to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 28.09.2019

Πολιτική

Σπέκουλα και ψηφοθηρία με την ψήφο των αποδήμων

«Αντισυνταγματική» και «βαθύτατα προσβλητική» βρίσκει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Νέα Υόρκη σε δημοσιογράφους. Ωστόσο, όταν συναντηθεί με τη λογική και τη διεθνή πρακτική, μπορεί άνετα να κάνει μια ακόμα κυβίστηση, δεν θα είναι και η πρώτη - «Η ΝΔ εκμεταλλευόταν επί χρόνια το θέμα της ψήφου των αποδήμων χωρίς ποτέ να το επιλύει», απαντάει η Κουμουνδούρου


«Αντισυνταγματική αλλά και βαθύτατα προσβλητική» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. Και πώς το αιτιολογεί ο πρωθυπουργός;  Υποστηρίζει ότι η πρόταση «προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια...Είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες "δεύτερης κατηγορίας" και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη"». 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θα φέρει πρόταση την οποία «η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται κανονικά», έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και - προστίθεται - πολύ σύντομα ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία για κύκλο συναντήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.  Όπως ανέφερε δε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στους ομογενείς το βράδυ της Τετάρτης στην Αστόρια «ο νόμος για την  ψήφο των αποδήμων απαιτεί 200 βουλευτές αλλά θα πρέπει να την εγκρίνουν και οι 300». Πηγές της ΝΔ εκτιμούν μάλιστα ότι το νομοσχέδιο θα περάσει σε κάθε περίπτωση «γιατί βγαίνουν οι αριθμοί» και «ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν αλλάξει θέση θα βρεθεί απελπιστικά μόνος». Μόνο που η τελευταία αυτή φράση δείχνει ακριβώς πως η ΝΔ ετοιμάζεται να αξιοποιήσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα προσδοκώντας σε μικροπολιτικά οφέλη.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρυφές επιδιώξεις

Πού προσβάλλει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς θα διάβασε τι ακριβώς προβλέπει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάστηκε άλλωστε τη Δευτέρα 23/9 σε αναλυτική συνέντευξη Τύπου. Μια πρόταση που προβλέπει αναγνώριση της ανάγκης συγκεκριμένης, «κλειστής» κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, και κινείται προς τη συμπερίληψη στο άρθρο 54 του ισχύοντος Συντάγματος προσθήκης νέας, τέταρτης παραγράφου, «προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε (5) βουλευτών απόδημου Ελληνισμού», κατά το μοντέλο Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας.

Θα διάβασε ακόμη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση σε σαράντα χρόνια Μεταπολίτευσης που συγκρότησε επιτροπή ειδικών, στην οποία δεν συμμετείχαν ειδικοί μόνο των δικών της απόψεων -ο Νίκος Αλιβιζάτος ήταν μεταξύ αυτών των ειδικών- η οποία κατέθεσε πρόταση, η οποία είναι αυτούσια αυτή που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρόταση νόμου.

Θα διάβασε ο πρωθυπουργός, σίγουρα, ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βασίζεται στη διεθνή πρακτική - ενδεικτικά, σε Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία -,  θα διάβασε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στη λύση που προκρίνει το Συμβούλιο της Βενετίας, το αρμόδιο για τους θεσμούς δηλαδή όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και ακολουθείται και από κράτη που έχουν, όπως το δικό μας, μεγάλο αριθμό ομογενών. 

Ο πρωθυπουργός, όμως, επιλέγει να πει μερικά εύκολα λόγια που ξέρει ότι θα ακουστούν ωραία στα αυτιά κάποιων κύκλων των ομογενών, προσβλέποντας προφανώς σε εκλογικά οφέλη.  Παίζει παιχνίδια εντυπώσεων με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα- με το κόμμα του να στηρίζεται σε ανύπαρκτα στοιχεία για το θέμα -, ελπίζοντας να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά καθώς είναι συνηθισμένος πια στις κυβιστήσεις, δεν είναι απίθανο να κάνει ακόμα μία όταν δει τα δεδομένα. 

