to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 30.10.2019

Κοινωνία

#GDtrial: Προκλητικός ο Γιάννης Λαγός, «ενέργεια περαστικού» η δολοφονία Φύσσα!

Ο Γ. Λαγός, θεωρούμενος ως ο πιο κρίσιμος κατηγορούμενος για την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής, βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 30/10, για πρώτη φορά στο δικαστήριο που δικάζει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης όπου και απολογήθηκε


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η απολογία Λαγού σηματοδοτεί το σπάσιμο της συναινετικής γραμμής των κατηγορούμενων νεοναζί

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στη δίκη της Χρυσής Αυγής η απολογία του γνωστού ταγματάρχη εφόδου Ιωάννη Λαγού. Πρόκειται για το πρόσωπο που, έχοντας την ιδιότητα του περιφερειάρχη Πειραιά της οργάνωσης, εμπλέκεται σε όλες τις δολοφονικές υποθέσεις που διερευνά το Κακουργιοδικείο.

  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικασια στο GoldenDawnWatch

«Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Δεν αποδέχομαι καμία από τις κατηγορίες. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Εγώ δεν ντρέπομαι για τίποτα. Εσείς θα ντρέπεστε για αυτήν την ντροπιαστική διαδικασία που ακολουθήσατε» ήταν το προκλητικό ξεκίνημα του Γ. Λαγού στη σημερινή του απολογία στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Γιάννης Λαγός, μοναδικός πλέον από την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που διατηρεί την βουλευτική ιδιότητα, καθώς έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής, απολογήθηκε  αρνούμενος οποιαδήποτε συμμετοχή του σε έκνομες ενέργειες και στρέφοντας τα βέλη του προς το δικαστήριο γιατί δεν ερεύνησε στοιχεία που κατά την άποψη του, αποδεικνύουν πως η δίωξη της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική απόφαση.

Ρατσιστικό κρεσέντο: «Εσείς θα ντρέπεστε! Εγώ είμαι περήφανος γιατί έδωσα φαγητό και αίμα σε Έλληνες»

Με οξείς χαρακτηρισμούς και δυνατή φωνή ο Γ. Λαγός έδειξε φανερά τον εκνευρισμό του στις ερωτήσεις της προέδρου, λέγοντας πως καλείται να απαντήσει «για κάποιες φωτογραφίες, για κάποιες συνομιλίες που υπήρξαν και κάποιες που δεν υπήρξαν και κάποια απομονωμένα μηνύματα μου». Αμφισβητώντας μάλιστα το υλικό της δικογραφίας είπε πως σκόπιμα έγινε επιλογή των μηνυμάτων και των διαλόγων που συμπεριλήφθηκαν στον φάκελο ώστε δια «συρραφής» να «μπορούμε να παρουσιάσουμε τον τέλειο εγκληματία» με στόχο να «φοβηθούν τα μέλη και οι υποστηρικτές μας».

   Ο Γιάννης Λαγός μόνος από όλους τους κατηγορούμενους που έχουν απολογηθεί ως τώρα με τρόπο έντονο και δεικτικό, αμφισβήτησε το δικαστήριο λέγοντας χαρακτηριστικά «κι αν δεν σας τα είπαν οι υπόλοιποι, θα σας τα πω λοιπόν εγώ». Απευθυνόμενος πάντα στην Έδρα είπε: «Ντροπιάσατε όλη την διαδικασία κι αν φοβήθηκαν οι άλλοι 68, εγώ δεν θα φοβηθώ. Είμαι περήφανος Έλληνας, εθνικιστής, κι αν βρέθηκα στην φυλακή και βρίσκομαι τώρα εδώ να περιμένω να με καταδικάσετε ήταν γιατί έδωσα τρόφιμα και αίμα σε συμπατριώτες μου. Και εσείς τέσσερα χρόνια τώρα συζητάτε για φωτογραφίες. Είμαι βέβαιος πως κι εσείς οι ίδιοι το γνωρίζετε αυτό που γίνεται εδώ, αλλά δεν τολμάτε να αντιμετωπίσετε αυτά που έχουν συμβεί. Δεν τολμήσατε να αμφισβητήσετε πως ο Μιχαλολιάκος και ο Λαγός είναι εγκληματική οργάνωση. Εγώ είμαι περήφανος για όσα έχω κάνει. Ένας "κακούργος" που -πως γίνεται άραγε;- πήρε 130 χιλιάδες σταυρούς. Εσείς θα ντρέπεστε για αυτήν την διαδικασία και την απόφαση που πάτε να βγάλετε...».

  «Δεν ενημέρωσα τον Μιχαλολιάκο για τη δολοφονία στο Κερατσίνι» -«Εξαιρετικό παιδί ο Πατέλης» (!)

