to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 05.11.2019

Πολιτική

Ηχηρή διαφοροποίηση Μπούγα για το «δώρο» της κυβέρνησης στους τραπεζίτες

Ο βουλευτής της ΝΔ διαφοροποίηθηκε πλήρως από τη διάταξη η οποία ξασφαλίζει εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται ή θα εμπλακούν σε υποθέσεις απιστίας λόγω της άρσης της αυτεπάγγελτης δίωξης


Ζήτημα ανεπαρκούς αιτιολογίας, αντισυνταγματικότητας και κινδύνου παραγραφής σκανδάλων απιστίας τραπεζικών στελεχών έθιξε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση της εκ νέου αναθεώρησης των Κωδίκων ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Μπούγας, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη διάταξη που θα επιφέρει την ασυλία τραπεζικών στελεχών.

Ο βουλευτής της ΝΔ διαφοροποίηθηκε πλήρως από τη διάταξη που κατά την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Χάρη Καστανίδη εξασφαλίζει εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται ή θα εμπλακούν σε υποθέσεις απιστίας λόγω της άρσης της αυτεπάγγελτης δίωξης.

«Πράγματι το άρθρο 390 έχει προβληματική αιτιολογία. Θα πρέπει η αιτιολογία να ενισχυθεί διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης, η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικότητας», ήταν η πρώτη και τροχιοδεικτική βολή του κ. Μπούγα. Εν συνεχεία, επισήμανε τη μεταβατική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η υποβολή εγκλήσεως εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου έτσι ώστε εκκρεμείς υποθέσεις να μην οδηγηθούν τελικά σε ατιμωρησία.

«Το γεγονός ότι προβλέπεται η μεταβατική διάταξη δεν σημαίνει ότι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα οδηγηθούν τελικά σε κρίση από τα δικαστήρια. Διότι το εύρος αυτών των περιπτώσεων μικραίνει και μάλιστα μικραίνει πάρα πολύ. Διότι έγκληση μπορεί να υποβάλλει μόνο ο δικαιούμενος σε αυτή. Άρα, ο αμέσως παθών που δεν είναι άλλος από τις τράπεζες» είπε ο βουλευτής της πλειοψηφίας εννοώντας ότι ανοίγει «παράθυρο» να μην οδηγηθούν σκανδαλώδεις υποθέσεις στα δικαστήρια.

(Πηγή: documentonews.gr)

Καστανίδης: Άκρως προβληματική η άρση της αυτεπάγγελτης δίωξης κατά τραπεζικών στελεχών

«Λάβρος» ήταν και ο Χάρης Καστανίδης κατά την πρώτη συζήτηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την εκ νέου τροποποίηση των Κωδίκων, στηλιτεύοντας το καθεστώς ασυλίας που θεσπίζει η κυβερνητική πλειοψηφία για τα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται σε υποθέσεις απιστίας.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε άκρως προβληματική τη διάταξη που αίρει την αυτεπάγγελτη δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών, με το νέο Ποινικό Κώδικα να προβλέπει ότι δίωξη μπορεί να ασκηθεί μόνο μετά από έγκληση. Δηλαδή, η ίδια η τράπεζα θα πρέπει να κινήσει ένδικα μέσα κατά στελεχών της που απιστούν.

Ο κ. Καστανίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι αντισυνταγματική η συγκεκριμένη ρύθμιση, αφού τα τραπεζικά στελέχη δεν θα έχουν ίση αντιμετώπιση έναντι του νόμου.

«Ο συντάκτης του άρθρου είτε είναι εν απολύτως συγχύσει, δεν γνωρίζει ελληνικά ή θέλει κάτι να κρύψει. Ακόμη και τα γένη των υποκειμένων δεν μπορεί να ξεχωρίσει…», ήταν το καυστικό σχόλιο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι και οι βουλευτές της ΝΔ αντιδρούν στην ασυλία - δώρο του κ. Μητσοτάκη στους τραπεζίτες

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου τονίζει μεταξύ άλλων: «Εδώ και τρεις μέρες ο κ. Μητσοτάκης κωφεύει εσκεμμένα στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει άμεσα την εκτρωματική διάταξη – δώρο στους τραπεζίτες. Με την διάταξη αυτή οι τραπεζίτες θα μπορούν να διωχθούν ποινικά μόνο εάν κάνουν μήνυση στον εαυτό τους.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς ντροπή, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, προκειμένου να ακυρώσουν όλες τις εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε βάρος τραπεζιτών για υποθέσεις με θαλασσοδάνεια, όπως αυτά που είχαν χορηγηθεί στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ αλλά και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σήμερα, μέχρι και δικοί του βουλευτές, όπως ο κ. Μπούγας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους τόσο για το ενδεχόμενο ατιμωρησίας των τραπεζιτών όσο και για τη συνταγματικότητα της διάταξης.

Επαναλαμβάνουμε στον κ. Μητσοτάκη: Μην διανοηθεί να νομοθετήσει αυτό το έκτρωμα για να αθωώσει νομοθετικά δεκάδες κατηγορούμενους τραπεζίτες και να ξεπλύνει το σκάνδαλο με τα άνω των 400 εκατ. ευρώ δάνεια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, ακόμα περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση: τη διάταξη αυτή την εισηγήθηκε η Νομοπαρασκευαστική ή την “φύτεψε” ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες;». Διαβάστε περισσότερα...

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)