to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:16 | 13.10.2019

Πολιτική

Οι 100 πρώτες ημέρες ήταν δύσκολες

Ένα μικρός απολογισμός των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη


Είθισται, με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών μίας κυβέρνησης να γίνεται ένας πρώτος απολογισμός, ο οποίος ισοδυναμεί και με εκτίμηση για τι μέλλει γενέσθαι στα κυριότερα πεδία άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής. Πράγματι, μπορούμε σήμερα να μιλήσουμε για τα πρώτα δείγματα δεξιάς γραφής και τι αυτά σηματοδοτούν για το προσεχές μέλλον της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει στο κύριο άρθρο της η «Αυγή» της Κυριακής 13/10, ο απολογισμός είναι μια πολιτική fast track, που έχει στόχο βασικά τρεις στόχους. Την παλινόρθωση του παλαιοκομματισμού, την εξυπηρέτηση κάθε είδους συμφερόντων και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Αυτή είναι, θα σχολιάζαμε επίσης η περίφημη «επιστροφή στην κανονικότητα» φράση που έχει γίνει καραμέλα στο στόμα των δημοσιολογούντων σε όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (δεν είναι και λίγα αυτά).

Στην «κανονικότητα» αυτή περιλαμβάνονται και εντυπωσιακές κυβιστήσεις που θυμίζουν περισσότερο... ανώμαλη προσγείωση. Αλλά το κόστους τους θα το πληρώσουν οι πολίτες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κυριότερα ζητήματα:

Στην οικονομία, η ΝΔ τόνιζε ότι «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για θετικά μέτρα και οι στόχοι θα πιαστούν» και υποσχόταν ότι θα διαπραγματευτεί μείωση των πλεονασμάτων. Τελικά, βλέπουμε μία μεγάλη κωλοτούμπα καθώς τα πλεονάσματα παραπέμπονται στο μακρινό μέλλον ενώ οι κυβερνώντες αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν το escrow account της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η δεύτερη μεγάλη κωλοτούμπα της κυβέρνησης ήταν στο Μακεδονικό. Η ακροδεξιά ρητορική των συλλαλητηρίων περί προδοσίας και ξεπουλήματος μπήκε στο ντουλάπι μαζί με τις στολές των μακεδονομάχων. 

Για την προεκλογική ΝΔ η τραγωδία στο Μάτι ήταν συνέπεια της «ανεπάρκειας» και των «εγκληματικών λαθών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»: στις 7 Φεβρουαρίου 2019 ο Κ. Μητσοτάκης επέμενε ότι για την καταστροφή έφταιγε αποκλειστικά η κυβέρνηση. Τον Μάρτιο, η Ν.Δ. χαρακτήριζε κυβερνητική προπαγάνδα ότι για την πρωτοφανή πυρκαγιά έφταιγε η κλιματική αλλαγή. Μετεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ, 23 Σεπτεμβρίου 2019, παραδέχτηκε ότι η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν απόρροια της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί περίτρανα πως όσα υποστήριζε προεκλογικά η ΝΔ ήταν προπαγάνδα πάνω στους νεκρούς της τραγωδίας.

Η επόμενη «κωλοτούμπα» ήρθε δια της υπόθεσης «Νοvartis 2». Η θεωρία της «πολιτικής σκευωρίας» με εμπνευστή τον Τσίπρα και εκτελεστικό βραχίονα τον περίφημο «Ρασπούτιν» κατέληξε σε επιδειξη… πολιτικής μεγαλοψυχίας από Κυριάκο Μητσοτάκη: Ο Τσίπρας τίθεται εκτός κάδρου και η κυβέρνηση… στρίβει δια της Προανακριτικής  - μιας Προανακριτικής η οποία θα έχει ως μόνον κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και, κατά όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να οδηγήσει σε επιστροφή του φακέλου στην Δικαιοσύνη. Κοινώς, η «σκευωρία» ξέμεινε από «σκευωρούς» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρέχει να κλείσει άρον άρον την υπόθεση μαζί με τα εσωκομματικά του μέτωπα.

Ακόμα μία κυβίστηση ήρθε στο προσφυγικό. Προεκλογικά ήταν ο «ιδεοληπτικός ΣΥΡΙΖΑ» εκείνος που άνοιγε τα σύνορα και καλούσε τους πρόσφυγες «να λιάζονται» στις πλατείες – μετεκλογικά, και κατά τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο, οι λόγοι για την  αύξηση των προσφυγικών ροών «δεν περιορίζονται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες», αλλά «έχουν σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά».