   Ο κατηγορούμενος αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είπε πως αρχικά δεν ήξερε τι ακριβώς είχε συμβεί και πως ενημερώθηκε για το περιστατικό από την πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, «ένα εξαιρετικό παιδί που βοηθούσε τους ανθρώπους και έτρεχε όπου μπορούσε», ο οποίος αρχικά δεν ήξερε τι ακριβώς είχε συμβεί. Μέσα από συνεχή τηλεφωνήματα που είχαν, ο Πατέλης, σύμφωνα με τον Γ. Λαγό, αρχικά του μίλησε για προσαγωγή «κάποιου από τη Χρυσή Αυγή», στην συνέχεια για μαχαίρωμα «για ασήμαντο λόγο», στην πορεία για «κίνδυνο να πεθάνει ο τραυματισμένος», χωρίς να του αναφέρει για παρουσία άλλων ατόμων. Ο ίδιος, όπως είπε σήμερα, δεν είχε σαφή εικόνα του τι είχε συμβεί και έτσι όταν ελάχιστη ώρα μετά τη δολοφονία, μίλησε στο τηλέφωνο με τον Νίκο Μιχαλολιάκο «για το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας» δεν του είπε απολύτως τίποτα για όσα συνέβαιναν στο μεταξύ στο Κερατσίνι καθώς δεν ήξερε τι είχε γίνει.

   Η θέση αυτή του κ. Λαγού, περί άγνοιας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής τις αμέσως επόμενες ώρες για την δολοφονία, συμφωνεί με τη θέση που εξέφρασε απολογούμενη η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου ότι το πρωί έμαθαν τι είχε συμβεί. Είναι ωστόσο αντικρουόμενη με εκείνη του Νίκου Μίχου ο οποίος είπε πως ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε ενημερωθεί όπως όλοι τους αμέσως μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του μουσικού και τη σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά.

Για τον δράστη της δολοφονίας, ο ευρωβουλευτής είπε πως «ο Ρουπακιάς ήταν περαστικός από τη Χρυσή Αυγή» λέγοντας πως τότε το κόμμα «ήταν μόδα».

 Νωρίτερα είχε αναφέρει πως το κόμμα δεν είχε μέλη και πως γενικά θεωρούσαν μέλος οποιονδήποτε ενεργό στις δράσεις τους. Είπε επίσης πως το 2012 «που είχαμε 500 χιλιάδες ανθρώπους» είχαν αποφασίσει να κάνουν έναν διαχωρισμό και να δημιουργήσουν λίστες με μέλη και υποστηρικτές.

Εξακολουθεί να καλύπτει την τοπική της Νίκαιας

 Ο Γιάννης Λαγός είπε επίσης πως η τοπική της Νίκαιας έκλεισε για λίγες ημέρες μετά την δολοφονία Φύσσα, «όχι γιατί έφταιγαν οι άνθρωποι, αλλά για λόγους ασφαλείας» καθώς όπως ανέφερε πήγαιναν εκεί δημοσιογράφοι, έγραφαν διάφορα και «δεν θέλαμε να πετάξουμε στον λάκκο των λεόντων» τους ανθρώπους της τοπικής. Είπε μάλιστα πως δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο «να ομολογεί ο δράστης, να λέει "εγώ το έκανα" και να έχουν διωχθεί 69 άνθρωποι. Μέλη υποστηρικτές και περαστικοί βρέθηκαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης».

  «Στην επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών πλην του Πανταζή δεν είχε άλλος σχέση με τη Χρυσή Αυγή»

   Για τον έτερο πυρηνάρχη της περιοχής, τον επικεφαλής της τοπικής Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, ο Γιάννης Λαγός δεν μετέφερε στο δικαστήριο εικόνα "εξαιρετικού παιδιού", λέγοντας πως μετείχε στην επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών με ομάδα προσώπων που «δεν είχαν σχέση με την Χρυσή Αυγή». Όταν μάλιστα του επισημάνθηκε από την έδρα πως "δεν προστατεύει τον Πανταζή", όπως τον Πατέλη, ο Γ.Λαγός απάντησε «φυσικά και δεν τον προστατεύω. Οποιονδήποτε πήγαινε στο σπίτι των ανθρώπων να τους χτυπήσει δεν θα τον προστάτευα». Τόνισε επίσης πως «δεν ήταν δικό μου θέμα αν μία ομάδα πήγε και έκανε αυτό το πράγμα. Δεν ήμουν σερίφης της περιοχής».

