to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 15.10.2019

Πολιτική

«Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας»: Η εισήγηση του Αλ. Τσίπρα στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας (βίντεο)

Aπό την ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση της Τρίτης 15/10 για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι σε ένα κοινό στόχο και όραμα: Την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προόδου.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την Τρίτη την περιοδεία του στην Αχαΐα, στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, πραγματοποιώνυας εισήγηση στην Πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας, κατά την ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εισήγηση η οποία συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza.gr.

«Θέλουμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, όχι απλά τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη του τόπου, αλλά και ένα εργαστήρι συμμετοχής και δημιουργίας για όλους τους ενεργούς πολίτες, θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες, «να φτιάξουμε μαζί μία Ελλάδα, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι «όλες και όλοι εμείς που συνειδητοποιούμε ότι σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στα χέρια μιας συντηρητικής και ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης και ταυτόχρονα συνειδητοποιούμε την ανάγκη να εργαστούμε για μία καλύτερη εποχή για τον τόπο, έχουμε δύναμη αν ενώσουμε τις φωνές μας και την παρουσία μας, σε μια δημιουργική πορεία προς τα εμπρός».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «στόχος μας είναι να φτιάξουμε μαζί την παράταξη και το κόμμα της νέας εποχής, που θα είναι ικανό σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μόνο να κάνει υπαρκτή την παρουσία του σε ένα πλέγμα επικοινωνιακής απομόνωσης που έχουν στήσει οι αντίπαλοί μας, αλλά να μπορέσει να αποκτήσει το πρόγραμμα, που θα δημιουργήσει εκείνες τις ριζικές τομές, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την μεγάλη αλλαγή της πορείας του τόπου».

Στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην λειτουργία της νέας πλατφόρμας του διαδικτυακού ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι με την βοήθεια του κινητού τηλεφώνου επικοινωνούμε, ανταλλάσσουμε σκέψεις, κάνουμε τη δράση μας πιο μαζική και ισχυρή», συμπληρώνοντας ότι «θα το χρησιμοποιήσουμε και για να ενημερωνόμαστε αντικειμενικά και αποτελεσματικά».

Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε ότι «εμείς ως κυβέρνηση δεν κάναμε χατίρια στους ολιγάρχες, δεν κάναμε χατίρια στους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης για να μας δίνουν σήμερα αντίδωρα στήριξης και υποστήριξης, για αυτό και κάποιοι λένε είναι απομονωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ [...] «Τους καλώ να έρθουν μαζί μου στις περιοδείες σε όλα τα χωριά και σε όλες τις πόλεις, για να δούνε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένος από τα φερέφωνα της ενημέρωσης, δεν είναι απομονωμένος από τους πολίτες» διαπίστωσε ο Αλ. Τσίπρας, «για αυτό και καλούμε τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους να κάνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τους τηλέφωνα από δέκτες σε αναμεταδότες, πομπούς ενημέρωσης, πληροφόρησης, αγώνα, πάλης και κινητοποίησης, για να αλλάξουμε τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας και την χώρα».

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διαψεύστηκαν πρόωρα όσοι είχαν δημιουργήσει την προσδοκία ότι οι βασικές υποσχέσεις θα γίνουν πράξη» και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε μία κυβέρνηση σκληρή, αντιλαϊκή, κυνική, μία κυβέρνηση η οποία έχει καταφέρει μέσα στις πρώτες 100 μέρες να διαψεύσει τον βασικό μύθο, το τρίπτυχο του ψέματος και της εξαπάτησης πάνω στο οποίο κινήθηκε όλη η προεκλογική προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, Μακεδονία - Μάτι - Πρόσφυγες».

Όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «μας έλεγαν πως ήμασταν εμείς που προδώσαμε τη Μακεδονία με αυτή τη συμφωνία και μόλις ανέλαβαν, βγήκαν και είπαν όχι μόνο θα την τηρήσουν, αλλά θα την τιμήσουν αυτή τη συμφωνία».

Σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «έπεσε τόνος λάσπης και έγινε βαθιά τυμβωρυχία, προκειμένου να κερδίσουν κάποιους ψήφους, ψηφοθηρώντας πάνω σε ανθρώπινες ζωές, για να έρθουν μετά τις εκλογές και να πουν ότι η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν η βασική αιτία αυτής της μεγάλης τραγωδίας».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, σημείωσε ότι «κατηγορούσαν προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει ανοίξει τα σύνορα και φέρνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αυτούς τους κατατρεγμένους της γης, γιατί θέλει να γεμίσει τη χώρα με τις τζιχαντιστές και δεν ελέγχει τα θαλάσσια σύνορα». «Εμείς», όπως πρόσθεσε, «παραδώσαμε μία κατάσταση, δύσκολη μεν, αλλά υπό έλεγχο, και ταυτόχρονα είχαμε καταφέρει σε διεθνές επίπεδο να πάρουμε τα εύσημα και να κατατάξουμε την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, εκεί όπου υπάρχει ανθρωπιά, εκεί όπου υπάρχουν αξίες, όπως αλληλεγγύη, και συμπαράσταση στον κατατρεγμένο, στο συνάνθρωπο».

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέσα σε τρεις μόλις μήνες κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ξήλωσε όλους τους ανθρώπους που μπορούσαν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις και φτάσαμε εκεί όπου η Μόρια στις 7 Ιουλίου είχε 5.800 πρόσφυγες, σήμερα να έχει πάνω από 13.000».

Συνεχίζοντας την επίθεση προς την κυβέρνηση, είπε ότι «προσπαθούν μέρα με τη μέρα να κάνουν χατίρια στην ολιγαρχία και στη μεγάλη εργοδοσία, γκρεμίζοντας τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού, δηλαδή όλα όσα κερδίσαμε με δύσκολες μάχες μετά το τέλος των μνημονίων, στους εργασιακές σχέσεις, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού».

«Παντού», συνέχισε, «βλέπουμε ρουσφέτια, χατίρια στους λίγους και στους ισχυρούς, φωτογραφικές διατάξεις στα αναπτυξιακά νομοσχέδια για εκείνους που έχουν όνομα, αλλά το όνομά τους δεν ακούγεται».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε προς τους συγκεντρωμένους ότι «εμείς θα στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, για αυτό λοιπόν σήμερα λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε να οικοδομήσουμε, δεν είναι τα στελέχη του και οι βουλευτές του, ούτε ο πρόεδρος, αλλά είστε όλοι εσείς που έρχεστε στις συγκεντρώσεις μας, που αγωνίζεστε για την πορεία του τόπου, που θέλετε να δυναμώσετε τη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη».

Μετά το τέλος της ομιλίας του, πολίτες, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, απηύθυναν ερωτήσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη συζήτηση με πολίτες στην πλατεία Τριών Συμμάχων στη Πάτρα, κατά την περιοδεία του στην Αχαΐα, στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Πολίτες της Πάτρας, είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που είμαι μαζί σας, ανάμεσα σας. Και δε θα μπορούσα να κάνω αλλιώς, από το να αποφασίσω, να αποφασίσουμε μαζί αυτή τη μεγάλη πορεία προς τους πολίτες, για την ανασυγκρότηση του κόμματός μας, για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης του τόπου μας. Από το να ξεκινήσω από εδώ, από την Πάτρα, από την Αχαΐα των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων και παραδόσεων. Από την Αχαΐα που ακόμα και στις δύσκολες για εμάς στιγμές στάθηκε, παραμένει και θα παραμένει για πάντα το προοδευτικό και δημοκρατικό κάστρο.

Δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς άλλωστε, από το να επιλέξω να ανταποδώσω κι αυτή τη μεγάλη τιμή που εσείς κάνατε στο ΣΥΡΙΖΑ, στην Αριστερά και σε εμένα προσωπικά και να γίνω βουλευτής της Αχαΐας. Δικό σας βουλευτής. Όπου μαζί με τους άλλους δυο βουλευτές της Αχαΐα, αλλά και όλους τους υποψήφιους βουλευτές, καθώς και όλους τους εκλεγμένους βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσουμε τη μάχη σε αυτή τη Βουλή από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σεβόμενοι το εκλογικό αποτέλεσμα. Ελπίζοντας, όμως, όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί ήδη δουλεύουμε, εργαζόμαστε μέσα στην κοινωνία, δίπλα στους ανθρώπους που αγωνίζονται, τους ανθρώπους που αγωνιούν για το αύριο, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, όχι για να επανέλθουμε απλά, αλλά για να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη του λαού μας, για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη κοινωνική και λαϊκή πλειοψηφία, ικανή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να οδηγηθεί η χώρα σε μια πορεία προοδευτική, σε μια πορεία κοινωνικής δικαιοσύνης για πολλά πολλά χρόνια και όχι μόνο για μια 4ετία.

