to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:00 | 30.10.2019

Διεθνή

Χιλή: Συνεχίζουν να «γράφουν ιστορία μπροστά στο Λα Μονέδα» οι διαδηλωτές

Για ενδέκατη ημέρα συνεχίστηκε το κίνημα αμφισβήτησης άνευ προηγουμένου εναντίον των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων που προκαλεί ο νεοφιλελευθερισμός στη χώρα της Λατινικής Αμερικής - Το 94% των πολιτών τάσσεται υπέρ των κοινωνικών διεκδικήσεων που προβάλλουν οι διαδηλωτές


Νέες διαδηλώσεις έγιναν χθες Τρίτη στη Χιλή, όπου οι πολίτες συνεχίζουν να ασκούν πίεση στον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, στην ενδέκατη ημέρα ενός κινήματος αμφισβήτησης άνευ προηγουμένου εναντίον των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ιταλίας, στο κέντρο του Σαντιάγο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. «Πινιέρα παραιτήσου», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κράταγαν διαδηλωτές.

Όπως και την προηγουμένη, ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και δυνάμεις καταστολής όταν συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, που είχε γενικό σύνθημα «γράφουμε ιστορία μπροστά στο Λα Μονέδα» — το προεδρικό ανάκτορο — αποπειράθηκαν να κατευθυνθούν προς την έδρα της προεδρίας, γύρω από την οποία είχε στηθεί περίμετρος ασφαλείας.

Τη Δευτέρα έγιναν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και μονάδες καταστολής στην ίδια περιοχή, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Πινιέρα..

Η Κάρλα Ρουμπιλάρ, νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι οι δράστες του εμπρησμού και των επεισοδίων «δεν είναι άνθρωποι που θέλουν κοινωνική δικαιοσύνη, που θέλουν τα πράγματα να πάνε καλύτερα, είναι άνθρωποι που θέλουν την καταστροφή και το χάος». Υπογράμμισε την αντίθεση με την ιστορική κινητοποίηση της 25ης Οκτωβρίου, όταν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι — κατά την επίσημη εκτίμηση — πήραν μέρος σε «ειρηνικές διαδηλώσεις».

Άλλες κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στη Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή), όπου εδρεύει το κοινοβούλιο, καθώς και στην Κονσεψιόν, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ουμπίγια ισχυρίστηκε ότι αυξήθηκαν οι βίαιες ενέργειες και ειδικότερα οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες και οι καταστροφές, κάνοντας λόγο για 89 τέτοια συμβάντα τη Δευτέρα από 21 την Κυριακή σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου του Τεμούκο, το 94% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των κοινωνικών διεκδικήσεων που προβάλλουν οι διαδηλωτές, ενώ τα δύο τρίτα του δείγματος (68%) δήλωσαν πως συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έγιναν σε συνοικίες της μεσαίας τάξης στο Σαντιάγο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ιγνάσιο Μπριόνες δήλωσε χθες ότι η οικονομία της Χιλής θα επηρεαστεί από την κοινωνική κρίση. Έκανε λόγο για «μείωση των επενδύσεων» και πρόσθεσε πως απαιτείται να αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στο 2,5% του ΑΕΠ το 2019.

Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό πυροδότησε τη χωρίς προηγούμενο εδώ και δεκαετίες κοινωνική κρίση στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων. Παρά την ακύρωση του μέτρου οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά του νεοφιλελευθερισμού γιγαντώθηκαν, εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους — οι 5 από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας — και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις από τη 18η Οκτωβρίου, ενώ 7.000 πρόσωπα συνελήφθησαν, σύμφωνα με εισαγγελείς. 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

tags: Χιλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)