   Για το δικό του ρόλο στην υπόθεση, ο Γιάννης Λαγός είπε ότι η αναφορά του λίγες ώρες πριν την επίθεση, στους αλλοδαπούς ψαράδες αφορούσε τα παράπονα που δέχθηκε από ημεδαπούς ότι είχαν πρόβλημα με τους Αιγύπτιους γιατί έπαιρναν παράνομα ψάρια και τα πουλούσαν παράνομα: «Βεβαίως είπα τότε ότι οι Αιγύπτιοι θα δώσουν αναφορά στη Χρυσή Αυγή. Αν δεν δώσουν αναφορά σε ένα πολιτικό κόμμα που θα δώσουν δηλαδή;». Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο η φράση του σχετίζονταν με διαδικασίες ελέγχου παράνομων μεταναστών και εφαρμογής του νόμου.

  Ο Μίχος «έχει γονατίσει»

   Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε από την πρόεδρο για τη φράση που του απέδωσε ο συγκατηγορούμενος του πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος, ο οποίος απολογούμενος είπε πως μετά την επίθεση στους ψαράδες είχε τηλεφωνήσει στον Γ. Λαγό και του είχε πει «καλά πήγαν με μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής;», αναφερόμενος στην ομάδα που είχε εισβάλει στο σπίτι τους και είχε χτυπήσει άγρια τους Αιγυπτιώτες. Κατά τον Ν. Μίχο , ο ευρωβουλευτής του είχε απαντήσει «ναι έγινε μαλακία».

   Ο Γ. Λαγός σε έντονο ύφος αρνήθηκε αυτό το τηλεφώνημα και μίλησε απαξιωτικά για τον άλλοτε συνάδελφο του στα έδρανα της Βουλής λέγοντας: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν, που δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και γονατίζουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πουν οτιδήποτε για να σώσουν τον εαυτό τους. Τηλεφώνημα με τον Μίχο για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν υπήρξε ποτέ. Ποτέ».

   Για την επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ ο Γ. Λαγός ουσιαστικά τήρησε τη στάση όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση, λέγοντας πως επρόκειτο για συμπλοκή και ουσιαστικά για άμυνα σε επίθεση που δέχθηκε η ομάδα των χρυσαυγιτών από τους κομμουνιστές. Αναφέρθηκε μάλιστα σε «ιδεολογική μάχη» που είχαν μεταξύ τους οι δύο ομάδες καθώς η μία κάλυπτε τα συνθήματα και τις αφίσες της άλλης συνεχώς. Είπε επίσης πως ασχολήθηκε με τη Ζώνη γιατί «υπήρχε μία τρομοκρατία από το ΠΑΜΕ για πάρα πολλά χρόνια και θέλαμε να σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους. Εγώ εκεί έχω γεννηθεί. μαζί τους έχω μεγαλώσει».

Επιβεβαίωσε το χάσμα με Μιχαλολιάκο

Στην αρχή της απολογία του ο κ. Λαγός είπε πως βρέθηκε στο χώρο της Χρυσής Αυγής από τα τέλη του 1999 και πως ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές καθώς από καιρό είχε διαφωνίες ως προς βασικές κατευθύνσεις που θα έπρεπε να έχει το κόμμα. «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε μία άλλη ομάδα ανθρώπων» ανέφερε ο κατηγορούμενος και υποστήριξε πως η θέση του ήταν πως η Χρυσή Αυγή έπρεπε να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στον κόσμο σε «ομάδες, πατριώτες, ακόμη κι αν δεν ήταν τόσο όσο θα θέλαμε εμείς, αλλά ανθρώπους ακόμη και αριστερούς, που ήθελαν να αντισταθούν σε όσα μας συνέβαιναν. Θα έπρεπε να αφήσουμε τις διαφωνίες και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σώσουμε την χώρα».

   Μία ακόμη διαφωνία του, όπως είπε, ήταν ο χειρισμός του κόμματος στη δίκη. Κατά την άποψη του κατηγορούμενου η δίκη έπρεπε να είναι δημόσια και να προβάλλεται η διαδικασία, να υπάρχουν κάμερες «για να ακούγονται όσα λέμε» και όχι «να περνάνε όσα θέλουν οι δημοσιογράφοι». Όπως είπε μάλιστα θα έπρεπε η Χρυσή Αυγή να είχε λάβει πιο δυναμικά μέτρα, με μηνύσεις για ψευδείς καταθέσεις κ.ά.

   Η απολογία του Γ. Λαγού ολοκληρώθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων φίλων και υποστηρικτών του που βρίσκονταν από το πρωί στη δικαστική αίθουσα, αλλά και επικριτικών σχολίων από την πλευρά των φίλων και συγγενών των θυμάτων.

   Μετά την ολοκλήρωση της απολογητικής διαδικασίας αναμένεται το δικαστήριο να διακόψει για λίγο χρόνο τις συνεδριάσεις του ώστε να δοθεί χρόνος στους εισαγγελείς να ετοιμάσουν την πρόταση τους για την υπόθεση.

