to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:35 | 11.11.2019

Διεθνή

Κύμα συμπαράστασης ενάντια στο πραξικόπημα κατά του Έβο Μοράλες, νέες εκλογές στις 22/1

Οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας, καθώς και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα κατήγγειλαν άπαντες το πραξικόπημα εναντίον του Μοράλες, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του τον Οκτώβριο και αφού εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία και τον στρατό - Τσίπρας και Κόρμπυν από πολιτικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταδικάζουν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Βολιβίας.


Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα σε πόλεις της Βολιβίας μετά το πραξικόπημα που οδήγησε στην παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία. Το κοινοβούλιο, το οποίο παρέλαβε σήμερα την επίσημη επιστολή παραίτησης του Μοράλες, αναμένεται να ανακοινώσει ποιος θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος, δεδομένου ότι παραιτήθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέα και οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής, δηλαδή οι επόμενοι στη σειρά που αναλαμβάνουν σε περίπτωση αδυναμίας του προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Περίπου 20 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί μέσα σε διάστημα 48 ωρών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υπουργοί, κυβερνήτες, δήμαρχοι και ο πρόεδρος του εκλογοδικείου. Εκτιμάται ότι την προεδρία θα αναλάβει η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και κατηγορεί τον Μοράλες ότι βύθισε τη Βολιβία στο χάος.

Η Ανιές ανακοίνωσε απόψε την προκήρυξη προεδρικών εκλογών ούτως ώστε "στις 22 Ιανουαρίου να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο". "Θα προκηρύξουμε εκλογές με προσωπικότητες που έχουν τα προσόντα και θα οργανώσουν την εκλογική διαδικασία ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό που θέλουν όλοι οι Βολιβιανοί", είπε η Ανιές κατά την άφιξή της στο κοινοβούλιο.

"Ο λαός θέλει να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να το πετύχουμε", πρόσθεσε. Με βάση το Σύνταγμα, στην περίπτωση παραίτησης του προέδρου ή αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναλαμβάνουν κατά σειρά ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας και ο πρόεδρος της Βουλής. Όλοι όμως παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους, με αποτέλεσμα η επόμενη στη σειρά να είναι η Ανιές.

Ο διορισμός της ως υπηρεσιακής προέδρου θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ο νικητής των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου θα αναλάμβανε επισήμως τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου.

Την Κυριακή, ο Μοράλες διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει φύγει από τη χώρα. "Δεν έχω κανέναν λόγο να δραπετεύσω. Θέλω να ξέρει ο λαός ότι δεν έκλεψα τίποτα από κανέναν", τόνισε, αναφερόμενος στις κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος του.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το σπίτι του Μοράλες στην Κοτσαμπάμπα λεηλατήθηκε και δεν έχει διευκρινιστεί το πού βρίσκεται σήμερα ο παραιτηθείς πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Μοράλες είχε κατηγορήσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Κάρλος Μέσα και Λουίς Φερνάντο Καμάτσο για πραξικόπημα. Οι δυο τους "θα περάσουν στην ιστορία ως ρατσιστές και πραξικοπηματίες", είπε, καλώντας τους "να αναλάβουν την ευθύνη της ειρήνευσης της χώρας". Με βάση το Σύνταγμα, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

(αστυνομικοί τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Βολιβίας πανηγυρίζοντας για την παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας)

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και πρόκειται να διαδεχτεί τον Έβο Μοράλες μετά την παραίτησή του, ανακοίνωσε απόψε την προκήρυξη προεδρικών εκλογών ούτως ώστε "στις 22 Ιανουαρίου να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο".

"Θα προκηρύξουμε εκλογές με προσωπικότητες που έχουν τα προσόντα και θα οργανώσουν την εκλογική διαδικασία ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό που θέλουν όλοι οι Βολιβιανοί", είπε η Ανιές κατά την άφιξή της στο κοινοβούλιο.

"Ο λαός θέλει να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να το πετύχουμε", πρόσθεσε.

Με βάση το Σύνταγμα, στην περίπτωση παραίτησης του προέδρου ή αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναλαμβάνουν κατά σειρά ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας και ο πρόεδρος της Βουλής. Όλοι όμως παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους, με αποτέλεσμα η επόμενη στη σειρά να είναι η Ανιές.

Ο διορισμός της ως υπηρεσιακής προέδρου θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Ο νικητής των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου θα αναλάμβανε επισήμως τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου.