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Πάτρας. Πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματός μας, με βασικό στόχο να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πόρτες και να αγκαλιάσουμε όλους και όλες εσάς. Τους ανθρώπους που μας στήριξαν στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε για τη χώρα και το λαό, από το 2015 και μετά.  Σε όλους και όλες που δώσαμε μαζί τους κρίσιμους και μεγάλους αγώνες, για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε πιο βαθιές ρίζες στη βάση της κοινωνίας, να βρεθούμε δίπλα στις αγωνίες του λαού μας, να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα τα προβλήματα. Ταυτόχρονα όμως και όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε και τις αδυναμίες μας, τα λάθη και τις παραλείψεις μας, ώστε να συνθέσουμε δημιουργικά ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης για την επόμενη 4ετία και όχι μόνο γι αυτή όπως είπα πριν. Ένα πρόγραμμα που θα είναι αποτελεσματικό, θα είναι ουσιαστικό, θα είναι ολοκληρωμένο και θα απαντάει στα μεγάλα προβλήματα του τόπου και του λαού.

Ο λόγος που κάνουμε αυτές τις συγκεντρώσεις –που δεν είναι σαν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, εγώ θέλω περισσότερο να ακούω παρά να μιλάω– είναι για να μπορέσουμε να ακούσουμε περισσότερο, να συνειδητοποιήσουμε ποια ήταν τα λάθη που κάναμε και ποια τα σωστά. Κυρίως όμως να ακούσουμε τις απόψεις σας, την κριτική σας, τις παραινέσεις σας, τις συμβουλές σας, τις ιδέες σας. Οι ιδέες του καθενός και της καθεμιάς μετράνε.

Στη σύγχρονη εποχή τα κόμματα δεν μπορεί να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Η εποχή μας, είναι η εποχή της ταχύτητας της πληροφορίας, της γρήγορης ενημέρωσης, η εποχή των νέων τεχνολογιών. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις νέες τεχνολογίες  για να συντονίζουμε ακόμα καλύτερα τη δράση μας, για να μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και αυτός είναι ο στόχος μας. Γι αυτό το λόγο, συνδυάζουμε αυτή την έναρξη της μεγάλης καμπάνιας όχι απλά για να εγγράψουμε μέλη στο κόμμα μας που θα τα καλούμε κάθε τέσσερα χρόνια να ψηφίζουν σε μια διαδικασία, αλλά για να εγγράψουμε μέλη ενεργά που θα κινητοποιούνται σε τοπικό επίπεδο, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους μάθησης για τους νέους ανθρώπους και που θα συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, των συλλογικών διαδικασιών, διεργασιών και αποφάσεων του κόμματός μας.

Θέλουμε λοιπόν με δυο λόγια να κάνουμε το ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, όχι απλά τη μεγάλη προοδευτική παράταξη του τόπου, αλλά και ένα εργαστήρι συμμετοχής και δημιουργίας για όλους τους ενεργούς πολίτες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική. Και γι αυτό το λόγο σας καλούμε όλες και όλους. Δεν εξετάζουμε ούτε αν βρεθήκατε σε άλλες πολιτικές κάλπες στο παρελθόν, ούτε τις καταγωγές και τις πολιτικές σας ρίζες. Εξετάζουμε μονάχα τη βούληση και το πείσμα σας, μαζί να φτιάξουμε μια Ελλάδα της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλες και όλοι εμείς, λοιπόν, που έχουμε κοινές αξίες, που πιστεύουμε στη δημοκρατία, που πιστεύουμε σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και όχι εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, όλοι και όλες εμείς που συνειδητοποιούμε, ότι, η χώρα μας βρίσκεται, ξανά, στα χέρια μιας κυβέρνησης συντηρητικής και ακραίας νεοφιλελεύθερης και συνειδητοποιούμε την ανάγκη να εργαστούμε για μια καλύτερη εποχή για τον τόπο, όλοι και όλες εμείς, έχουμε δύναμη αν ενώσουμε τις φωνές μας, αν ενώσουμε την παρουσία μας  σε μια δημιουργική πορεία προς τα εμπρός.

