το παρακράτος των Ρασπούτιν-ΣΥΡΙΖΑ και των εντολοδόχων τους και τις σκοτεινές μεθοδεύσεις τους κατά των πολιτικών αντιπάλων».

Συγκεκριμένα η ΝΔ αναφέρει:

«Η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η πρώτη που σε ανύποπτο χρόνο δημόσια (το 2016 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής) μίλησε για τις μεθοδεύσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σήμερα φώτισε καταθέτοντας συγκλονιστικές λεπτομέρειες μια σκοτεινή υπόθεση.

Έριξε φως στο παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-Παπαγγελόπουλου, αποτελώντας την τέταρτη υψηλόβαθμη εισαγγελική λειτουργό (μετά τους κ.κ εισαγγελείς Ράικου, Αγγελή, Αθανασίου) που περιγράφει μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη εξωθεσμική διαδικασία:

Η μεθόδευση, όπως περιγράφηκε ήταν η εξής:
1. Πιέσεις Παπαγγελόπουλου προς δικαστικούς λειτουργούς για συγκεκριμένες υποθέσεις που τον ενδιαφέρουν.
2. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί που δεν ενδίδουν στις εξωθεσμικές πιέσεις, απειλούνται από τον τέως αναπληρωτή υπουργό.
3. Ακολουθεί στοχοποίηση, κυρίως από δημοσιεύματα του κ.Βαξεβάνη
4. Οι εισαγγελείς αρνούνται να υποκύψουν στα ΜΜΕ που τους χτυπούν.
5. Ύστερα από όλα αυτά, ακολουθεί προσπάθεια πειθαρχικής εξόντωσης τους.

Τέσσερις λοιπόν εισαγγελείς καταγγέλλουν τις ίδιες συμπεριφορές, τις ίδιες πιέσεις, στις ίδιες μεθοδεύσεις και τα ίδια πρόσωπα. Όσοι δικαστικοί λειτουργοί δεν "συμμορφώνονταν προς τας ... υποδείξεις" Παπαγγελόπουλου, έμπαιναν στο στόχαστρο του ίδιου κι ακολουθούσε ο κ.Βαξεβάνης κι άλλα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ. Μετά και τη σημερινή κατάθεση κανένας δεν έχει αμφιβολία για το παρακράτος των Ρασπούτιν-ΣΥΡΙΖΑ και των εντολοδόχων τους και τις σκοτεινές μεθοδεύσεις τους κατά των πολιτικών αντιπάλων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)