to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 27.05.2019

Πολιτική

Τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές και η μάχη των σταυρών

«Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Κυριακής 26/5


Μικρή μείωση, περίπου 1%, παρουσίασε η συμμετοχή στις φετινές ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με αυτές του 2014.

Συγκεκριμένα, φέτος ψήφισε το 58,44% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ το 2014 είχε ψηφίσει το 59,33%.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΙΩΣΗ 3% ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά την εκλογική δύναμη, όπως αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές (καθώς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται επανάληψη της διαδικασίας την ερχόμενη Κυριακή), το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε μεν τον αριθμό των ευρωβουλευτών (6 έδρες), αλλά είδε τη δυναμική του να μειώνεται κατά 3% περίπου. Συγκεκριμένα, το 2014 είχε λάβει το 26,56% των ψήφων (6 έδρες) και χθες έλαβε το 23,80% των ψήφων (6 έδρες).

ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΥΞΗΣΗ 10,5% ΣΤΗ ΝΔ

Η ΝΔ αύξησε κατά δύο τις έδρες της στην Ευρωβουλή (7 έδρες) και περίπου 10,5% το ποσοστό της. Συγκεκριμένα, η ΝΔ έλαβε 33,24% των ψήφων (7 έδρες) έναντι 22,72% (5 έδρες) το 2014.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΙΩΣΗ 0,40% ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ-ΕΛΙΑ

Τρίτη δύναμη, φέτος, αναδείχθηκε το ΚΙΝΑΛ με 7,60% των ψήφων (2 έδρες), ενώ η ιδεολογικά συγγενής ΕΛΙΑ είχε λάβει το 2014 το 8,02% των ψήφων (και 2 έδρες). Είναι χαρακτηριστικό ότι -σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα για τη σταυροδοσία- εκλέγονται και τα ίδια πρόσωπα.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΙΩΣΗ 0,50% ΣΤΟ ΚΚΕ

Τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε το ΚΚΕ, που διατήρησε μεν τις έδρες του (2) στην Ευρωβουλή, αλλά είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 0,50%. Συγκεκριμένα, φέτος έλαβε 5,49% των ψήφων, έναντι 6,11% το 2014.

ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ 50% ΣΤΗ Χ.Α.

Πέμπτη δύναμη αναδείχθηκε η ΧΑ, που χθες είδε τα ποσοστά της να μειώνονται κατά περίπου 50% και τις έδρες της από 3 σε 2. Συγκεκριμένα, η ΧΑ έλαβε το 4,85% των ψήφων (2 έδρες) έναντι 9,39% (3 έδρες) το 2014.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Έκτη δύναμη αναδείχθηκε η Ελληνική Λύση, που συμμετέχει για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία, με 4,12% των ψήφων και μία έδρα.

ΜέΡΑ25

Έβδομη δύναμη αναδείχθηκε το ΜέΡΑ 25, που επίσης συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές, με ποσοστό 3,04% και μία έδρα.

ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ 85% ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΕΛ

Εκτός της Ευρωβουλής έμεινε το ΠΟΤΑΜΙ που έχασε περίπου το 85% της δυναμικής του. Συγκεκριμένα, έλαβε 1,58% των ψήφων έναντι 6,61% και δύο εδρών το 2014.

Εκτός της Ευρωβουλής έμειναν και οι ΑΝΕΛ που επίσης έχασαν το 85% της δυναμικής τους. Συγκεκριμένα, έλαβαν 0,80% των ψήφων έναντι 3,46% και μιας έδρας το 2014.

Η μάχη των σταυρών στις ευρωεκλογές

   Σήμερα το βράδυ αναμένεται να υπάρξει σαφής εικόνα για τη σταυροδοσία σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Οριστική, όμως, είναι η εικόνα που αφορά τα ποσοστά ψήφων της κάθε υποψήφιας παράταξης. Με ενσωματωμένο, λοιπόν, το 72,28% των ψήφων και το 31,02% των σταυρών τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2019 έχουν ως εξής:

   Η ΝΔ λαμβάνει το 33,25% των ψήφων και 7 έδρες, στις οποίες την πρωτοκαθεδρία λαμβάνει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ακολουθούν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη, ο Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Γιώργος Κύρτσος, ενώ «προ των θυρών» βρίσκονται ο Γιώργος Αμυράς και ο Δημήτρης Καιρίδης.

   Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 6 έδρες και το 23,78% των ψήφων, που κατανέμονται στους Δημήτρη Παπαδημούλη, Ελενα Κουντουρά, Κώστα Αρβανίτη, Στέλιο Κούλογλου, Αλέξη Γεωργούλη, Πέτρο Κόκκαλη. Ενδεχομένως, εφόσον τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας αναδιαμορφώσουν τη λίστα των εκλεγμένων ευρωβουλευτών, να εκλεγούν τελικά σε δυο θέσεις των προηγουμένων οι Γιάννης Μουζάλας και Σπύρος Δανέλλης.

   Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε το 7,46% των ψηφισάντων και τις 2 έδρες του συνδυασμού φαίνεται να λαμβάνουν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή. Σε μικρή απόσταση ακολουθούν οι Νίκος Παπανδρέου και Γιώργος Καμίνης.

   Το ΚΚΕ λαμβάνει 5,55% και δυο έδρες, επίσης, τις οποίες, μέχρι στιγμής, φαίνεται να καταλαμβάνουν οι Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Ακολουθούν οι Σεμίνα Διγενή και Λίλα Καφαντάρη.

   Η Χρυσή Αυγή, επίσης, λαμβάνει 2 έδρες και ακολουθεί με το 4,86% των ψήφων. Προηγείται, με μεγάλη διαφορά, ο Ιωάννης Λαγός και ακολουθεί ο Θανάσης Κωνσταντίνου. Με μικρή διαφορά ακολουθεί ο Γιάννης Παππάς και έπεται ο Ευάγγελος Μπαρμπούρης.

   Μια έδρα λαμβάνει η Ελληνική Λύση (4,12%) του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος φαίνεται να εκλέγεται και ευρωβουλευτής.

   Τελευταίο στην επιλογή όσων ψήφισαν έρχεται το ΜέΡΑ25. Εκλέγεται η Σοφία Σακοράφα και ακολουθούν ο Κλέων Γρηγοριάδης και η Κωνσταντίνα Αδάμου.

Η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αναφέρει τα εξής: «Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος μια συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα».

Η συνεχής ενημέρωση:

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στο Left.gr:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)