to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 13.10.2019

Πολιτική

Βαφτίζουν «απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ» την πρόθεση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος

Η κυβέρνηση, με τη συναίνεση και του ΚΙΝΑΛ, επιχειρεί την ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας


Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, έγινε φανερή η πρόθεση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, στην οποία φαίνεται ότι «τα βρίσκουν» τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τα ίδια δηλαδή κόμματα που επί σαράντα χρόνια δεν ρύθμισαν το θέμα

Η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ παρουσιάζουν την πρόθεση αυτή ως επιτυχία του Κ. Μητσοτάκη που βρήκε βάση συνεννόησης με όλους και άφησε τον... ΣΥΡΙΖΑ στη γωνία. Την ίδια στιγμή, το ΚΙΑΝΛ φαίνεται να το απασχολεί μόνο ένα πράγμα, το πώς θα καταφέρει να σύρει την πλειοψηφία των 180, που διαθέτει με τη Ν.Δ., στην εκλογή ενός Προέδρου Δημοκρατίας από τον δικό του πολιτικό χώρο. Άγνωστο τι θέλει να κερδίσει από αυτό. Και άγνωστο γιατί προσπαθεί να το κερδίσει στηρίζοντας τον Κ. Μητσοτάκη σε θέματα από τα οποία το ίδιο θα έχει ζημιά.

Όπως η ψήφος των αποδήμων ή ο εκλογικός νόμος. Όπως και με τις Πρέσπες, έτσι και τώρα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν κάνει πολιτική. Κάνει παζάρια με τον Κ. Μητσοτάκη (διαβάστε περισσότερα).

Ωστόσο, αυτό που ξεχνούν όσοι μιλούν για απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

Τον Φλεβάρη του ‘18, ψήφισε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους. Και ταυτόχρονα φρόντισε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πρόταση που καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής: Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Κάτι που βρίσκεται σε αναλογία με μοντέλα που έχουν υιοθετήσει χώρες με όμοιο προφίλ διασποράς, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Αυτό υπενθύμισε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή 11/10:

Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε επίσης την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει την ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

«Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα  διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε εφαρμογή το σχέδιο Βορίδη «προκειμένου να μην κυβερνήσει ξανά η προοδευτική παράταξη»

«Με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά επιχειρούν να περιορίσουν την αξία, τη βαρύτητα της ψήφου των Ελληνίδων και των Ελλήνων που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας», σημειώνει για το ζήτημα ο ειδικός εισηγητής στην αναθεώρηση του Συντάγματος για τον ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης, ενώ επισημαίνει ότι «στόχος της προσπάθειας αυτής-όπως είχε κατά λάθος αποκαλύψει ο κ. Βορίδης-είναι να ληφθούν όλα τα «κατάλληλα θεσμικά μέτρα» προκειμένου να μην κυβερνήσει ξανά η προοδευτική παράταξη».

Ο ρόλος του ΚΚΕ

Καθοριστικός θα αποδειχθεί ο ρόλος του ΚΚΕ, δεδομένου ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέτει ως αφετηρία την αποδοχή της ισοτιμίας της ψήφου – δηλαδή, την προσμέτρησή της στο εκλογικό αποτέλεσμα – και δείχνει ως «νίκη» το γεγονός ότι την αποδέχονται το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση και δεν την αποκλείουν, υπό όρους, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Και για να πετύχει την τελική συναίνεση όλων, εμφανίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες διατεθειμένη να συζητήσει, και πιθανώς να δεχθεί, τις προϋποθέσεις που βάζει το ΚΚΕ: Να μην είναι επιστολική η ψήφος αλλά αυτοπρόσωπη στα προξενεία, να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ οι απόδημοι και να υπάρχει χρονικό όριο ως προς την διαμονή τους στο εξωτερικό.

Εδώ, το πρώτο πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως εάν αποδεχθεί τους τρεις όρους θα είναι απολύτως ανακόλουθος με τα όσα υποσχέθηκε στους ομογενείς στην Νέα Υόρκη. Πάνω από όλα η θέσπιση χρονικού ορίου διαμονής στο εξωτερικό ακυρώνει ντε φάκτο την δέσμευση και της κυβέρνησης και του ΚΙΝΑΛ για δυνατότητα ψήφου από τον τόπο κατοικίας σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το δεύτερο, και βασικότερο, σύμφωνα με ανάλυση του TVXS.gr, είναι πως η προϋπόθεση του ελληνικού ΑΦΜ, όπως ήδη προειδοποιούν έμπειροι νομικοί, προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση που δεν μπορεί να γίνει καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη και εντολή από την προηγούμενη Βουλή.

Aναλυτικά όσα είπε ο Δημ. Κουτσούμπας την Παρασκευή

«Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό, στον οποίο θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω απ΄ αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

   «Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το "δίκαιο του αίματος". Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα» προσέθεσε.

Ως τρίτο στοιχείο, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε το ζήτημα της «έκφρασης της ψήφου». «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε:

   «Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού. Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».

Προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις το ΚΙΝΑΛ

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει παζάρια, πολιτεύεται με θέσεις προτάσεις και αρχές», αναφέρει σημερινή (Κυριακή 13/10) ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, στην οποία τονίζεται ότι «οι θέσεις μας για τον εκλογικό νόμο, την ψήφο των αποδήμων, την αναθεώρηση του Συντάγματος και την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας, είναι κρυστάλλινες και δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά».

Το Κίνημα Αλλαγής ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως αναφέρει, «ως δέσμιος του λαϊκισμού του, αδυνατεί να κατανοήσει πως η ψήφος των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού, είναι θέμα με εθνικές διαστάσεις, είναι θέμα δημοκρατίας» και προσθέτει ότι οι συνθήκες τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αλλάξει δραματικά, ο απόδημος ελληνισμός έχει νέα σύσταση, μετά το brain drain.

«Η αντιμετώπιση των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού με όρους σεβασμού και ισοτιμίας της ψήφου τους είναι αυτονόητη υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων. Με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Πάνω από όλα βάζει τη ζυγαριά του κομματικού οφέλους», υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής και καταλήγει:«Το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι οι συναλλαγές και η μονταζιέρα. Αμετανόητοι…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)