«Ενέργεια περαστικού» η δολοφονία Φύσσα

Ο πρώην περιφερειάρχης Πειραιά αναφέρθηκε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Λίγα λεπτά μετά τις 12 με ενημέρωσε ο Πατέλης (σ.σ. πυρηνάρχης της Τ.Ο. Νίκαιας). Μου είπε ότι κάποιος από τη ΧΑ έχει προσαχθεί για ασήμαντο λόγο. Ούτε τον λόγο, ούτε το άτομο, μου είπε. Ακολούθησε άλλο τηλεφώνημα μετά από 4-5 λεπτά όπου με πληροφόρηση πως υπάρχει μαχαίρωμα. Στην επόμενη κλήση μου λέει: ‘’έμαθα ότι μαχαίρωσε κάποιον ο Ρουπακιάς και ότι αυτός ο κάποιος κινδυνεύει να πεθάνει’’».

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κατηγορούμενος νεοναζί επανέλαβε ότι η δολοφονία ήταν... ενέργεια περαστικού:

*****

Εμπλέκεται και στις 3 συνεκδικαζόμενες υποθέσεις

'Οπως σχολιάζει το jailgoldendawn.com, ο Λαγός ήταν σωματοφύλακας του Μιχαλολιάκου, ο οποίος και τον διόρισε στο Πολιτικό Συμβούλιο της οργάνωσης. Ήταν το στέλεχος της Χρυσής Αυγής που, με εντολή Αρχηγού, είχε διοριστεί, εκτός από περιφερειάρχης Πειραιά (τοπικές Πειραιά, Νίκαιας, Περάματος, Σαλαμίνας), “υπεύθυνος της οργάνωσης του κινήματος“ πανελλαδικά, όπως προκύπτει από βίντεο συνδιάσκεψης της οργάνωσης (σκληρός δίσκος Μιχαλολιάκου).

Σύμφωνα με τον Μίχο, ο Λαγός ήταν ο άνθρωπος που παραλάμβανε τις έγγραφες αναφορές όλων των τοπικών οργανώσεων και περιφερειών πανελλαδικά, ενώ ο ίδιος αναφερόταν απευθείας στον Μιχαλολιάκο. Ο Λαγός ήταν ακόμα πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι τα δικά του πειθαρχικά παραπτώματα ανήκαν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Μιχαλολιάκου.

Ο άλλοτε περιφερειάρχης Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, με σωρεία στοιχείων εμφανίζεται στη δικογραφία ως το πρόσωπο από το οποίο ξεκινούν και στο οποίο καταλήγουν όλα τα κρίσιμα τηλεφωνήματα, τόσο τη νύχτα και την επομένη της δολοφονίας του μουσικού όσο και τη νύχτα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ. Είναι, επίσης, αυτός που μόνο λίγες ώρες πριν η ομάδα χρυσαυγιτών επιτεθεί στους αλλοδαπούς, είχε πει σε καφετέρια πως οι Αιγύπτιοι «από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Μέλη της ομάδας των χρυσαυγιτών που επιτέθηκε στους αλλοδαπούς μέσα στο σπίτι που ζούσαν στο Ικόνιο Περάματος φορούσε μπλουζάκια της οργάνωσης. Απολογούμενος ο Νίκος Μίχος είπε πως όταν το είχε αναφέρει αυτό στον Γιάννη Λαγό εκείνος του είχε απαντήσει «ναι, έγινε μαλακία».

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, ο Γιάννης Λαγός κινητοποιούσε δράσεις και ενέργειες ενώ ακόμη και η απλή επίκληση του ονόματός του στα μηνύματα που έστελναν σε μέλη οι υπεύθυνοι των Τοπικών είχε άμεση ανταπόκριση. Το «εντολή Λαγού» ήταν αρκετό για να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός των Τοπικών και να δράσουν τα μέλη τους.

Ο πιο δυναμικός αρχηγός μίας από τις πιο δραστήριες Τοπικές της Χρυσής Αυγής, εκείνης της Νίκαιας, που αποτελούσε το «καμάρι» του κόμματος, ο Γιάννης Λαγός, καταδικάστηκε πρόσφατα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο μαζί με τον Νίκο Μίχο σε οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή για ηθική αυτουργία στην επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη. Μία επίθεση που χρονικά προηγείται, μόνο λίγους μήνες πριν, εκείνης κατά του ΠΑΜΕ και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Και σε αυτήν την υπόθεση το κινητό του Γιάννη Λαγού παίζει καίριο ρόλο στην όλη οργάνωση της ομάδας που είχε εισβάλει στον χώρο.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κύκλος των απολογιών πρόκειται να κλείσει με τον αρχηγό της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, στις 6 Νοεμβρίου, για την απολογία του οποίου το δικαστήριο έχει προβλέψει να δοθεί εφόσον χρειαστεί και δεύτερη δικάσιμος την επόμενη ημέρα.

