to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 07.11.2019

Πολιτική

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα η εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου από την προανακριτική

Στο υπόμνημα των συνηγόρων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης σημειώνεται ότι, αν η προανακριτική επιτροπή επιμείνει στην απόφασή της, τότε πρέπει να εξαιρεθούν ακόμα τρία μέλη της, οι Θανάσης Πλεύρης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου, «διότι έχουν εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τον έχουν κατηγορήσει για σκευωρία»


Στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, προσήλθαν μετά τις 6 μ.μ. οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος αρνήθηκαν να εξέλθουν από την αίθουσα 150 του κοινοβουλίου. Βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν ότι αποχωρούν από την αίθουσα με το σκεπτικό ότι η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη και η διαδικασία θα έπασχε από ακυρότητα.

«Η αναβολή της σημερινής συνεδρίασης είναι αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και του προέδρου της επιτροπής κ. Μπούγα», δήλωσε πριν από λίγο για την εξέλιξη στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Ο πρόεδρος της επιτροπής, επιικαλούμενος μια ανυπόστατη απόφαση, αρνήθηκε να κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά, προφανώς αντισυνταγματική και πραξικοπηματική, με ένα και μοναδικό στόχο: να μην εξεταστεί για άλλη μια φορά ένας από τους κύριους μάρτυρες της υπόθεσης NOVARTIS, ο κ. Φρουζής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Βγαίνοντας από την αίθουσα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, δήλωσε: «Προσπαθούν να προστατεύσουν τον Φρουζή. Εδώ θα είμαστε και στην επόμενη συνεδρίαση. δύο φάκελλοι ερωτήσεις που είχα ετοιμάσει για τον Φρουζή πάνε χαμένοι».

Αλ. Τσίπρας: Μεθοδεύουν παραγραφή στη Novartis

Μιλώντας για την προανακριτική επιτροπή σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είπε πως «είναι καταφανέστατα μια προσπάθεια, όχι απλά αντιπερισπασμού, αλλά και μία επιχείρηση τρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών».

Αναφορικά με την εξαίρεση των βουλευτών, Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου, από τις εργασίες της προανακριτικής, έκανε λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», προσθέτοντας ότι «ποτέ στα χρονικά δεν έχει αποφασίσει η επιτροπή που συστήνεται από τη Βουλή ποιους θα έχει η μειοψηφία στη σύνθεσή της».

Επιπλέον, έκανε λόγο για «μεθόδευση» της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να αποφύγουν «τις διεισδυτικές ερωτήσεις που πιθανώς θα έκαναν αν ήταν μέσα στον κ. Φρουζή». Συμπλήρωσε ότι «θέλουν να στήσουν αυτή τη φαρσοκωμωδία της σκευωρίας καλώντας αυτούς τους δύο υπουργούς να καταθέσουν ως μάρτυρες».

Σκληρή κριτική Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής

Σκληρή κριτική προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ορχομενό, τον δεύτερο σταθμό του στην περιοδεία που πραγματοποιεί στη Βοιωτία.

Μιλώντας σε συνέλευση με κατοίκους, σε κεντρική καφετέρια της πόλης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ευρύτερα για «κρούσματα αντιδημοκρατικής εκτροπής» και μίλησε ειδικότερα για «αυταρχική» συμπεριφορά του προέδρου της Βουλής, «ετσιθελικά να καταργήσει μέλη της Επιτροπής». Χαρακτήρισε δε «πρωτοφανές», να μην αφήσουν τον Δ. Τσοβόλα να κάνει δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής.

«Ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία»

«Σήμερα συνεχίστηκε μια ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είπε και ο πρόεδρος του κόμματος μας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Σπ. Λάππας.

«Το Προεδρείο διέκοψε αυθαίρετα τις εργασίες της επιτροπής. Η στάση του αυτή είναι αυθαίρετη, αντισυνταγματική, προσβάλλει την κοινοβουλευτική τάξη. Εμείς, ως ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν και οι 7 παρόντες και περιμέναμε να εξετάσουμε τον μάρτυρα», είπε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε: «Εμείς θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη, το Σύνταγμα, η νομιμότητα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην αποτρέψουμε την εξέταση του Φρουζή. Εμείς εμμένουμε και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση, για να εξετάσουμε τον μάρτυρα. Εμείς έχουμε συμφέρον να τον εξετάσουμε και θα το κάνουμε. Να είστε βέβαιοι γι΄αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ΝΔ, ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξετάστηκε ο κ. Φρουζής και συνεπώς αν και στην επόμενη συνεδρίαση προσέλθουν οι δύο βουλευτές, πάλι δεν θα εξεταστεί ο κ. Φρουζής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Σήμερα η επιτροπή είχε κανονική, νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής σύνθεση. Αυτά προς το παρόν».

