to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 28.09.2019

Οικονομία

Μaster Plan του ΟΛΠ: Έντονη η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο χωρίς κανόνες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιφυλάσσει στα ελεγκτικά όργανα του κράτους τον ρόλο του σιωπηλού βαστάζου των αποικιών ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει υπό όρους το master plan της Cosco και είχε βάλει κανόνες στα ζητήματα περιβάλλοντος - Το αίτημα για διαβούλευση αναδείχθηκε από όλους τους φορείς


Την ανάγκη επαρκούς διαβούλευσης για το σύνολο του νέου Master Plan του ΟΛΠ στην κατεύθυνση της αύξησης των ωφελειών και της μείωσης των επιβαρύνσεων για την πόλη του Πειραιά διαπίστωσε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο επισκέφτηκε το δήμαρχο Πειραιά κ. Μόραλη στο δημαρχείο της πόλης. Ειδικότερα, το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Δωδεκανήσων κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, το βουλευτή Α Πειραιά κ.Θοδωρή Δρίτσα, τη συντονίστρια του τμήματος Ναυτιλίας κ. Αναστασία Φραντζεσκάκη, το στέλεχος του τμήματος Ναυτιλίας και πρώην Γενικό Γραμματέα Λιμένων κ. Χρήστο Λαμπρίδη, το συντονιστή της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά κ. Χρήστο Φωτιάδη καθώς και συνεργάτες βουλευτών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης το κλιμάκιο ενημερώθηκε για τις θέσεις της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά με τη μελέτη του Master Plan από το δήμαρχο της πόλης κ. Μώραλη.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του κόμματος για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού σχεδίου η υλοποίηση του οποίου θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια τις λειτουργίες και την φυσιογνωμία της πόλης.

Δήλωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη να υιοθετηθούν επί της ουσίας σημαντικά στοιχεία των αποφάσεων που έχει λάβει η ΕΣΑΛ κατά τη θητεία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, όπως η μη λειτουργία MALL στην περιοχή του νέου σταθμού κρουαζιέρας, την υποχρέωση  ηλεκτροδότησης των πλοίων από το λιμάνι ώστε να μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία του λιμανιού και τη λειτουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στην περιοχή του ΣΙΛΟ.

Παρατήρησε ότι η κυκλοφοριακή και η περιβαλλοντική επιβάρυνση του νέου master plan στο σύνολό του επηρεάζει το σύνολο των παραλιμένιων Δήμων και επομένως δεν μπορεί να εξεταστεί αποσπασματικά ανά Δήμο.  Πρότεινε την ενημέρωση των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών από πολεοδόμους χωροτάκτες που θα αναλύσουν τα δεδομένα των κυκλοφοριακών μελετών.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή η διάταξη που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Αρχή Σχεδιασμού αναφορικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).  Η ΣΜΠΕ θα δώσει τη δυνατότητα να εκτιμηθούν και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Τέλος επισημάνθηκε ότι κατά τη θητεία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΣΑΛ είχε εγκρίνει υπό όρους το master plan της Cosco και είχε βάλει κανόνες στα ζητήματα περιβάλλοντος.  Η κυβέρνηση της ΝΔ επανεγκρίνει τις επενδύσεις που είχαν ήδη εγκριθεί ή είχαν γίνει αποδεκτές αλλά χωρίς κανόνες.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νεκτ. Σαντορινιός: Χωρίς κανόνες πλέον σε master plan και περιβάλλον η επένδυση στον ΟΛΠ

Δήλωση για το μείζον ζήτημα πραγματοποίησε την Πέμπτη 26/9 και τομεάρχης Ναυτιλίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός μετά την ανακοίνωση της απόφασης της  ΕΣΑΛ για το Master Plan του ΟΛΠ:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει υπό όρους το master plan της Cosco και είχε βάλει κανόνες στα ζητήματα περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση της ΝΔ ενέκρινε όσα είχαμε εγκρίνει αλλά χωρίς κανόνες. Το αίτημα για διαβούλευση αναδείχθηκε από όλους τους φορείς

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της ΕΣΑΛ, σε καμία περίπτωση δεν δίνει πραγματική και πλήρη εικόνα ούτε για το περιεχόμενο της απόφασης της Επιτροπής ούτε για τα όσα συνέβησαν κατά τη διαδικασία της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι η ΕΣΑΛ αποφάσισε την έγκριση του συνόλου των έργων του Master Plan, τα οποία ωστόσο στην πλειοψηφία τους είναι ήδη εγκεκριμένα από παλαιότερες αποφάσεις της ΕΣΑΛ είτε αποδεκτά υπό όρους.

Δεν αναφέρεται αν στο νέο Master Plan του ΟΛΠ συμπεριλαμβάνονται οι όροι και οι συστάσεις προηγούμενων αποφάσεων της ΕΣΑΛ για την απόρριψη συγκεκριμένων επενδύσεων (πχ. Mall, Ναυπηγείο), και για τους όρους υλοποίησης που είχαν τεθεί (πχ χρήσεις γης, δημιουργία μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων στην περιοχή του ΣΙΛΟ, ηλεκτροδότηση πλοίων για τη μείωση των ρύπων).

Η ανακοίνωση επίσης δεν δίνει την πραγματική εικόνα της συνεδρίασης, στην οποία σύσσωμοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης, του παραγωγικού κόσμου και των εργαζομένων που παραβρέθηκαν, απαίτησαν την αναβολή της προκειμένου να γίνει επαρκής διαβούλευση, η οποία πέρα από τυπική υποχρέωση αποτελεί και ουσιαστική ανάγκη.

Η διακοπή επί τετράωρο της συνεδρίασης της ΕΣΑΛ προκειμένου ο πρόεδρος της να λάβει εντολές για το περιεχόμενο της εισήγησης του προς την επιτροπή και να προσπαθήσει να την επιβάλλει, είναι δηλωτική της απαξίωσης της Νέας Δημοκρατίας προς τα θεσμικά όργανα και τους δημόσιους λειτουργούς-μέλη της ΕΣΑΛ, αλλά και της ίδιας της λειτουργίας του «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη. Η ίδια δε απόφαση για διαβούλευση μόνο “επί της επέκτασης των  container και car terminal’s”, όχι μόνο δεν περιλαμβάνει όλες τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στο Master Plan σύμφωνα με εκπροσώπους φορέων αλλά και δεν δίνει δυνατότητα πλήρους αξιολόγησης της επίπτωσης των νέων αυτών έργων στη συνολική λειτουργία του λιμανιού.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να δεσμεύσει τις τύχες των τοπικών κοινωνιών και να οδηγήσει σε μαρασμό μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η επένδυση πρέπει να γίνει με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευή και τους εργαζόμενους. Επιβάλλεται η διαδικασία διαβούλευσης που θα ακολουθήσει να μην είναι τυπική ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν, αλλά να ακολουθηθεί ο δρόμος της ουσιαστικής αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η υλοποίηση του νέου σχεδίου για τη ναυπηγοεπισκευή αλλά και για τους παραλιμένιους Δήμους».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)