1. Αιγύπτιοι αλιεργάτες (12/6/2012)

Λίγες ώρες πριν τη δολοφονική επίθεση, το απόγευμα της 11/6/2012, ο Λαγός δίνει ομιλία σε καφετέρια στο Πέραμα, όπου προαναγγέλλει τους στόχους της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα για τους Αιγύπτιους ψαράδες, λέει: “…Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για  κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό, τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή…»:

Στη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας και συγκεκριμένα στην απολογία Μίχου, προέκυψε ότι ο Λαγός παραδέχτηκε στον συγκατηγορούμενό του ότι την επίθεση την έκαναν Χρυσαυγίτες που μάλιστα φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής. Ο Λαγός είπε στον Μίχο ότι “έγινε μαλακία”, αλλά στην πρόσκληση Μίχου να υπάρξουν διαγραφές, ποτέ δεν έδιωξε τον Πανταζή, που ήταν ήδη ενεργός στη Χρυσή Αυγή. Ο Πανταζής είχε κλείσει την αίθουσα για την ομιλία Μιχαλολιάκου στο Πέραμα τον Απρίλιο του 2012 (όπως ο ίδιος παραδέχθηκε), ήταν παρών στην εκδήλωση (το αρνήθηκε, αλλά υπάρχει σχετική φωτογραφία) και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο άνοιγμα γραφείων στο Πέραμα (που τελικά εγκαινιάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2012).

Ο Μιχαλολιάκος συγκάλυψε την πολιτική ταυτότητα του Πανταζή και των υπόλοιπων δραστών σε εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου (15/6/2012) με τη φράση: “Δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι”.

Όμως ο Λαγός έχει αποκαλύψει στην ομιλία του για τα 4 χρόνια της τοπικής Περάματος ότι “ο Τάσος έλεγε να φτιάξουμε τοπική στο Πέραμα”.

Με δεδομένα όλα αυτά, αποδεικνύεται ότι ο Πανταζής δεν παρέβη καμία εντολή το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τουναντίον την υλοποίησε. Γι’ αυτό εξάλλου και συνέχισε ως στέλεχος της Χρυσής Αυγής Περάματος (5μελές συμβούλιο) και συστήθηκε ως “επικεφαλής της Χρυσής Αυγής” στα μέλη του ΚΚΕ το βράδυ της σε βάρος τους επίθεσης.

2. Επίθεση σε κομμουνιστές συνδικαλιστές (12/9/2013)

Ο Λαγός οργάνωσε την επίθεση στο συνεργείο αφισοκόλλησης των κομμουνιστών συνδικαλιστών, όπως προκύπτει από τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές κλήσεις του.

Στις 8/8/13 επισκέφθηκε τη Ζώνη μαζί με τον Παναγιώταρο και τον Μίχο και προανήγγγειλε την επίθεση:

ο βράδυ της επίθεσης, ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Πανταζή (ο οποίος χρησιμοποιούσε το κινητό τηλέφωνο της συζύγου του Κατερίνα Κ.). Τα μηνύματά του στον Πατέλη δείχνουν γνώση και έγκριση της επίθεσης ΠΡΙΝ αυτή συμβεί, γνώση ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της και εντολή τερματισμού, ενώ ΜΕΤΑ επαίρεται για το αποτέλεσμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δεβελέκο.

α. Μηνύματα σε Πατέλη

ΛΑΓΟΣ ·12-09-2013 και ώρα 11:49:41 μμ): «ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ. ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΦΑΝΕ ΓΕΡΟ ΠΕΣΙΜΟ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ. ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΒΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΕ Ο ΤΑΣΟΣ ΚΑΜΙΑ 30ΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΚΕΙ».
ΛΑΓΟΣ (12-09-2013 και ώρα 11:52:19 μμ): «ΟΧΙ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ. ΑΡΑ ΕΙΧΑΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ».
ΛΑΓΟΣ (12-09-2013 και ώρα 11:56:58 μμ): «ΠΗΡΑΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ».
β. Μηνύματα με Δεβελέκο: “ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΛΕΨΑΜΕ”

γ. Τηλεφωνική συνομιλία με Δεβελέκο (στην τηλεφωνική αυτή συνομιλία προκύπτει και ονομαστική αναφορά στον “Πανταζάρα”, γεγονός που διαψεύδει τον ισχυρισμό του Πανταζή ότι ο αναφερόμενος “Τασάρας” είναι κάποιο άλλο μέλος της τοπικής):

Τις επόμενες μέρες της επίθεσης στα μέλη του ΚΚΕ, Παναγιώταρος και Κασιδιάρης διαψεύδουν την καταγγελία και κάνουν λόγο για “συκοφαντίες” του ΚΚΕ.