Η λατινοαμερικανική αριστερά καταγγέλλει το πραξικόπημα εναντίον του Έβο Μοράλες

Πολυάριθμοι αξιωματούχοι της λατινοαμερικανικής αριστεράς χαρακτήρισαν χθες, Κυριακή, «πραξικόπημα» τα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας, καθώς και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα κατήγγειλαν άπαντες ένα «πραξικόπημα» εναντίον του Μοράλες, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του τον Οκτώβριο και αφού εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία και τον στρατό.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Ο ίδιος κάλεσε σε «κινητοποίηση για να απαιτηθεί να προστατευθεί η ζωή των αυτόχθονων βολιβιανών λαών, θυμάτων του ρατσισμού». Ο Μοράλες, ο οποίος ήταν στην εξούσια επί σχεδόν 14 χρόνια, ήταν ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε κι αυτός το «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία». «Ο κόσμος οφείλει να κινητοποιηθεί για τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», δήλωσε ο Ντίας-Κανέλ με μήνυμά του στο Twitter που έφερε το hashtag #EvoNoEstasSolo (Έβο, δεν είσαι μόνος).

Ένας άλλος σύμμαχος του Έβο Μοράλες, η Νικαράγουα, «καταδίκασε κατηγορηματικά το πραξικόπημα» εναντίον του προέδρου της Βολιβίας. «Απαιτούμε να γίνουν σεβαστές η ελευθερία του, η σωματική ακεραιότητά του και η ζωή του», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση του νικαραγουανού προέδρου, Ντανιέλ Ορτέγκα.

Η παράιτηση

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε την Κυριακή σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία.

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη», δήλωσε ο Μοράλες μετά το εν εξελίξει πραξικόπημα. Ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα θα υποβάλει επίσης την παραίτησή του, καθώς, όπως δήλωσε, «το πραξικόπημα πέτυχε». 

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, ζήτησε νωρίτερα την Κυριακή από τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας».

«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας», δήλωσε ο στρατηγός ενώπιον του Τύπου. Ο στρατός διέταξε να «διεξαχθούν αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των ένοπλων ομάδων που ενεργούν εκτός του νόμου», επισήμανε ο στρατηγός Κάλιμαν.

Δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Έβο Μοράλες, διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής [τοπική ώρα, τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας της Λατινικής Αμερικής, μερικές ώρες μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή προέδρου.

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέφερε νωρίτερα πως έχει «επιβεβαιωθεί» η έκδοση εντάλματος σύλληψης, ενώ ο Μοράλες κατήγγειλε το «παράνομο» ένταλμα αυτό και ότι «βίαιες ομάδες» επιτέθηκαν στο σπίτι του.

Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του στο Ποτόσι, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε, ενώ τον μιμήθηκαν και βουλευτές.

Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.

«Η εξέλιξη των γεγονότων αντίκειται των προσωπικών αρχών μου, όπως και των πνευματικών και δημοκρατικών αξιών μου» έγραψε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες, στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στον πρόεδρο και αναρτήθηκε στο Twitter.

Στο κύμα διαμαρτυρίας που κλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 383.

Θυμίζουμε ότι ο Έβο Μοράλες υπήρξε ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της χώρας, έχοντας καταφέρει να βελτιώσει όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες τη τελευταία περίπου δεκαετία. Υιοθέτησε πολιτικές αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των αδύναμων στρωμάτων, αναθεώρησε το Σύνταγμα για να θωρακισθούν τα δικαιώματα των ιθαγενών, βελτίωσε την ποσότητα και ποιότητα της γεωργικής παραγωγής, καταπολέμησε τον αναλφαβητισμό που ταλαιπωρούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Η Βολιβία από φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής, με μια πολιτική τάξη που απομυζούσε επί δεκαετίες το φυσικό της πλούτο, κατέστη μια βιώσιμη και δυναμική οικονομία με αισθητά βελτιωμένους δείκτες κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διεθνείς αντιδράσεις

Δήλωση έκανε και ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαρσέλο Εμπράρδ, όπου και ανέφερε  πως στη Βολιβία «βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατιωτική επιχείρηση» και χαρακτήρισε κι αυτός «πραξικόπημα» αυτό που συμβαίνει στη Λα Πας.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κάλεσε σήμερα όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Βολιβία να δείξουν "μετριοπάθεια" και "υπευθυνότητα" για να επιτύχουν την διεξαγωγή νέων "αξιόπιστων" εκλογών.