Να ανακληθεί η απόφαση εξαίρεσης Τζανακόπουλου και Πολάκη, ζητούν οι συνήγοροι Παπαγγελόπουλου

«Καταθέσαμε αίτηση και υπόμνημα προς την ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης με την οποία τεκμηριώνουμε, νομικά, με τις ισχύουσες διατάξεις, ότι είναι τελείως αυθαίρετη και παράνομη η απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη», ανέφερε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε, αφού αποφασίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής, αυτή να προχωρήσει κανονικά. Αν επιμείνουν στην απόφαση εξαίρεσης, τότε θα ακυρωθεί, εκατό τοις εκατό, η διαδικασία, όταν έρθει η ώρα να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο», είπε ο κ. Τσοβόλας και τόνισε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν δίνει τέτοιο δικαίωμα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (να εξαιρέσει η ίδια τα μέλη της).

Ο Δημήτρης Τσοβόλας επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης που είχε καταθέσει σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. «Σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε το Συμβούλιο και όχι ο εισαγγελέας», επισήμανε ο κ. Τσοβόλας αναφορικά με το επιχείρημα ότι η Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελέα. Συνεπώς, μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει επί αιτήματος εξαίρεσης είναι μόνο το δικαστικό συμβούλιο, είπε ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

«Είναι τελείως αστήρικτη η απόφαση που ελήφθη για τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο», επέμεινε ο κ. Τσοβόλας και επικαλέστηκε την άποψη που είχε διατυπώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο παρελθόν και έλεγε ότι, καθώς δεν λειτουργεί δικαστικό συμβούλιο στην προκαταρκτική, θα πρέπει, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, να προβλεφθεί δικαστικό συμβούλιο στην προδικασία. Πρόκειται για άρθρο του Ε. Βενιζέλου στις 30 Απριλίου 2011 με τον τίτλο «Εύκολοι μύθοι και δύσκολες αλήθειες για το άρθρο 86 του Συντάγματος και την ποινική ευθύνη υπουργών» στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο, «Είναι απολύτως αναγκαίο, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η αρμοδιότητα πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου να ενεργοποιείται πολύ νωρίτερα έτσι ώστε να υποβοηθείται η Βουλή, αλλά και να καθίσταται πρακτικά αδύνατη η καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θέλει να προστατεύσει παρανομούντα στελέχη της».

«Αν παρ΄όλα αυτά, τελείως αυθαιρέτως, η πλειοψηφία επιμείνει να μην ανακαλέσει την απόφαση, που είναι παρεμπίπτουσα και μπορεί να ανακληθεί, τότε, ζητάμε εμείς, για να φανεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται, την εξαίρεση τριών μελών της επιτροπής, των κ.κ. Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου», είπε επίσης ο κ. Τσοβόλας και υπογράμμισε ότι η αίτηση εξαίρεσης είναι για να φανεί το αδιέξοδο. «Ο ΚΠΔ για τους λόγους εξαίρεσης αναφέρει ότι εξαίρεση μπορεί να ζητήσει ο εισαγγελέας (εν προκειμένω η επιτροπή) ή ο κατηγορούμενος ή ύποπτος ή ο πολιτικός ενάγων, όταν υπάρχουν γεγονότα τα οποία οδηγούν τον κατηγορούμενο σε πιθανότητα δυσπιστίας ως προς την αμεροληψία», είπε ο κ. Τσοβόλας και πρόσθεσε: «Οι κ.κ. Πλεύρης και Κεγκέρογλου ήταν εισηγητές και σαφώς δήλωσαν ότι υπάρχει σκευωρία. Στην περίπτωσή τους, λοιπόν, δεν έχουμε υποψία μεροληψίας αλλά βεβαιότητα. Ο κ. Κυρανάκης έκανε δηλώσεις, μίλησε για βαρύτατες κατηγορίες και για σκευωρία».

Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε επίσης ότι «ενδεχομένως η Επιτροπή επιμένει σε αυτή την άκυρη απόφαση διότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ώστε στη συνέχεια να πει ότι η Βουλή έστειλε την υπόθεση στο δικαστήριο αλλά το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η διαδικασία πάσχει από ακυρότητα» και πρόσθεσε: «Αν δεχθούμε αυτό που αποφάσισε η επιτροπή, οδηγούμαστε η κάθε πλειοψηφία να εξαιρεί μη αρεστά μέλη με τη μέθοδο της κλήσης τους σε μαρτυρική κατάθεση».

«Θα ζητήσω την εξαίρεση μελών της προανακριτικής για να αποδείξω την υποκρισία τους», εξήγησε την κίνηση ο Δ. Παπαγγελόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε τηλεοπτική εκπομπή:

Νωρίτερα χαρακτήρισε ως «παράνομη, αντισυνταγματική ενέργεια την εξαίρεση των Πολάκη, Τζανακόπουλου». Εξήγησε ότι δεν είναι ίδιες οι περιπτώσεις με εκείνες του 2010 που επικαλούνται. «Το 2010 δεν είχαμε προανακριτική, αλλά προκαταρκτική. Υποβλήθηκε μια "ευχή" και έγινε αποδεκτή. Είχαν ήδη καταθέσει οι μάρτυρες», εξήγησε. Τέλος σημείωσε πως εάν επιμείνει στην παρανομία η Επιτροπή, θα είναι άκυρη η εξέταση με αυτές τις παράνομες αποφάσεις ενώ πρόσθεσε ότι δέχεται «βάρβαρη και χυδαία επίθεση».

Θυμίζουμε ότι η Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα τις εργασίας τις, καθώς, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία δεν πρόκειται να πάρει απόφαση για άλλη αναβολή. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά καίρια ερωτήματα ως προς την ύπαρξη ακόμη και της παραμικρής νομικής βάσης για όσα ερευνά η Επιτροπή – ερωτήματα, που προκύπτουν εξώφθαλμα μετά τη δημοσιοποίηση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση Λοβέρδου για εξαίρεση από την υπόθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Όπως τονίζει ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και έκριναν αστήρικτες και αόριστες τις καταγγελίες Αγγελή και Ράικου στις οποίες βασίστηκε η απόφαση των βουλευτών της Ν.Δ. για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Οι δικαστές, όμως, όπως και η εισαγγελέας που εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης, επισημαίνουν στο σκεπτικό τους ότι σε αυτές ακριβώς τις αόριστες καταθέσεις στηρίχθηκε η πρόταση των κυβερνητικών βουλευτών για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

«Μετά το βούλευμα των τεσσάρων δικαστικών για το αίτημα εξαίρεσης Τουλουπάκη, η υπόθεση "σκευωρία" Novartis κατέρρευσε», δήλωσε σχετικά το πρωίτ της Πέμπτης η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Η ίδια χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis τεράστιο και τόνισε ότι το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης είναι συγκλονιστικό. «Έχει μία σημασία να δει κάποιος την έκταση, τον κυνισμό στο χειρισμό αυτής της ιστορίας και από πλευράς της Novartis» ανέφερε.

Παρόντες Πολάκης - Τζανακόπουλος

Το κλιμα στην Επιτροπή έχει ήδη δυναμιτίσει η πλειοψηφία με το αίτημα για εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη. Οι δύο βουλευτές θα είναι παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με τη δήλωσή του ότι «το καραβάνι προχωρά» έχει ουσιαστικά προαναγγείλει ότι θα επιμείνει στην εξαίρεσή τους παρά τα θέματα νομιμότητας και θεσμικής τάξης που έθεσε σε επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνοντας την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην προχωρήσει σε αντικατάσταση των Πολάκη - Τζανακόπουλου, υποχωρώντας στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

«Εμείς θέλουμε οι εργασίες της Επιτροπής να ολοκληρωθούν διότι έτσι θα πέσει φως στο σκάνδαλο της Novartis. Φαίνεται ότι άλλοι θέλουν να βάλουν τρικλοποδιές και να κουκουλώσουν» αναφέρουν κομματικές πηγές στην «Αυγή», επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση πως «θα τους γυρίσει μπούμερανγκ».