Γι αυτό λοιπόν το λόγο απευθύνουμε αυτό το πλατύ κάλεσμα συμμετοχής. Ένα πανδημοκρατικό κάλεσμα προσκλητήριο σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Και έχουμε σαν στόχο να δημιουργήσουμε ένα ορμητικό ποτάμι από τα ρυάκια που θα προκύψουν από κάθε γωνιά της χωράς μας, για να μπορέσουμε μαζί να φτιάξουμε τη παράταξη και το κόμμα της νέας εποχής, που θα είναι ικανό σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μόνο να κάνει υπαρκτή, αισθητή την παρουσία του σε ένα πλέγμα επικοινωνιακής απομόνωσης που έχουν στήσει οι αντίπαλοί μας, αλλά να μπορέσει να αποκτήσει και το πρόγραμμα εκείνο που θα δημιουργήσει εκείνες τις ριζικές τομές για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την μεγάλη αλλαγή της πορείας του τόπου. 

Φίλες και φίλοι, όπως ακούσατε πριν, λίγα λεπτά πριν από τις 8, βγήκε στον αέρα η πλατφόρμα του διαδικτυακού ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον η ζωή μας σε μεγάλο βαθμό έχει  –για τους νέους ανθρώπους είναι βέβαιο, πιστεύω όμως ότι όσο περνάει ο καιρός για όλες τις ηλικίες– η ζωή μας, η καθημερινότητά μας έχει εμπλακεί με αυτό το κινητό που κρατάμε στα χέρια μας. Ξυπνάμε και κοιμόμαστε πολλές φορές μ' αυτό, έτσι όπως το παρακάνουμε. Ενημερωνόμαστε από αυτό, επικοινωνούμε με αυτό, ανταλλάσουμε σκέψεις με αυτό. Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσουμε αυτό για να κάνουμε τη δράση μας πιο ισχυρή, πιο μαζική, πιο αποτελεσματική. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτό για να ενημερωθούμε  αντικειμενικά και αποτελεσματικά. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτό για να συμμετέχουμε στις αποφάσεις τις συλλογικές που θα παίρνουμε μαζί.

Θα αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτή τη νέα τεχνολογία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και γιατί να μην μετατρέψουμε ο καθένας το κινητό του τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή από δέκτη σε πομπό, σε αναμεταδότη.

Εμείς ως κυβέρνηση δεν κάναμε χατίρια στους ολιγάρχες. Δεν κάναμε χατίρια στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για να μας δίνουν σήμερα αντίδωρα στήριξης και υποστήριξης. Γι αυτό και κάποιοι λένε, είναι απομονωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους καλώ να έρθουν μαζί μου στις περιοδείες σε όλα τα χωριά και σε όλες τις πόλεις να δουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένος από τα φερέφωνα της ενημέρωσης, δεν είναι απομονωμένος από τους πολίτες, δεν είναι απομονωμένος από τους απλούς ανθρώπους. Και γι αυτό εμείς καλούμε τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους να κάνουν τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές και τα κινητά τους τηλέφωνα από δέκτες σε αναμεταδότες, πομπούς ενημέρωσης, πληροφόρησης, αγώνα, πάλης, κινητοποίησης για να αλλάξουμε τη ζωή μας, για να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, για να αλλάξουμε τη χώρα...

Τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης της Ν.Δ. διαψεύστηκαν πρόωρα όσοι είχαν δημιουργήσει την προσδοκία ότι βασικές υποσχέσεις θα γίνουν πράξη. Εγώ θα πω ότι βλέπουμε μια κυβέρνηση σκληρή, αντιλαϊκή, κυνική. Μια κυβέρνηση η οποία έχει καταφέρει μέσα στις πρώτες 100 μέρες μα διαψεύσει τον βασικό μύθο, το τρίπτυχο του ψέματος και της εξαπάτησης πάνω στο οποίο κινήθηκε όλη η προεκλογική προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο ήταν αυτό; Θυμάστε; Μακεδονία, Μάτι, πρόσφυγες. Θυμηθείτε τι έλεγαν. Μας έλεγαν  ότι ήμασταν εμείς αυτοί που προδώσαμε  τη Μακεδονία με τη συμφωνία των Πρεσπών. Και μόλις ανέλαβαν ήταν αυτοί που βγήκαν  και είπαν όχι ότι θα την τηρήσουν, αλλά θα τιμήσουν αυτή την συμφωνία. Κι εμείς τους λέμε, σωστά θα κάνετε και θα την τιμήσετε, γιατί μόνο αυτό αξίζει σε μια συμφωνία που βγάζει τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση, σε μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γείτονας χώρας και όχι τα τουρκικά, όπως θα συνέβαινε σήμερα, ναι, σήμερα, που έχουμε τη βάναυση επίθεση  της Τουρκίας στη Συρία αλλά και την παραβατικότητα στην ΑΟΖ  της Κύπρου.

