to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:32 | 03.10.2019

Κοινωνία

Δεύτερο απεργιακό «όχι» στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο (βίντεο - φωτογραφίες)

Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας


Μετά την επιτυχία των κινητοποιήσεων της 24ης  Σεπτέμβρη, που οδήγησε στην καθυστέρηση της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου (ΕΔΩ οι βασικές αντεργατικές διατάξεις), τα συνδικάτα βρέθηκαν ξανά στους δρόμους, την Τετάρτη 2/10.

Με τη συμμετοχή και των εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών που ελέγχει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος ήταν πολύ μικρότερη συγκριτικά με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας.

«Πιάνουμε το νήμα από την επιτυχημένη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου, συνεχίζουμε με τελικό στόχο την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Είναι ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο και προκαλεί μειώσεις μισθών», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς. Όσον αφορά το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας υπογράμμισε ότι «η ηλεκτρονική ψηφοφορία από τη στιγμή που θα βάζει όλα τα ζητήματα κι όλες τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου ουσιαστικά θα διώχνει τον κόσμο από το να συμμετέχει και θα κάνει τα σωματεία αδιάφορα όργανα που δεν μπορούν να πάρουν ρυθμιστικές αποφάσεις», ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι «αυτή η κινητοποίηση είναι μια κλιμάκωση και θα συνεχίσουμε».

«Η Ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι περισσότεροι ομιλητές, πριν να ξεκινήσει η πορεία προς τη Βουλή. 

Από εκεί είχε ήδη αποχωρήσει το ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκε και αυτή τη φορά στα Προπύλαια, με αρκετή μαζικότητα και κεντρικό σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, τη συλλογική οργάνωση και δράση

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ του Left.gr:

Μεταξύ άλλων, στην απεργία συμμετείχε και ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) που το τελευταίο διάστημα αντιδρά στις δεκάδες απολύσεις «ενοικιάζόμενων» της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), ενώ κατέγραψε και μία σημαντική νίκη: την ανανέωση της σύμβασης μίας εργαζόμενης στην ΕΤΕ μέσω τρίτης εταιρείας, νέας μητέρας, σύμβαση η οποία είχε διακοπεί τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της άδειας τοκετού!

Μέλη του σωματείου πραγματοποίησαν επιτυχημένη απεργιακή περιφρούρηση στο κτίριο της ΕΤΕ στον Γέρακα:

Απεργιακές περιφρουρήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων και στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, απέναντι στη νέα επιχείρηση τρομοκρατίας σε βάρος των ναυτεργατών, δεδομένου ότι το Πρωτοδικείο Πειραιά, χαρακτήρισε «παράνομη» τη ναυτεργατική απεργία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο εφοπλιστικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) εναντίον της απόφασης των ναυτεργατικών συνδικάτων, ενώ έκανε δεκτή και την αγωγή των εφοπλιστών κατά της απεργιακής απόφασης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Στην πορεία της Αθήνας συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ έπειτα από στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η Εκτελεστική Επιτροπή της, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Όπως και στην απεργία της προηγούμενης Τρίτης, η συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιστικού χώρτου πραγματοποιήθηκε στα Χαυτεία, απ' όπου και ξεκίνησε αρκετά μετά η πορεία που κατευθύνθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ και κατέληξε στη Βουλή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, παίρνοντας «γραμμή» από το πρωτοφανές σχόλιο του πρωθυπουργού στα social media, περιέγραψαν τις διαδηλώσεις ως «ταλαιπωρία των οδηγών», μη τηρώντας την 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ (διαβάστε αναλυτικά).

Στον πρωθυπουργό απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας»:

Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν.
Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα.
Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία.
Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας.
Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί.
Όλοι σιωπή!
Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός...

Στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 2/10. Στις 10.30 πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στην Ολύμπου, της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας στη διασταύρωση των οδών Εγνατία με Αγίας Σοφίας ενώ λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε έτερη συγκέντρωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Καμάρα. Οι πορείες κατέληξαν γύρω στις 12.00 στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου και διαλύθηκαν.

Λίγο πριν την έναρξη της πορείας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρός του Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε με το πρώτο πολυνομοσχέδιο την κατάργηση του νόμου που προέβλεπε την αιτιολόγηση της απόλυσης και παράλληλα τη μη συνυπευθυνότητα του αναθέτοντος το έργο στις εργολαβίες. «Με το δεύτερο επονομαζόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο περνάει μία σειρά από αντεργατικά νομοθετήματα, δηλαδή τη μη επεκτασιμότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δυνατότητα του εργοδότη να συνάπτει συμβάσεις με ενώσεις προσώπων. Την ώρα που το 98% των επιχειρήσεων στη χώρα είναι κάτω από 10 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να επικαλεστεί οικονομικούς λόγους και να περάσει αυτά που θέλει καθώς και την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής. Μέσα σε σε τρεις μήνες η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μία αντεργατική στρατηγική, η οποία δεν μπορεί παρά να μας βρει αντίθετους και να είμαστε στους δρόμους και στους αγώνες. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, που θα καταλάβουν τι σημαίνουν όλα αυτά, να σηκωθούν από τον καναπέ, να βγουν στους δρόμους για να δώσουμε τους αγώνες. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτές τις πολιτικές που στοχοποιούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Τσαραμπουλίδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πλευρά του το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουρμούλης, ανέφερε ότι η κινητοποίηση αυτή αποτελεί συνέχεια της απεργίας της 24ης Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε: «Διαφωνούμε με βασικές προβλέψεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου και κυρίως με αυτές που αφορούν την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Εισάγει μία σειρά από νέες εξαιρέσεις, τις οποίες οι εργοδότες μπορούν να επικαλεστούν και να αξιοποιήσουν προκειμένου να μην εφαρμόσουν τις κλαδικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα τελικά η κλαδική σύμβαση να γίνεται εξαίρεση και όχι το ανάποδο. Επίσης (διαφωνούμε με) το ζήτημα που αφορά στα μητρώα των Σωματείων και στον τρόπο που θα διεξάγονται οι ψηφοφορίες μετά από Γενικές Συνελεύσεις. Το Υπουργείο -συνέχισε- ανακοίνωσε ότι θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο στη δική του πλατφόρμα. Εμείς προειδοποιούμε και επισημαίνουμε στους εργαζόμενους ότι αυτό είναι μία κίνηση απόλυτου ελέγχου της λειτουργίας των Σωματείων. Λέμε σε όλους τους τόνους, με τη μαζικότητα, με τη μαχητικότητα, με την οργάνωση και της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης και συγκέντρωσης, ότι δεν θα τους περάσει» (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)