Όπως διευκρινίζουν στην Κουμουνδούρου, αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από την επιτροπή, αλλά θα επιμείνει στη θεσμική ομαλοποίηση και τη συνέχιση των εργασιών της. "Ή θα σταματήσει η διαδικασία της επιτροπής διότι δεν θα έχει νόμιμη σύνθεση και θα έχουμε με βεβαιότητα ακυρότητα ή θα εφαρμόσουμε τις διατάξεις του κανονισμού στον βαθμό που δίνουν λύση.

Οι διατάξεις του κανονισμού φτάνουν μέχρι την υποβολή πρότασης μομφής" ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Μπούγας. Τη Δευτέρα, πάντως, ο Κ. Τασούλας χαρακτήριζε μακρινό ενδεχόμενο το να κληθεί η φρουρά, όπως άφηναν να εννοηθεί άλλα στελέχη της Ν.Δ.

«Η επιλογή της Ν.Δ. με την ευγενή υποστήριξη της φράξιας Σαμαρά εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποτελεί μια εξωθεσμική και παράνομη ενέργεια, ένα πραξικόπημα της πλειοψηφίας ώστε να καθορίσει εκείνη την εκπροσώπηση της μειοψηφίας σε μια επιτροπή της Βουλής» σημείωσε χαρακτηριστικά στην «Αυγή» ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Εμείς θα είμαστε στη διαδικασία παρόντες και παρούσες, θα αναδείξουμε το γεγονός ότι η ΝΔ είναι απολύτως ανελαστική και "στραγγαλίζει" το κοινοβούλιο και τη διαδικασία», δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας προχθές (5/11/19) στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα περί «σκευωρίας» καταρρίπτονται και από το έγγραφο που δημοσιοποίησε την περσμένη Κυριακή η «Καθημερινή» υποστηρίζοντας πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες της ελληνικής έρευνας για το σκάνδαλο Novartis είναι οι ίδιοι που κατέθεσαν και στο FBI.

Αν η ΝΔ που διακινεί μετ' επιτάσεως το έγγραφο (και την ερμηνεία που δίνει η «Καθημερινή»), κάνει την παραδοχή πως οι μάρτυρες είναι ίδιοι και κατέθεσαν πρώτα στην Αμερική, τότε ταυτοχρόνως κάνει και την παραδοχή πως δεν υπάρχει σκευωρία. Δηλαδή ούτε η Εισαγγελία Διαφθοράς, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση έστησαν κάποια σκευωρία με τους μάρτυρες, αφού όσα κατέθεσαν δεν τα κατέθεσαν με υποβολέα στην Ελλάδα, αλλά τα είχαν καταθέσει καιρό πριν στο FBI. Εκτός να εννοούν πως η σκευωρία στήθηκε με τη συμμετοχή και του FBI, πράγμα που πρέπει να το δηλώσουν.

Αν και ο δικηγόρος των μαρτύρων στην αμερικανική υπόθεση, Παύλος Σαράκης, έχει πει πως πρόκειται για διαφορετικούς μάρτυρες από αυτούς τη ελληνικής έρευνας, θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον αν κάποιοι από τους μάρτυρες είναι κοινοί, γιατί αυτο σημαίνει πως αξιολογήθηκαν από το FBI, έγιναν δεκτοί να καταθέσουν μετά από ιδιαίτερα σκληρά κριτήρια και τελικώς κατέθεσαν και στην Ελληνική Εισαγγελία. Άρα λοιπόν πάει περίπατο το αφήγημα περί σκευωρίας με το οποίο στήθηκε ολόκληρη Προανακριτική Επιτροπή.

Π. Πολάκης: Το γλέντι της μίζας στην υγεία και το έγκλημα Λοβέρδου, Γεωργιάδη, Βορίδη

Το πώς ξεκίνησε «το γλέντι της μίζας» στην υγεία στη χώρα μας περιέγραψε ο Παύλος Πολάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εταιρεία Novartis. Όπως είπε μιλώντας την Τετάρτη 6/11 στην τηλεόραση του Κόντρα, η αρχή έγινε το 1997 επί Σημίτη, ενώ εξήγησε και ποιες είναι οι ευθύνες των υπουργών Υγείας Ανδρ. Λοβέρδου, Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη.