Πάνε λοιπόν και οι Μακεδονομάχοι, πού εξαφανίστηκαν άραγε όλοι αυτοί. Πάει και η κριτική περί προδοσίας πάνω στην οποία στηρίχτηκε μεγάλο μέρος του ψεύδους και της προπαγάνδας της ΝΔ για να γκρεμίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την πρωτιά στις εκλογές.
Το δεύτερο από το τρίπτυχο ήταν το Μάτι. Θυμηθείτε πόσος τόνος λάσπης, στάχτης, πόσο βαθιά τυμβωρυχία έγινε προκειμένου να κερδίσουν κάποιες ψήφους, ψηφοθηρώντας πάνω σε ανθρώπινες ζωές. Και να έρθουν μετά τις εκλογές και να πουν, η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν η βασική αιτία αυτής της μεγάλης τραγωδίας. Και το είπε ο ίδιος ο Μητσοτάκης από το βήμα της συνόδου του ΟΗΕ.

Και το τρίτο. Θυμάστε τι είχαν δημιουργήσει προεκλογικά; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, λέει, που άνοιξε τα σύνορα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που φέρνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αυτούς τους κατατρεγμένους της γης, γιατί θέλει να γεμίσει τη χώρα με τζιχαντιστές.  Αυτά λέγανε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, είναι αυτός που δεν ελέγχει τα θαλάσσια σύνορα –τα είχαν ανακαλύψει αυτοί τότε. Κι εμείς παραδώσαμε μια κατάσταση δύσκολη μεν, αλλά υπό έλεγχο. Και ταυτόχρονα είχαμε καταφέρει σε διεθνές επίπεδο να πάρουμε τα εύσημα και να κατατάξουμε την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, εκεί που υπάρχει ανθρωπιά, εκεί που υπάρχουν αξίες όπως αλληλεγγύη, συμπαράσταση στον κατατρεγμένο, στον συνάνθρωπο.

Και μέσα σε τρεις μόλις μήνες κατάργησαν  το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ξήλωσαν όλους τους ανθρώπους τους χρήσιμους στην Ελληνική Αστυνομία που μπορούσαν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Και φτάσαμε εκεί που η Μόρια στις 7 Ιουλίου είχε 5.800 πρόσφυγες, σήμερα να έχει πάνω από 13 χιλιάδες. Ποιοι ήταν λοιπόν αυτοί οι οποίοι μπορούσαν να διαχειριστούν την πραγματικότητα και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι είναι ανίκανοι. Τα βλέπει όμως αυτά ο ελληνικός λαός όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τα κρύψουν από τη δυνατότητα να τα δει και να τα ακούσει.

Δεν ήταν όμως μόνο το τρίπτυχο αυτό, το τρίπτυχο του ψεύδους. Ήταν και είναι και η προσπάθεια που κάνουν μέρα με τη μέρα να δώσουν χάρες και χατίρια στην ολιγαρχία, να δώσουν χάρες και χατίρια στη μεγάλη εργοδοσία, γκρεμίζοντας τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Γιατί δεν ήταν κατακτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατακτήσεις του ελληνικού λαού. ¨Όλα όσα κερδίσαμε με δύσκολες μάχες, μετά το τέλος των μνημονίων στις εργασιακές σχέσεις, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προοπτική να αυξάνεται κάθε χρόνο 7,5% από το 2020 και μετά ο κατώτατος μισθός, η υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν τις απολύσεις, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. Όλα καταργήθηκαν μέσα στις πρώτες 100 μέρες. Και παντού βλέπουμε ρουσφέτια, χατίρια στους λίγους και στους ισχυρούς. Φωτογραφικές διατάξεις στα αναπτυξιακά νομοσχέδια για εκείνους που έχουν  όνομα, αλλά το όνομά τους δεν ακούγεται. Ας τους περιγράφανε εν πάση περιπτώσει κάπως αλλιώς αφού θέλουν να τους κάνουν τόσα δώρα. Ακόμα και να μην τους υποχρεώνουν να καταγράφουν το πόθεν έσχες τους ή να ονοματικοποιούν τις μετοχές τους που έχουν τα ΜΜΕ. Αυτά δεν έχουν γίνει σε καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε., αλλά γίνονται από τους Μενουμευρωπαίους, οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν στο ίδιο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που μας οδήγησε στην κρίση. Στο μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.

