to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εντολές για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης καταγγέλλουν σωματεία της τράπεζας Πειραιώς

Διεύθυνση Αμέσου Δράσεως για … «ενοχλητικούς» συνδικαλιστές


Προσπάθεια «ποινικοποίησης» της συνδικαλιστικής παρέμβασης βρίσκεται σε εξέλιξη στην τράπεζα Πειραιώς. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από εσωτερικό σημείωμα της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ), με βάση το οποίο επιχειρείται να φιμωθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική δράση και να μετατραπούν σε «χωροφύλακες» οι Διευθυντές των καταστημάτων της εν λόγω τράπεζας. 

Το εσωτερικό σημείωμα φέρνουν στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) και ο Ενωτικός Σύλλογος  Εργαζόμενωνς τράπεζας Πειραιώς (ΕΣΕΤΠ) κατηγορώντας τους επικεφαλής της ΔΑΔ ότι επιχειρούν ούτε λίγο ούτε πολύ να ποινικοποιήσουν την παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Ανακοινώσεις καταγγελίας έβγαλαν και  άλλα σωματεία (των εργαζομένων της πρώην Αγροτικής και αυτό των εργαζομένων της πρώην Γενικής).

«Ό,τι κι αν κάνουν για να μας φιμώσουν τους ξεκαθαρίζουμε οτι θα προασπίσουμε τη Δημοκρατία και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των συναδέλφων μας», δήλωσε στο Left.gr ο πρόεδρος του ΣΕΥΤΠΕ, Μανώλης Μπεμπένης.

Ακολουθεί το εσωτερικό σημείωμα της ΔΑΔ προς τους διευθυντές καταστημάτων της τράπεζας Πειραιώς:

«Καλησπέρα,

Σας ενημερώνω για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται από τον Επικεφαλής του καταστήματος, στη περίπτωση που μέλη Συλλόγων εμφανιστούν σε κατάστημα.

Συγκεκριμένα:

Στη περίπτωση που οποιοσδήποτε Σύλλογος επισκεφθεί κατάστημα άνευ αδείας, ο Επικεφαλής του καταστήματος θα πλησιάσει το συνδικαλιστή και θα τον ρωτήσει:

– Ήρθατε για προσωπικό σας θέμα τραπεζικής φύσεως ή ήρθατε για ενημέρωση του προσωπικού στα πλαίσια του συνδικαλιστικού σας ρόλου;

·        Εάν ήρθε για προσωπικό θέμα στη Τράπεζα, του επιτρέπεται η είσοδος.

·        Εάν απαντήσει ότι ήρθε για ενημέρωση των εργαζομένων (αντί για ενημέρωση, μπορεί να πει ότι ήρθε να χαιρετήσει τους εργαζομένους ή να τους μοιράσει ανακοίνωση ή οτιδήποτε άλλο) στα πλαίσια του συνδικαλιστικού του ρόλου, τότε ο Επικεφαλής του καταστήματος, του λέει:

– Χωρίς άδεια δεν επιτρέπεται η είσοδός σας για άσκηση του συνδικαλιστικού σας ρόλου.

Αν ο/οι συνδικαλιστής/ές δεν αποχωρήσουν, δεν θα μαλώσει μαζί τους, αλλά θα μιλήσει με αποφασιστικότερο τόνο, λέγοντας:

– Σας ενημερώνω ότι σας απαγορεύεται η είσοδος διότι δεν έχετε λάβει άδεια σύμφωνα με τη διαδικασία που σας έχει γνωστοποιηθεί.

Αμέσως μετά, ο επικεφαλής στέλνει σε μένα mail κάνοντας μια μικρή περιγραφή του συμβάντος:

·         Τί έγινε;

·         Πόση ώρα παρευρέθηκαν στο κατάστημα οι συνδικαλιστές

·         Εάν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα, κλπ

Επισυνάπτεται, η διαδικασία και το έντυπο άδειας εισόδου συνδικαλιστικών οργανώσεων στα κτίρια Διοίκησης/Καταστήματα.»

«Η συνεπής συνδικαλιστική δράση ενοχλεί εκείνους που στην … «Agenda» τους θεωρούν ότι παρά τη συντριπτική αποτυχία των αντεργατικών τους σχεδίων, έστω και την ύστατη στιγμή θα καταφέρουν, με επιλογές που παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης εποχές, να πάρουν τη ρεβάνς», σχολιάζουν τα σωματεία καλώντας τη διοίκηση να πάρει πίσω την κατάπτυστη οδηγία. 

«Αντί να δημιουργούν προσκόμματα στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ας επισκεφθούν, επιτέλους, τα υποστελεχωμένα καταστήματα του Δικτύου, όπως άλλωστε οφείλουν, και να αφουγκραστούν από πρώτο χέρι τις καθημερινές αγωνίες, όλων εκείνων που μοχθούν για να μπορούν τα περιώνυμα στελέχη της ΔΑΔ να απολαμβάνουν από την προστατευτική τους γυάλα τους παχυλούς μισθούς και τα προνόμιά τους», σημειώνουν τα σωματεία, κάνοντας λόγο για εντατικοποίηση και υποστελέχωση που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες αντιξοότητες στην καθημερινότητά των εργαζόμενων της εν λόγω τράπεζας.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι σε αναβρασμό λόγω των εκβιασμών σε βάρος όσων δεν υπέκυψαν στο σχέδιο για μεταφορά τους στην εισπρακτική «Intrum».

Την «απαράδεκτη, αντεργατική ενέργεια της Τράπεζας Πειραιώς» καταγγέλλει μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Αθήνας:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)