to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 08.10.2019

Τάσος Γιαννόπουλος

Κοινωνία

Αναβλήθηκε για τις 3/12 η εκδίκαση της προσφυγής του ΣΕΒ για τις τριετίες

Οι εργοδότες ζητούν την εξαφάνιση των τριετιών στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό


(φωτογραφία από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 8/10/19: 902.gr)

Όπως αναμενόταν, αναβλήθηκε για τις 3 Δεκεμβρίου 2019, από το ίδιο το δικαστήριο, η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσφυγή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών ενώσεων κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, στο σκέλος που αφορά τις θεσμοθετημένες τριετίες (όσες δικαιούνται μέχρι το 2012 οι εργαζόμενοι).

Με την προσφυγή που κατατέθηκε στις 27 Ιουνίου του 2019, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ζητούν να ακυρωθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, με την οποία παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019) και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. 

Στην εγκύκλιο του περασμένου Φεβρουαρίου υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες ως εξής: για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας 780 ευρώ και για τους έχοντες προϋπηρεσία άνω των 9 ετών 845 ευρώ (εγκύκλιος 7613/2019 του υπ. Εργασίας).

«Πρόκειται για σόφισμα του ΣΕΒ που δεν μπορεί να έχει καμία τύχη στο ΣτΕ», αποφαίνεται μέσω της «Εποχής» ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Άρις Καζάκος. Ο κ. Καζάκος τονίζει ότι ο ΣΕΒ θεωρεί εσφαλμένα ότι οι τριετίες είχαν καταργηθεί με νόμο το 2013 και επανέρχονται με ερμηνευτική εγκύκλιο, όταν ακόμα και στην ΠΥΣ 6 του 2012 γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στο βασικό μισθό και τις τριετίες.

Στην πραγματικότητα, εξηγεί ο κ. Καζάκος, στόχος του ΣΕΒ είναι η συνεχής μείωση μισθών μέσω της εργαλειοποίησης (και) της δικαστικής εξουσίας, «στο πλαίσιο του εγχειρήματος που ονομάζουμε “κούρσα κοινωνικής μειοδοσίας”». Φαίνεται ότι δεν αρκεί στους εργοδότες το γεγονός ότι τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ για τις συλλογικές συμβάσεις και τη διαιτησία είναι ουσιαστικά υπαγορευμένα από τον ΣΕΒ ο οποίος, κατά τον κ. Καζάκο έχει άτυπα αναλάβει το ρόλο του νομοθέτη.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ κατέθεσε παρέμβαση στο ΣτΕ, στις 26/9, υπερασπιζόμενη, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, την ισχύ των διατάξεων για τις τριετίες που, εκτός των άλλων, αποτέλεσαν, επί σειρά ετών, περιεχόμενο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. 

Παρέμβαση στο ΣτΕ έχει ασκήσει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

«Κι αυτό, γιατί», όπως αναφέρει», η αποδοχή της αίτησης αυτής θα δημιουργήσει εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, αφού η κατάργηση των τριετιών θα σημάνει άμεση μείωση του μισθού. Δυστυχώς, η συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης, παρά την υποτιθέμενη "έξοδο" της χώρας από τα Μνημόνια, συνεχίζεται χωρίς σταματημό!». «Ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις, θέλουν να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν, σε βάρος όμως μόνο των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Δεν θα τους περάσει. Θα είμαστε όλοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη νομική μάχη, καλούμε δε το Υπουργείο Εργασίας που συμμετέχει στη δίκη, να προστατεύσει τις δικές του εγκυκλίους και το θεσμό των τριετιών», προσθέτει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε στις 4/10 η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Γ. Βρούτσης έδωσε διαβεβαίωση προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ πως δεν θα θιγούν οι τριετίες με την επέκταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μέχρι το τέλος του 2019. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπέρ της διατήρησης των τριετιών έχει ταχθεί και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η διαβεβαίωση αυτή αναμένεται να διασφαλιστεί νομοθετικά με προσθήκη στη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το Αναπτυξιακό. Η προσθήκη θα αναφέρει ότι με την επέκταση της ΕΓΣΣΕ, θα επεκτείνονται και όλες οι κανονιστικές διατάξεις της», τονίζεται στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.».

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας διοργάνωσε το πρωί της Τρίτης το ΠΑΜΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «προσφυγή που επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν την κατάργηση τους. Επιδιώκουν να αμείβουν τους εργαζόμενους όσο θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν. Στοχεύουν στα δικαιώματα των εργαζομένων, χωρίς αυξήσεις στους μισθούς, χωρίς ώριμα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, με γενικευμένη ευελιξία».

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)