Ο Λαγός δεν διστάζει να επιτεθεί ακόμα και στο κλιμάκιο της εισαγγελέως που κάνει την έρευνα στα γραφεία του Περάματος στις 14/9. Για τα κατορθώματά του πανηγυρίζει με τον Πατέλη στον οποίο στέλνει το μήνυμα (14/9/13):

EΓINE ΓIΩPΓAPA.OΛA KAΛA.TOYΣ ΓAMAME ΣE OΛA TA EΠIΠEΔA.ΔEN BPHKAN TIΠOTA KI EΦYΓAN ΣAN KYNHΓHMENOI. MEXPI TEΛIKHΣ NIKHΣ.TO ENNOΩ”.

Σε αντίφαση όμως με όλα αυτά, (συγκάλυψη προς τα έξω, επιβράβευση προς τα μέσα), ο Παναγιώταρος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής πληροφορήθηκε άμεσα τα γεγονότα, τα καταδίκασε (“απολύτως καταδικαστέο το γεγονός”) και 1-2 μερες μετά ΔΙΕΓΡΑΨΕ δύο μέλη της που ενεπλάκησαν. Βέβαια οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Πανταζή με τον Λαγό κάθε άλλο παρα διαγραφή προδίδουν.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι ο Λαγός:

α. στην απολογία του (2/10/2013), δηλώνει ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στο Πέραμα.

β. στα πρώτα του υπομνήματα προς τις ανακρίτριες (19/12/2013) και το Συμβούλιο (31/3/2014), όπου πλέον έχουν βρεθεί τα sms στον Πατέλη, δηλώνει ότι “τα sms αναφέρονται σε άλλο περιστατικό” με τον ισχυρισμό ότι έχουν χρόνο 11:49 μέχρι 11:56 (δεν είχαν τότε ακόμα επισημανθεί τα sms με τον Δεβελέκο καθώς και η τηλεφωνική τους συνομιλία).

γ. σε μετέπειτα δηλώσεις του (12/9/2014), όταν πλέον δημοσιοποιείται στα ΜΜΕ η συνομιλία του με τον Δεβελέκο, ξαναλλάζει ισχυρισμό και υποστηρίζει: “Οι κομμουνιστές πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, επιτέθηκαν σε κάποιους Χρυσαυγίτες και στην συμπλοκή που ακολούθησε χτύπησαν κάποιοι εκατέρωθεν… Όσον αφορά το τηλεφώνημα μου, επαναλαμβάνω ότι είναι μετά το περιστατικό. Σχολιάζω ένα συμβάν το οποίο μου μεταφέρθηκε και στο οποίο μαθαίνω ότι Παμιτες επιτέθηκαν σε χρυσαυγίτες. Συγνώμη που δεν στεναχωρήθηκα για το ότι αντέδρασαν οι χρυσαυγίτες. Και για να γίνω ξεκάθαρος, όταν κάποιοι μας επιτίθενται για να μας χτυπήσουν, προτιμώ να αντιδράσω και να χτυπήσουν αυτοί. Από κει και πέρα, είναι ξεκάθαρο πως φυσικά δεν υπάρχει εντολή από εμένα, γιατί μαθαίνω μετά το περιστατικό τι έχει συμβεί.”

3. Δολοφονία Παύλου Φύσσα (17-18/9/2013)

Ο Λαγός έχει πλήρη γνώση της συγκρότησης του τάγματος εφόδου της Νίκαιας τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα.

Μιλάει με τον Πατέλη (23:27 για 64”) πριν αυτός στείλει το μήνυμα για να συγκεντρωθεί η Ασφάλεια στα γραφεία της τοπικής (sms 23:28). Ενημερώνεται κατευθείαν από τον ΣΤΑΜΠΕΛΟ που πανικόβλητος για τη σύλληψη Ρουπακιά, σπάει την ιεραρχία και τον καλεί στο κινητό του για να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της επίθεσης, αποκαλύπτοντας έτσι ότι ο Λαγός είναι αυτός που είχε δώσει την εντολή της κινητοποίησης. Μιλάει στη συνέχεια με τον Πατέλη (00:15) και στις 00:38 ενημερώνει τον Μιχαλολιάκο. Μετά την κλήση αυτή μιλάει επανειλημμένα με τον Πατέλη (συνολικά 11 κλήσεις με διάρκεια 20 λεπτά της ώρας) και ο Πατέλης με τον Ρουπακιά (συνολικά 6 κλήσεις διάρκειας 365”).

Το πρωί ο Λαγός δίνει εντολή στους Χρυσαυγίτες του Πειραιά και της Νίκαιας να αδειάσουν γραφεία και σπίτια από μαχαίρια και όπλα, όμως στα γραφεία του Πειραιά βρίσκεται ένα ξεχασμένο κλομπ. Ο Λαγός δίνει περαιτέρω εντολή στον Δεβελέκο να αδειάσει το σπίτι του Μπαρέκα από μαχαίρια, ενώ καταγράφεται και η επικοινωνία Λαγού με Δεβελέκο για να μην αναγνωρίσει τον Ρουπακιά, όπου ακούγονται και οι φωνές των Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκου.

