to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:06 | 13.09.2019

Οικονομία

Από Δεκέμβριο και βλέπουμε η συζήτηση για τα πλεονάσματα

Τον Δεκέμβριο και αν, θα εξετάσει το Eurogroup το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα από 3,5% που είναι σήμερα δηλαδή, σε 2,5%.


Δείγματα γραφής περιμένουν στις Βρυξέλλες απ’ τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας προκειμένου να ανοίξει η όποια συζήτηση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Για του λόγου το αληθές ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ναι μεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αλλά έβαλε τους όρους του. «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει αυτή τη συζήτηση», αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020.

Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το άτυπο Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι γνωστές και ότι η καινούργια κυβέρνηση της Ελλάδας επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τήρηση του στόχου 3,5% για το 2019 και κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2020. Εάν μετά, συνέχισε, υπάρχει διάθεση να ανοίξει η συζήτηση, ο μόνος τρόπος είναι η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει αργότερα, την επόμενη χρονιά, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίληψη του τι θα γίνει», υπογράμμισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Σχετικά με το δρομολογημένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο ταχύτερης αποπληρωμής του ακριβότερου τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, που έθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο επικεφαλής του ESM ήταν θετικός και δήλωσε πως επικροτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως εξήγησε, αυτό συμφέρει τον ESM καθώς θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ανέφερε ότι η διαδικασίας έγκρισης από το ΔΣ του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Και αυτό, διότι οι συμφωνίες με τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης που έλαβαν δάνεια από τον ESM προβλέπουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», όπως και το ΔΝΤ. Ήτοι, εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον ESM (και στον προκάτοχό του EFSF) την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της. Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 2,9 δισ. ευρώ (32,9% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς την έγκριση από τον ESM, πρέπει να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον EFSF, ποσό ύψους 62,77 δισ. ευρώ (το 32,9% των 190,8 δισ. ευρώ του υπόλοιπου του δανείου προς τη χώρα). Σημειώνεται ότι παρόμοια διευκόλυνση είχε κάνει ο ESM στην Πορτογαλία όταν είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Το συνολικό ύψος του δανείου προς το ΔΝΤ είναι 8,8 δισ. ευρώ και με την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος, το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το Ταμείου θα μειωθεί κάτω από το 3%. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Νοεμβρίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν στις αρχές Δεκεμβρίου (312 εκατ. ευρώ στις 3/12 και 156 εκατ. ευρώ στις 4/12) θα προεξοφληθούν μαζί με τις άλλες δόσεις που λήγουν το 2020.

(Πληροφορίες Documento και Εφημερίδα των Συντακτών)

Ευ. Τσακαλώτος: Ό,τι έχει γίνει τους τελευταίους δύο μήνες είναι πάνω σε αυτά που χτίσαμε εμείς

Σχετικά με το αίτημα για ταχύτερη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, ο τομεάρχης Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»σημείωσε: «Σωστά κάνει ο κ. Σταϊκούρας. Αυτό είχε ήδη συζητηθεί στο EWG [...] το είχε θέσει ο κ. Χουλιαράκης και δεν είχε καμία αντίρρηση οποιαδήποτε χώρα [...] Είναι εντελώς λογικό ότι η κυβέρνηση συνεχίζει αυτή τη στρατηγική». «Ό,τι έχει γίνει τους τελευταίους δύο μήνες είναι πάνω σε αυτά που χτίσαμε εμείς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)