to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τράπεζα Πειραιώς: Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της απόσχισης

24ωρη απεργία στις υπηρεσίες RBU της Τράπεζας Πειραιώς την Τρίτη 28 Μαΐου


Τον περασμένο Φεβρουάριο γράφαμε για την «πρωτοφανή σε παλμό, απεργιακή διαδήλωση ενάντια στο φημολογούμενα σχέδια απόσχισης της διεύθυνσης αυτής και τη μεταφορά των περίπου 1.200 τραπεζοϋπαλλήλων της Πειραιώς σε εταιρεία ειδικού σκοπού, κάτι που θα μεταφραστεί σε δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας τους ή/και σε απώλεια θέσεων εργασίας».

Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι θα επαναληφθεί και αυτές τις ημέρες, ​​με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, τη στιγμή που η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να τηρεί, σε επίσημο τουλάχιστον επίπεδο, «σιγή ιχθύος». Ωστόσο, με πρόσχημα τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού (κόκκινα δάνεια), αναγγέλλει δια στόματος κορυφαίων στελεχών της στους εργαζόμενους την άμεση αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης.

Έτσι, μάλλον ξαναζεσταίνεται το σχέδιο που προσωρινά είχε μπει στο «ψυγείο» λόγω και τις δυναμικής αντίδρασεις των εργαζόμενων πριν περίπου 2,5 μήνες.

«Οι ενέργειες της Διοίκησης είναι ευθέως παράνομες και συνιστούν εν δυνάμει απόλυση μέσα από την προσχηματική αλλαγή της εργασιακής σχέσης των συναδέλφων και την ένταξή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε υπό διαμόρφωση νέα σχήματα», τονίσει η ΟΤΟΕ, η οποία πραγματοποίησε 24ωρη απεργία σήμερα, Τρίτη 28/5 σε όλες τις υπηρεσίες RBU της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα γραφεία της Διοίκησης της Τράπεζας επί της οδού Αμερικής.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς ο οποίος ήδη απευθύνθηκε ήδη με επιστολή του προς τον Αλ. Φλαμπουράρη, Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, επιζητώντας την άμεση παρέμβαση της Οργανωμένης Πολιτείας, «προκειμένου να ανατραπούν οι διαφαινόμενοι από πλευράς Διοίκησης αντεργατικοί σχεδιασμοί σε βάρος των εργαζομένων».

Συνάντηση της ΟΤΟΕ με την πλευρά της διοίκησης

Μετά από πολύωρη συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ ανέφερε σε δηλώσεις του (το μεσημέρι της Τρίτης) ότι η Ομοσπονδία έθεσε «κόκκινες γραμμές» ενώ η πλευρά της Τράπεζας ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για το μέλλον των εργαζομένων.

«Σε όποια απόφαση και αν καταλήξει η διοίκηση, αυτή θα υλοποιηθεί μόνο σε εθελοντική βάση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, μεταφέροντας τα λεγόμενα της εργοδοσίας. «Η γραμμή μας για καμία απόλυση έγινε δεκτή», επισήμανε ο ίδιος, ωστόσο οι εργαζόμενοι απαίτησαν συγκεκριμένες δράσεις και δεσμεύσεις (όχι μόνο σε προφορικό επίπεδο, όπως οι σημερινές), με φανερή την αγωνία για το μέλλον τους.

Η Γιώτα Λαζαροπούλου, παρούσα στην κινητοποίηση, σχολίασε ως εξής τις εξελίξεις:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)