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ εκμεταλλευόταν επί χρόνια το θέμα της ψήφου των αποδήμων χωρίς ποτέ να το επιλύει

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μόνο κόμμα που κατέθεσε αναλυτική πρόταση η οποία κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα ψήφου όλων των συμπατριωτών μας που ζουν έξω από την Ελλάδα, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που έχουν υιοθετήσει προ πολλού χώρες με αντίστοιχο προφίλ διασποράς», απάντησε μεταξύ άλλων το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζεται αναλυτικά στην ανακοίνωση:

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζεται “αντισυνταγματική” και “προσβλητική” από τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πόρισμα που επεξεργάστηκε και κατέθεσε η Επιτροπή που συστάθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο το πολιτικό φάσμα και εκπροσώπων των αρμόδιων ανεξάρτητων και δημόσιων αρχών. Αντιθέτως, ήταν η  Ν.Δ. εκείνη που επί δεκαετίες εκμεταλλευόταν το θέμα μόνο για επικοινωνιακούς και  μικροπολιτικούς λόγους, χωρίς τελικά να το επιλύει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μόνο κόμμα που κατέθεσε αναλυτική πρόταση η οποία κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα ψήφου όλων των συμπατριωτών μας που ζουν έξω από την Ελλάδα, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που έχουν υιοθετήσει προ πολλού χώρες με αντίστοιχο προφίλ διασποράς.

Ας συμβουλευτεί, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, τον υπουργό του κ. Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ως συντάκτης της Έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) έχει καταθέσει πρόταση που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ».

Τα διεθνή παραδείγματα

Αντί επιλόγου, ένα απόσπασμα από την τοποθέτηση του Γ. Κατρούγκαλου για το ζήτημα, χθες, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος:

«...εμείς είμαστε αυτοί που ασχοληθήκαμε με την ψήφο των αποδήμων και όχι εσείς, αλλά πρέπει να γίνει με τον τρόπο που το λύνει η Ευρώπη. Ξέρετε ότι υπάρχει η Επιτροπή της Βενετίας, η οποία είναι το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εκφράζει τις θέσεις της επί των θεμάτων των θεσμών, η οποία έχει δώσει την κατεύθυνση να ψηφίζουν οι απόδημοι, αλλά σε ένα σύστημα κλειστής εκπροσώπησης.

Γιατί αυτό; Το δείχνει ξεκάθαρα η περίπτωση της Ιρλανδίας. Αν εμείς λέμε ότι υπάρχει μία Ελλάδα έξω από την Ελλάδα, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν τρεις και τέσσερις Ιρλανδίες, γιατί η ιρλανδική διασπορά ξεκίνησε από τις αρχές του 19ου αιώνα με τη μεγάλη πείνα. Η Ιρλανδία απαγορεύει απολύτως στους απόδημους την ψήφο. Εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, γιατί ακριβώς σεβόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων ομογενών να ψηφίζουν και κυρίως θέλουμε να κρατηθούν οι δεσμοί των συμπατριωτών μας με την πατρίδα.


Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, η πρότασή μας είναι αυτή που έχουν υιοθετήσει προ πολλού -δεν είμαστε εμείς που θα ανακαλύψουμε ούτε τον τροχό ούτε την Αμερική- χώρες με αντίστοιχο προφίλ διασποράς, όπως η δική μας, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία. Οι Πορτογάλοι απόδημοι εκλέγουν τέσσερις Βουλευτές εξωτερικού που τους εκπροσωπούν, οι Ιταλοί τέσσερις, οι Γάλλοι έντεκα, μεγαλύτερη χώρα και με μεγαλύτερη Βουλή. Η πρότασή μας προβλέπει μέχρι δώδεκα.


Άρα, εμείς έχουμε πει την αλήθεια για το τι προβλέπει το Σύνταγμα, ποιο είναι δυνητικά το εκλογικό σώμα και εμείς είμαστε αυτοί που καταθέσαμε την πρόταση που ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, να γίνει σοβαρή συζήτηση, αλλά να μην γίνει ούτε βασισμένη σε fake news ούτε σε ψευδείς ισχυρισμούς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)