to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αναλγησία της τράπεζας Πειραιώς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο της τράπεζας Πειραιώς, επί της οδού Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν την Τρίτη 29/10 εργαζόμενοι, ενάντια στις πιέσεις σε βάρος όσων δεν έχουν υποκύψει ακόμη στο σχέδιο για μεταφορά τους στην εισπρακτική «Intrum»


(φωτογραφίες: Left.gr)

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματα, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «ή Intrum ή εθελούσια ή απόλυση» προσπάθησε να εκφοβίσει τους εργαζόμενους  στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU), για να αποδεχτούν «οικειοθελώς» τη μεταφορά τους στην εν λόγω εισπρακτική εταιρία, την «Intrum».  Όπως μάλιστα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε κάποιες περιπτώσεις «η εργοδοσία προχωρεί σε μεταθέσεις  - εξόντωσης και παραδειγματισμού προς όλους τους εργαζόμενους».

Έπειτα από συνεχείς πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς εκ μέρους της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς, τη μεταπήδησή τους στη νέα εταιρεία έχουν αποδεχθεί 700 υπάλληλοι σε σύνολο 1.300 που εργάζονταν στην RBU. Παράλληλα, περίπου 250 εργαζόμενοι αποδέχθηκαν τη μεταφορά τους, με το καθεστώς δανεισμού για διάστημα από 3 έως και 12 μήνες.

Όσοι δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, περίπου 350 δηλαδή εργαζόμενοι, παραμένουν για 6η εβδομάδα σε καθεστώς ιδιότυπης αναγκαστικής αδείας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο Left.gr ο Μανώλης Μπεμπένης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ), οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ) κοινοποίησαν ανυπόγραφη επιστολή στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, ενημερώνοντάς τους για τις … «εναλλακτικές δυνατότητες», στις οποίες περιλαμβάνονται:

  «μετακίνηση σε κατάστημα εκτός τόπου διαμονής (κραυγαλέες οι περιπτώσεις συναδέλφων π.χ. από Αττική που καλούνται να εργαστούν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες και αντίστοιχα από τη Θεσσαλονίκη, που καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Κρήτη),

  πρόσληψη από τη θυγατρική εταιρεία Piraeus Direct Solutions (με απεμπόληση της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου, εργασία με βάρδιες και Σαββατοκύριακα) και

  ένταξη σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου» (σ.σ.: ΕΔΩ αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση των σωματείων).

Ως πρώτη αντίδραση στον εκβιασμό, σωματεία της τράπεζας πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη 29/10 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της τράπεζας επί της Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, μοιράζοντας το φυλλάδιο που περιγράφει την ανάλγητη στάση της εργοδοσίας:

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι η τράπεζα Πειραιώς, με βάση την έγγραφη συμφωνία με την ΟΤΟΕ της 25/7/19, είναι υποχρεωμένη να αξιοποιήσει σε άλλες θέσεις εργασίας τους 350 περίπου εργαζόμενους της Πειραιώς, που επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους, μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 250 που έχουν μεταβεί με σύμβαση δανεισμού στην τρίτη εταιρεία (INTRUM) όταν αυτή λήξει.

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση, το κόστος διατήρησης των εργαζομένων της Πειραιώς δεν είναι τόσο μεγάλο, με το δεδομένο ότι θα καταστούν αναγκαίοι για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών, που αναμένεται στον τραπεζικό τομέα το 2020. Έτσι, καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί «να απαιτήσουν από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς την αυστηρή και ουσιαστική τήρηση της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με την ΟΤΟΕ για την διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων των υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν από την τράπεζα (RBU) και την αποφυγή οποιασδήποτε ψυχολογικής πίεσης στους εργαζόμενους, προκειμένου να τους αναγκάσουν σε υποχρεωτική μετακίνησή τους στην νέα εταιρεία ή σε παραίτηση».

Το σχέδιο των τραπεζών απειλεί τις θέσεις εργασίας

Με αφορμή την κινητοποίηση, αξίζει να τονίσουμε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν σήμερα 1.870  καταστήματα και οι διοικήσεις τους σχεδιάζουν να μείνουν 300 καταστήματα περίπου σε κάθε τράπεζα. Με προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου δείχνουν την έξοδο σε εκατοντάδες τραπεζοϋπαλλήλους και μάλιστα σε εργαζόμενους/ες που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών του κλάδου, μέχρι το 2021 σχεδιάζουν να διώξουν περίπου 10.000 τραπεζοϋπαλλήλους. Ο λόγος που προβάλλεται είναι η ανάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους και η εξέλιξη της τεχνολογίας και των διαδικτυακών υπηρεσιών και η επιθυμία τους να  μειώσουν  το κόστος. Οι τράπεζες θέλουν με αυτό τον τρόπο να οικειοποιηθούν όλα τα οφέλη των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, θα μπορούσε κάλλιστα να μειωθεί το ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Την ίδια ώρα που διώχνουν εργαζόμενους για να μειώσουν το κόστος, προσλαμβάνουν  με αδιαφανείς τρόπους ειδικούς συνεργάτες στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς ιδιαίτερα προσόντα με παχυλούς μισθούς (το ίδιο συνέβη αυτό το διάστημα και στην τράπεζα Πειραιώς). 