Εμείς λοιπόν απαντάμε πώς; Απαντάμε πρώτα απ' όλα δημιουργώντας ένα βαθύ ρήγμα στην απομόνωση της ενημέρωσης. Κι αυτό το ρήγμα μπορούμε να το δημιουργήσουμε μόνο με τη δράση μας. Αυτό το ρήγμα μπορούμε να το δημιουργήσουμε μόνο με τη φωνή μας. Αυτό το ρήγμα μπορούμε να το δημιουργήσουμε μόνο με την παρουσία μας. Δεν περιμένουμε κανέναν χορηγό να μας χορηγήσει. Εμείς είμαστε αυτοί, θα στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις και στις δικές σας δυνάμεις.

Γι αυτό λοιπόν σήμερα λέμε ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε να οικοδομήσουμε δεν είναι τα στελέχη του και οι βουλευτές του, ούτε ο πρόεδρός του, αλλά είστε όλοι εσείς. Όλοι εσείς που έρχεστε στις πλατείες μας, όλοι εσείς που έρχεστε στις συγκεντρώσεις μας, όλοι εσείς που αγωνιάτε για την πορεία του τόπου, όλοι εσείς που θέλετε να δυναμώσετε τη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του τόπου.

Σας καλούμε λοιπόν να γίνετε ενεργοί συμμέτοχοι και όχι απλά να παρουσιάζεστε στις συγκεντρώσεις μας, να ψηφίζετε στις κάλπες μας.

Σας καλούμε στην πορεία προς το συνέδριο μας, ένα συνέδριο τομής και συνέχειας. Ένα συνέδριο ριζικής ανασυγκρότησης να γίνεται μέλη, συμμέτοχοι, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να ξαναστήσουμε στα πόδια της, τη μεγάλη παράταξη που θα πάρει το τιμόνι της χώρας και θα την οδηγήσει στην πρόοδο και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Σας καλούμε να γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ εσείς και να πάρετε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας. Να μπείτε μπροστά στη μεγάλη μάχη, στο μεγάλο αγώνα για την κοινωνική αλλαγή.

Με αυτές τις σκέψεις, γιατί είπα δεν ήρθα για να μιλήσω, ήρθα για να ακούσω, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ και να σας ζητήσω να πάρετε εσείς το λόγο. Να ρωτήσετε να μιλήσετε και θα πάρω και εγώ το λόγο στο τέλος  να κάνω ένα κλείσιμο.

Αλλά το σύνθημα μας είναι "Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας- Μια νέα σχέση με την πολιτική". Θέλουμε να την κάνουμε πράξη και για αυτό ξεκινάμε αυτή τη μεγάλη πορεία προς τον λαό, από πού αλλού: από το μεγάλο κάστρο της Δημοκρατίας και της Προόδου. Από την Αχαΐα, από την Πάτρα.

H επίσκεψη στην Κάτω Αχαΐα

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κάτω Αχαΐα: «Για να αγωνιστούμε μαζί, να συνθέσουμε μαζί και να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο, πλατύ, δημοκρατικό κόμμα, μέσα από τη μαζική εγγραφή και συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του προς τους πολίτες της περιοχής:

«Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα αρχή που θα οδηγήσει στο αντάμωμα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών», επανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό του στα social media όπου παρατίθενται φωτογραφίες από τη συνάντηση με τους πολίτες της Κάτω Αχαΐας

«Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ»

Νωρίτερα την Τρίτη, είχε συνάντηση με εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ της Πάτρας καθώς και με γονείς που παρακολουθούν το πρόγραμμα. «Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και αυτοδιοικούμενη», το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών όπου συναντήθηκε με το Προεδρείο του Συλλόγου και την πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της κατάργησης της νομικής της Πάτρας από τη νέα κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας περπάτησε επίσης στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στη Φιλοποίμενος και αλλού και συνομίλησε με πολίτες.

«Ξεκινάω μια μακρά πορεία για να αφουγκραστούμε τους πολίτες» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 14/10 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ionian Channel εγκαινιάζοντας όπως είπε μια «νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική και μία νέα σχέση με το κόμμα μας»:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)