Βέβαια, η αντιμεταστευτική πολιτική και οι ρατσιστικές κορώνες δεν προμηνύουν θετικές εξελίξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά ούτε και για την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ζητήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε όλη την ξενοφοβική του ατζέντα απαντώντας πρόσφατα σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή όπου ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «δεν θα γίνουμε ο φιλικός υποδοχέας των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου» (!).

Στην πεπατημένη του νεοφιλελευθερισμού

Κατά τα λοιπά, η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες χρήσης του νεοφιλελευθερισμού, κάτι που διαπίστωσε (ή ευχήθηκε) πρόσφατα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μαικ Πομπέο, κάνοντας λόγο για το οικονομικό μοντέλο Ρηγκαν-Θάτσερ και Τραμπ - Μπολσονάρου:

Ακούστε τη δήλωση αυτή του Αμερικανού υπουργού στο στο 03:21: “And we know – we know that this formula works because it’s succeeded everywhere it’s been tried: The Reagan and Thatcher revolutions. India in the 1990s. The Trump expansion today, and we think in Brazil in the days and weeks and months ahead. And we know it will work here, too.”

Συγεκριμένα, στα εργασιακά, μετά τις δύο πραξικοπηματικές τροπολογίες Βρούτση, που κατήργησαν δύο εμβληματικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τον βάσιμο λόγο απόλυσης αλλά και προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, επαναφέρει μνημονιακά μέτρα στην αγορά εργασίας, χωρίς μάλιστα να επιβάλλει κάποια τρόικα τις αντεργατικές παρεμβάσεις.

Για παράδειγμα, η ουσία του εργασιακού σκέλους του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» πλήττει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ξαναγυρνάει το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων εκεί που ήταν την περίοδο του δεύτερου Μνημονίου.

Σε εκείνο το νομικό πλαίσιο που οδήγησε στο να μην υπάρχουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη χώρα, οδήγησε σε μειώσεις μισθών σε πάρα πολλές επιχειρήσεις και τελικά όχι απλώς δεν συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά την περίοδο εκείνη είχαμε έκρηξη της ανεργίας στο 28% και της ανεργίας των νέων στο 60%.

Διακηρυγμένος επίσης στόχος αυτής της κυβέρνησης παραμένει το ξήλωμα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και η παράδοση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ακόμη, πρέπει να σημειώσουμε ότι και στη φορολογική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να χρησιμοποιήσει τις νέες δημοσιονομικές δυνατότητες που στην ουσία δημιουργήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να ελαφρύνει τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και όχι την κοινωνική πλειοψηφία. Στην πραγματικότητα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της οικονομίας για να κάνει δώρα στους φίλους του.

Μην ξεχνάμε επίσης και το κορυφαίο ζήτημα της ΔΕΗ. Και εκεί, από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση επέλεξε να απαξιώσει την εταιρεία, ενώ προσανατολίζεται στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που στην πραγματικότητα αποτελεί το φιλέτο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο για τη διάλυση της εταιρείας και για την παραχώρησή της σε ιδιώτες.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα, όπως η επέκταση των εξορύξεων χρυσού στη Θράκη ή διαχείριση της επένδυσης στο Ελληνικό, που γίνεται καταφανώς σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. 

Συνολικά, όπως σημειώνουν με κάθε ευκαιρία και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σχέδιο της ΝΔ είναι ένα σχέδιο βαθιά ταξικό, αντεργατικό, αντικοινωνικό, ένα σχέδιο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και αδιαφάνειας, που μας γυρίζει πίσω στις χειρότερες παραδόσεις του παλιού πολιτικού καθεστώτος και τις μαύρες μέρες της μνημονιακής τετραετίας 2010-2014.

Το «δώρο» στους καναλάρχες

Αντί επιλόγου, θυμίζουμε τη φωτογραφική διάταξη για τους καναλάρχες στο «Αναπτυξιακό» Πολυνομοσχέδιο, που σηματοδοτεί την εξόφληση γραμματίων στα μεγάλα συμφέροντα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχώρησε ανερυθρίαστα στην εξαίρεση των καναλαρχών από την υποχρέωση δήλωσης πόθεν έσχες, τροποποθώντας τον ν.4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες».

Με το εμβόλιμο άρθρο 158 που δεν υπήρχε στη δημόσια διαβούλευση, εξαιρούνται μορφές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης από την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου, όπως προβλέπει ο ν.4339/2015 που πολεμήθηκε λυσσαλέα από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και παλιότεροι νόμοι. Με αυτό τον τρόπο εξαιρεί ιδιοκτήτες και μετόχους καναλιών, ελεύθερων και συνδρομητικών, εταιριών διανομής, καθώς και εκδοτών, από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες.

Και ακόμα δεν είδαμε τίποτα...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)