Η Τράπεζα νιώθει υπερήφανη και κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι «παραπλανήθηκαν»...

«Σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό», χαρακτηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου τη στρατηγική συμφωνία για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας από την Intrum και τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού σχήματος παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά.

Η διοίκηση της τράπεζας, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούν οι καταγγελίες των εργαζόμενων, ισχυρίζεται ότι «εξαρχής υπερασπισθήκαμε τις 1.300 θέσεις εργασίας της μονάδας RBU της Τράπεζας, οι οποίες, μαζί με τις δραστηριότητές της, θα μεταφέρονταν στη νέα εταιρεία από τη 16η Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με το π.δ. 178/2002. Κατά τη διαδικασία σύναψης της στρατηγικής συμφωνίας με την Intrum, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας ήταν ο αδιαπραγμάτευτος όρος, τον οποίο και πετύχαμε».

Επιπλέον αναφέρεται στην εσωτερική ανακοίνωση της τράπεζας: «προστατέψαμε τα συμφέροντα και το επαγγελματικό μέλλον όλων των εργαζομένων πέρα από όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος. Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που θα μεταφέρονταν στο νέο επιχειρηματικό σχήμα να μην χάσουν κανένα από τα δικαιώματα που είχαν μέχρι τη μεταφορά τους στο νέο σχήμα. Συμφωνήσαμε με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο της Τράπεζας στη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα εντάσσονταν στη νέα εταιρεία, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον, όπως αυτά θα ισχύουν στις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων».

«Επιπρόσθετα», όπως αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας, «συμφωνήσαμε να αποδοθεί στους εργαζόμενους που θα εντάσσονταν στη νέα εταιρεία εγγυημένο μπόνους απόδοσης πέντε μισθών και πριμ μετάβασης και παραμονής στο νέο σχήμα τεσσάρων μισθών, στοιχείο που αποδεικνύει την επιθυμία της νέας εταιρείας να συμπεριλάβει στο δυναμικό της το σύνολο των εργαζομένων του RBU.

Παράλληλα, προβλέφθηκε στη συμφωνία με την ΟΤΟΕ ότι οι εργαζόμενοι που θα δήλωναν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία, θα παρέμεναν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιούνταν για την κάλυψη των αναγκών της σύμφωνα με τον Κανονισμό Εργασίας.

Ενημερώσαμε δε εγκαίρως, όπως οφείλαμε, τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ, ότι οι ανάγκες προς κάλυψη είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ώστε να δοθεί στους εργαζόμενους η δυνατότητα να λάβουν τις αποφάσεις τους για το εργασιακό τους μέλλον υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και ειλικρίνειας»

Συνεπώς, αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας «πετύχαμε μια συμφωνία-σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλο το δυναμικό του RBU βάσει όσων ισχύουν σήμερα και θα ισχύουν στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις ενημέρωσης με όλους τους εργαζομένους, ενώ εστάλη και επιστολή από τον CEO της Τράπεζας. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους του RBU έκριναν θετικά τους όρους μετάβασης στην Intrum και προχώρησαν στη μετακίνησή τους στο νέο σχήμα, σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης»

«Δυστυχώς, μια μικρή μερίδα εργαζομένων παραπλανήθηκε από φημολογία που διαστρέβλωνε την πραγματικότητα και πίστεψε σε λύσεις, οι οποίες δεν ήταν εξαρχής αξιόπιστες και εφικτές. Ωστόσο, σεβόμενοι απολύτως το δικαίωμα επιλογής κάθε εργαζόμενου, εξαντλώντας κάθε περιθώριο και κατόπιν διερεύνησης όλων των εναλλακτικών δυνατοτήτων απασχόλησης των εργαζομένων που επέλεξαν να μην ενταχθούν στη νέα εταιρεία, απευθυνθήκαμε σε κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστά με ατομικές επιστολές, γνωστοποιώντας τις υπάρχουσες ανάγκες προς κάλυψη, πάντα στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ. Η γνωστοποίηση δεν έλαβε τη μορφή μονομερούς τοποθέτησης, αλλά πρότασης που τελεί υπό την έγκριση του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά. Ενημερώσαμε παράλληλα ότι, σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από περισσότερους υποψηφίους από τις διαθέσιμες θέσεις, η επιλογή θα γίνει με αντικειμενικά υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον, δημιουργήσαμε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που σχεδιάστηκε ειδικά για τους εργαζόμενους του πρώην RBΜ με όλες αυτές τις ενέργειες, η Τράπεζα Πειραιώς, όπως πάντα έμπρακτα αποδεικνύεται, στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της, διασφαλίζοντάς τις θέσεις εργασίας, τηρώντας στο ακέραιο τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ και εφαρμόζοντας τον Κανονισμό Εργασίας. Ενήργησε με υπευθυνότητα και διαφάνεια, γεγονός που αναγνώρισε με τη στάση της η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του RBU. Άλλωστε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Τράπεζα είναι αποτέλεσμα της αμοιβαίας δέσμευσης Διοίκησης και ανθρώπινου δυναμικού στην κοινή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική χωρίς σεβασμό στις αξίες και τις αρχές μας και ανοιχτό διάλογο με τους εργαζομένους μας», καταλήγει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)