Ο Λαγός οργανώνει περαιτέρω: την απειλή του Τσακανίκα στον Δήμου, τη συγκέντρωση των Χρυσαυγιτών της Νίκαιας στα γραφεία του Πειραιά στις 21/9, τη συνάντηση με τον Πατέλη. Την ίδια στιγμή που η Χρυσή Αυγή ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση, τηλεφωνάει στον Πατέλη και ζητάει αναλυτικές λεπτομέρειες για την επίθεση “για να ξέρουμε τι θα πούμε”. Η συγκάλυψη επιβεβαιώνεται με την κλήση Λαγού στον Πατέλη με περιεχόμενο: “Γιώργο μένεις”.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών Λαγού με Πατέλη και Μιχαλολιάκο μετά τα μεσάνυχτα της 17 προς 18/9, ο Λαγός στις απολογίες του ανέφερε ότι δεν αφορούσαν τη δολοφονία Φύσσα. Όμως τόσο από βίντεο όσο και από τις απολογίες προέκυψε ότι ο Λαγός μίλησε ακριβώς για αυτό το θέμα (βλ. απολογίες Σταμπέλου και Πατέλη για συνομιλίες με Λαγό):

Για το περιεχόμενο της συνομιλίας Λαγού με Μιχαλολιάκο, διαθέτουμε πλεόν και την απολογία Μίχου και την κατάθεση Σπίνου που επιβεβαιώνουν ότι ο Μιχαλολιάκος έμαθε για τη δολοφονία λίγα λεπτά μετά τα γεγονότα και όχι βέβαια το επόμενο μεσημέρι, όπως δήλωσε στην απολογία του και κατέθεσε η Ζαρούλια.

4. Συνεργείο (10/7/2013)

Ο Λαγός καταδικάστηκε ήδη πρωτοδίκως ως ηθικός αυτουργός για την επίθεση στο Συνεργείο. Τα μηνύματά του αποκαλύπτουν την αυτοπρόσωπη συμμετοχή του και την οργάνωση εκ μέρους του της επίθεσης στο Συνεργείο.

Σε βίντεο που οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ταυτοποίησαν ότι έχει ληφθεί στις 10/7/2013 λίγο πριν την άφιξη στο Συνεργείο, διακρίνεται η πινακίδα του βουλευτικού αυτοκίνητου του Λαγού.

Σε μηνύματα που ανταλλάσσει με το στέλεχος της οργάνωσης Αθανάσιο Πατσαλή, ο Λαγός λέει: «Φίλε έχουμε θέμα στον Αλιμο. Ηρθαμε και τους γαμήσαμε. Γίνανε κάτι προσαγωγές». Σε μήνυμά του προς τον Σταύρο Τσιλιμιγκάκη, στέλεχος του πυρήνα Περάματος της οργάνωσης, λέει: «την άκουσαν εχθές [σ.σ. όσοι βρίσκονταν μέσα στον χώρο του «Συνεργείου»] και οι δικοί μας πήραν τα πάνω τους». Στη συνέχεια τον ενημερώνει και για τις προσαγωγές λέγοντας ότι «τους συλληφθέντες τους πήραμε και φύγαμε γύρω στις 10 και μισή».

Η διαδοχή των μηνυμάτων με τη Μπενέκη δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ρόλο του Λαγού:

Μπενέκη: «Τους αφήσαν [σ.σ. τους προσαχθέντες]; τελειώσατε;»

Λαγός: «Οχι ακόμα. Πολύ γέλιο θα σου πω. Στο ίντυ [σ.σ. ιστότοπος indymedia] γράφουν ότι τους κοπανήσαμε».

Μπενέκη: «Αχαχαχα. Δε τους κοπανήσατε;».

Λαγός: «Και βέβαια ναι».

[…]

Μπενέκη: «Βρήκα τις αναρτήσεις στο ίντι. αχαχαχαχαχα. Κότες οι τύποι. Ο,τι να ’ναι λένε».

Λαγός: «Φύγαμε [σ.σ. από το Τμήμα]. Τι λένε; Οτι μας έδειραν?».

Μπενέκη: «Ο άντρακλας μου δέρνει. λα λα λα λα. γουστάαααρω».

Λαγός: «Γιατί; τώρα το είδες».

Μπενέκη: «Οχι. Εξιτάρομαι κάθε φορά που το κάνεις. Είχες από Απρίλη».

Λαγός: «Ξέχασες τη διανομή τροφίμων. Τα ΜΑΤ».