«Το σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης είναι παγκόσμιο, ένα τμήμα του είναι η Novartis. Γιατί και η χώρα μας έχει κεντρικό ρόλο μέσα σ΄ αυτήν την ιστορία; Γιατί η τιμή που παίρνει ένα φάρμακο στη χώρα μας, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του φαρμάκου σε άλλες 29 χώρες, σε πρώτη φάση, και σε άλλες 50 μετά» εξήγησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Το παιχνίδι στήθηκε στην Ελλάδα, αν και έχει ειπωθεί το ξεχνάμε, γιατί υπάρχει μια συνωμοσία σιωπής. Από το 1991 μέχρι το 2010, στο χώρο της Υγείας ξοδεύτηκαν 265 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Από αυτά τα 265 δισ. ευρώ, τα 165 δισ. ευρώ ήταν δημόσια δαπάνη, τα άλλα 100 ήταν ιδιωτική δαπάνη. Όπως υπολογίζει ο κ. Ράνος, από αυτό το ποσό περίπου 85 δισ. ευρώ είναι το παραπάνω χρήμα το οποίο πλήρωσε ο ελληνικός λαός, είναι η υπερτιμολόγηση φαρμάκων, υλικών αντιδραστηρίων κλπ» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή, συνέχισε, «στα 85 δισ ευρώ παραπάνω που ξοδέψαμε, τα 32 δισ, ευρώ ήταν η υπερτιμολόγηση του φαρμάκου. Αυτό ξεκίνησε το 1997 με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που την υπέγραψε ο Κοσμίδης, κατ΄εντολήν του Σημίτη, καθώς καταργήθηκαν κάποιοι φόροι που ζητούσαν οι φαρμακοβιομηχανίες από το 1992, γνωστοί ως «φόροι υπερ τρίτων». Δεν έγιναν πιο φτηνά τα φάρμακα, ουσιαστικά πριμοδοτήθηκε η φαρμακοβιομηχανία, ντόπια και ξένη, με 20% παραπάνω ρευστότητα. Έτσι, ξεκίνησε το γλέντι της μίζας σε τεράστιο επίπεδο. Εννοείται ότι αυτό το γλέντι δεν μπορούσε να γίνει από τον αγροτικό γιατρό στα Σφακιά, ή από έναν επιμελητή στο νοσοκομείο Καρπενησίου».

Ο Παύλος Πολάκης τόνισε ότι για να πάει η Novartis να του προτείνει μίζα, έπρεπε να προηγηθούν δύο πράγματα: «Πρώτον, μια πολύ υψηλή τιμή στο φάρμακο για να έχει την ρευστότητα η εταιρεία να το κάνει και δεύτερον, αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία. Έπρεπε να καλύπτεται δηλαδή η δαπάνη του φαρμάκου, από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Παράλληλα χαρακτήρισε έγκλημα κατά της χώρας και του λαού το γεγονός ότι από την μεταπολίτευση και μέχρι το 2015 ότι ουδέποτε είχε συγκροτηθεί Επιτροπή διαπραγμάτευσης του φαρμάκου.

«Η φαρμακευτική δημόσια δαπάνη, έφτασε το 2008 - 2009 τα 8,6 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη, συν αυτά που πλήρωσαν οι ασθενείς από την τσέπη τους σαν συμμετοχή, δηλαδή πάνω από το 3% του ΑΕΠ των 260 δισ. ευρώ, τότε. Όταν η φαρμακευτική δαπάνη έπεφτε ετησίως σε κάθε άλλη εταιρεία 20% και 30%, στην Novartis, με στοιχεία, έπεφτε 2%, 3%, 4%. Αυτό είναι το έγκλημα του Λοβέρδου, του Γεωργιάδη και του Βορίδη» κατέληξε.

Δημ. Παπαδημούλης: Η απαγόρευση θυμίζει ΕΡΕ της δεκαετίας του '50

Με ανάρτησή του στο twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεις πως, «η απαγόρευση στον Τσοβόλα να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ στο περιστύλιο της Βουλής, θυμίζει ΕΡΕ της δεκαετίας του ‘50. Η ΝΔ οικοδομεί ένα σκληρό κράτος της Δεξιάς, που πασχίζει να φιμώσει κάθε φωνή που δεν μπορεί να ελέγξει. Πανδημοκρατικό μέτωπο τώρα, για να τους γυρίσει μπούμερανγκ!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)