Την ίδια ώρα η Ρωσία καταδίκασε τα επεισόδια βίας, τα οποία ενορχηστρώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια, από την αντιπολίτευση στην Βολιβία για να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο της χώρας σε παραίτηση, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα αυτά θυμίζουν "σενάριο πραξικοπήματος". Διαβάστε περισσότερα...

Αλ. Τσίπρας: Εκφράζω την αλληλεγγύη και τον σεβασμό μου στον Έβο Μοράλες και το λαό της Βολιβίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, έστειλε μήνυμα νίκης για τη Δημοκρατία, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια να μην επιστρέψει ο κόσμος «στις σκοτεινές μέρες των πραξικοπημάτων και της βίας».

Τζ. Κόρμπιν: Ο Μοράλες και ένα κίνημα που έχουν προσφέρει στην κοινωνική πρόοδο της χώρας απομακρύνονται με τη βία

Ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αφού εξήρε την κοινωνική πολιτική Μοράλες στη Βολιβία σημείωσε ότι συμπαραστέκεται στο Βολιβιανό λαό για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία, με ανάρτησή του στο twitter. Διαβάστε περισσότερα...

Επεισόδια στη Λα Πας και στην Ελ Άλτο μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες

Ταραχές ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τόσο στη Λα Πας όσο και στην Ελ Άλτο, κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Λεωφορεία πυρπολήθηκαν, ενώ κατοικίες προσωπικοτήτων υπέστησαν εμπρησμούς ή λεηλατήθηκαν, μετέδωσαν βολιβιανά ΜΜΕ.

Στη Λα Πας, δεκάδες διαδηλωτές «μπήκαν στις εγκαταστάσεις μας κι άρχισαν να καίνε λεωφορεία», ανέφερε μέσω Twitter ο δημοτικός φορέας των συγκοινωνιών στη Λα Πας.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν στιγμιότυπα στα οποία εικονίζονται τουλάχιστον δεκαπέντε λεωφορεία στις φλόγες σε αμαξοστάσιο λεωφορείων.

Ο Γουάλντο Αλμπαρασίν, επικεφαλής μιας οργάνωσης πολιτών η οποία απαιτούσε ήδη από την ημέρα των εκλογών την παραίτηση του Έβο Μοράλες, δήλωσε ότι το σπίτι του πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από «όχλο» αποτελούμενο από μέλη του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του αυτόχθονα σοσιαλιστή ηγέτη.

Ο Αλμπαρασίν, πρύτανης πανεπιστημίου της Λα Πας, μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο με το σπίτι του στις φλόγες.

Μια παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου Televisión Universitaria, η Κασιμίρα Λέμα, ανέφερε επίσης ότι το σπίτι της πυρπολήθηκε.

Η κατοικία του πρώην υπουργού Χουάν Ραμόν Κιντάνα λεηλατήθηκε από αγνώστους, οι οποίοι έκλεψαν όλα του τα έγγραφα, όπως κατήγγειλε ο ίδιος σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Εξάλλου, αρκετές δεκάδες άνθρωποι προκάλεσαν τρόμο σε κατοίκους της πλούσιας συνοικίας Ατσουμάνι, στο νότιο τμήμα της Λα Πας.

Σε αυτή τη συνοικία βρίσκεται η έδρα μιας εφημερίδας που επέκρινε καθημερινά τον Μοράλες, της Página 7. Στον ιστότοπο της εφημερίδας, αναρτήθηκε κείμενο που ανέφερε ότι «μπροστά στο κύμα του τρόμου που αποχαλινώθηκε στην πόλη της Λα Πας, η εφημερίδα (...) αναστέλλει τη δραστηριότητά της για λόγους ασφαλείας».

Επίσης στη Λα Πας, το κτίριο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Λα Πας καταλήφθηκε από κουκουλοφόρους διαδηλωτές μετά την παραίτηση από την προεδρία του Μοράλες, πιστού συμμάχου της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε η η πρεσβεύτρια του Καράκας, η Κρισμπελί Γκονσάλες, στο ABI, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άρχισαν να περιπολούν μονάδες του στρατού στη Λα Πας και στην Ελ Άλτο. Αντίθετα, οι αστυνομικοί — πολλές μονάδες της αστυνομίας στασίασαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον του προέδρου Μοράλες — δεν έκαναν περιπολίες, χωρίς η απουσία τους να εξηγηθεί από την ιεραρχία της αστυνομίας.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)