Μπενέκη: «Για αναρχία λέω λατρεία. Τα ΜΑΤ είναι τακτικότερα νομίζω. Μ’ άρεσε που πήγατε επίτηδες. Επικεφαλής τους ο Λαγός λένε μέσα. Χαχα. Ετσι κατά τα άλλα λένε πως είσαι κότα τα ζώα».

Λαγός: «Χαχα. Να μου πουν πού ήμουν κότα και να συμφωνήσω».

[…]

Λαγός: «Τώρα κατάλαβα. Μόνο όταν κάνω επεισόδια με θες».

Την επομένη της επίθεσης, ο Κασιδιάρης συγκαλύπτει το γεγονός μιλώντας για “κάτι που φαντάστηκαν οι αναρχικοί” και αναφέρεται σε “8 προσαγωγές μελών της Χρυσής Αυγής” (στο ΑΤ προσήλθαν Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος).

Τις επόμενες μέρες μετά την επίθεση στο «Συνεργείο» ο Λαγός ανταλλάσσει μηνύματα και με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γεώργιο Πατέλη (ο πυρήνας Νίκαιας ήταν παρών και πρωταγωνίστησε στη μοτοπορεία κατά του Συνεργείου), στον οποίο, ανάμεσα σε άλλα, λέει στις 12/7/2013: «Σας έχω υποσχεθεί ότι δεν θα σας αδειάσω ποτέ. Και σου είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι θα ακολουθήσουμε σκληρή χρυσαυγίτικη γραμμή. Νομίζω ότι μέχρι τώρα δικαιώνεστε σε όλα. Καλή ξεκούραση να ’χετε».

5. Μελιγαλάς (15/9/2013)

Ο Λαγός συμμετείχε στον ξυλοδαρμό του Αστέριου Χάμου, όπως προκύπτει από το ηχητικό της τηλεφωνικής συνομιλίας Τσακανίκα με Δεβελέκο: «Τον σκότωσε στο ξύλο ο Καιάδας. Του τράβηξε και ο Λαγός δυο μπουνίδια, αλλά ξέρεις ο Λαγός ρε φίλε πιστεύω απαξιεί να χτυπήσει σε τέτοια φάση ρε παιδί μου. Τον έκραξε, τον έκραξε, του έριξε και μια δύο. Ο Καιάδας μαλ… τον είχε ξαπλώσει από τις μπουνιές και του πάταγε το κεφάλι κάτω. Έτσι, ΤΑΠ- ΤΑΠ- ΤΑΠ- ΤΑΠ». «Καλά του ‘κανε γιατί είναι σκουλήκι αυτός», απαντά ο Δεβελέκος. «Και μπράβο του, έτσι λίγο να θυμηθεί και τα παλιά ο [Καιάδας]… Ξέρεις…» συμπληρώνει ο Τσακανίκας. Στην ίδια συνομιλία ο Τσακανίκας λέει πως οι άλλοι βουλευτές «στα μπαχαλα δεν μιλάγαν καθόλου» και ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης «είχε πεθάνει στα γέλια με όλη τη φάση».

6. Αντίπνοια (10/6/2008)

Ο Λαγός μαζί με τον Κασιδιάρη έσπευσαν στα δικαστήρια το 2011, για να υποστηρίξουν τους Στράτο και Σιατούνη που κατηγορούνταν για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, όπως προέκυψε τόσο από τις καταθέσεις των μελών του Αντίπνοια όσο και από τις απολογίες Στράτου-Σιατούνη, που παραδέχτηκαν την παρουσία Κασιδιάρη-Λαγού χωρίς όμως να γνωρίζουν γιατί ήταν εκεί (!). Ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής το 2008, όπως αποδεικνύεται από κατάλογο που βρέθηκε στο σκληρό δίσκο Μιχαλολιάκου, γεγονός που επιβεβαίωσε και η μάρτυρας Μπάρου.

7. Πάρος (28/2/2013)

Ο Λαγός ήταν παρών στην επίθεση σε αντιφασίστες διαδηλωτές στην Πάρο. Από βίντεο και μαρτυρίες προκύπτει η συμμετοχή στην επίθεση των Μίχου, Παναγιώταρου και Τσακανίκα, ενώ ο Λαγός φωτογραφίζεται στην “αναμνηστική φωτογραφία.

8. Οπλισμός

Ο Λαγός έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για οπλοφορία το 2011. Με πρωτοβουλία της υπεράσπισης, διαβάστηκε στο δικαστήριο η κατάθεση της πρώην συζύγου του που κάνει λόγο για οπλισμό που υπήρχε στο σπίτι του και κρύφτηκε από Χρυσαυγίτες που ήρθαν και τον πήραν, πριν την έφοδο της αστυνομίας. Πάντως, στις 28/9, η αστυνομία βρήκε όπλα στο σπίτι του Λαγού στο Πέραμα για τα οποία κατηγορείται με το κακούργημα της οπλοκατοχής για εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)