to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 11.03.2019

Πολιτική

Επείγουσα επιστολή Παπαδημούλη προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το «Μακελειό»

Επείγουσα επιστολή προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, απέστειλε εσπευσμένα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ως Αρμόδιος Αντιπρόεδρος του ΕΚ για Θέματα Ισότητας των Φύλων, με αφορμή το φασιστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό» - Εν τω μεταξύ το θέμα απασχολεί και τη δικαιοσύνη μετά την επικοινωνία της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου-Βασιλοπούλου


Επείγουσα επιστολή προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, απέστειλε εσπευσμένα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ως Αρμόδιος Αντιπρόεδρος του ΕΚ για Θέματα Ισότητας των Φύλων, με αφορμή το φασιστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό» που στοχοποιεί Ελληνίδες υπουργούς – στελέχη της κυβέρνησης και τη σύζυγο του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαδημούλης απέστειλε σήμερα ξεχωριστές επιστολές – (για να τις δείτε, κάντε κλικ στα ονόματα των Προέδρων):
Στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λιλιάν Μορί Πασκιέ – με το πρόσθετο αίτημα να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα ο  Ευρωπαϊκός οργανισμός ECRI (European Commission against Racism and Intolerance), που είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου, εθνοτικής καταγωγής, χρώματος, ιθαγένειας, θρησκείας, κ.λπ.

Αποφασισμένος να διεθνοποιήσει το ζήτημα της αήθους αυτής προπαγάνδας μίσους της εφημερίδας, η οποία στρέφεται με χυδαιότητα εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας, ντροπιάζοντας τη χώρα μας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρει στην επιστολή του ότι «εάν μια τέτοια συμπεριφορά από μέσο ενημέρωσης γίνει ανεκτή χωρίς να καταδικαστεί, αυτό θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στην ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες» και προσθέτει ότι κάτι τέτοιο «η άκρα δεξιά σε όλη την Ευρώπη θα το εκλάβει ως ανοχή ή ακόμη και ενθάρρυνση».

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς:

Αξιότιμοι Πρόεδροι

του Ευρωκοινοβουλίου,
της Κομισιόν,
του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,


Επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας στο ακόλουθο περιστατικό:
Μια ελληνική εφημερίδα με τίτλο “Μακελειό”, ακροδεξιού προσανατολισμού, δημοσίευσε ένα ανήθικο άρθρο και φωτογραφίες στοχοποιώντας Ελληνίδες υπουργούς, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του Πρωθυπουργού, με τον τίτλο “οι πουτάνες του προδότη”, διαπράττοντας έτσι μια βίαιη φασιστική και σεξιστική επίθεση που τροφοδοτεί το μίσος.

Λαμβάνοντας υπόψη:
– την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων
– τη Διεθνή Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων,
– το Άρθρο 2 της Συνθήκης για την ΕΕ (ΣΕΕ), όπου δηλώνεται ότι η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,
– τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ,
– τον Κώδικα Πρακτικής της ΕΕ για την παραπληροφόρηση,
– τον Κώδικα Δεοντολογίας για την καταπολέμηση του παράνομoυ online λόγου
– τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ και πολλά σχετικά Ψηφίσματα του ΕΚ.
– ότι το προαναφερθέν άρθρο και οι φωτογραφίες εκφράζουν φασιστικές και σεξιστικές τάσεις, οι οποίες είναι απολύτως ασυμβίβαστες με τις αξίες και τις αρχές που όλοι μοιραζόμαστε,

ανησυχώ βαθύτατα ότι εάν μια τέτοια συμπεριφορά από μέσο ενημέρωσης παραμείνει χωρίς να καταδικαστεί, αυτό θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στην ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και η άκρα δεξιά σε όλη την Ευρώπη θα το εκλάβει ως ανοχή ή ακόμη και ενθάρρυνση.

Ως εκ τούτου, σας καλώ να λάβετε υπόψη αυτά τα περιστατικά και να καταδικάσετε έντονα τα μέσα ενημέρωσης για την προσβλητική, σεξιστική και προκλητική αυτή διατύπωσή τους.
Συνακόλουθα, ζητώ να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα ο  Ευρωπαϊκός οργανισμός ECRI (European Commission against Racism and Intolerance), που είναι αρμόδιος για ζητήματα που αφορούν την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Το άρθρο και οι φωτογραφίες της εν λόγω ελληνικής εφημερίδας, οι οποίες διαδίδουν προπαγάνδα μίσους, υπάγονται καταφανώς στην κατηγορία των ανήθικων και ανέντιμων μέσων και αποτελούν μια επίθεση κατά της ίδιας της δημοκρατίας μας.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης

Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αρμόδιος για Θέματα Ισότητας και Διαφορετικότητας
Επικεφαλής Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ

Αννέτα Καββαδία:  Καμία ανοχή

Μετά την πρωτοβουλία Παπαδημούλη η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Αννέτα Καββαδία, στέλνει επιστολή προς την Πρόεδρο, ζητώντας την απερίφραστη καταδίκη τέτοιων φασιστικών πρακτικών:

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιας του κρατικού τομέα για την Ισότητα Φύλων, κ. Μ. Χρυσοβελώνη, επικοινώνησε την Κυριακή με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου, προκειμένου να συνομιλήσουν με θέμα τους κινδύνους που επισύρει για την ελληνική κοινωνία, η διακίνηση ακραίων και χυδαίων στερεοτύπων που αφορούν τις έμφυλες σχέσεις.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με αφορμή έντυπο που σταθερά διαδίδει και προωθεί φασιστικές, αντικοινωνικές, ρατσιστικές και εν γένει εγκληματικές απόψεις. 

Η θέση της ΥΦ.ΕΣ. είναι ότι τα κόμματα, όλες οι γυναικείες, φεμινιστικές, πολιτιστικές οργανώσεις, οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, έχουν καθήκον να πάρουν θέση στο ζήτημα αναχρονιστικής, καταδικαστέας και επικίνδυνης νοοτροπίας που αναδύεται  και όχι ασφαλώς έναντι του μιαρού δημοσιεύματος. 
Για το τελευταίο και τους «υπεύθυνους» του, μόνο ο νόμος και η δικαιοσύνη.

Αντιδράσεις για το εμετικό και ακραία μισογυνικό πρωτοσέλιδο του  «Μακελειού» του Χίου 

Συνειδητά δεν απαπαράγουμε τη νέα, ακραία χυδαιότητα της φασιστικής φυλλάδας

Απλά αναφέρουμε ότι στο σεξιστικό (οι λέξεις χάνουν το νόημά τους), εμφανίζονται οκτώ πρόσωπα σημαντικών γυναικών της δημόσιας ζωής, υπουργών, βουλευτριών, υποψηφίων αιρετών και της συζύγου του πρωθυπουργού οι οποίες υβρίζονται χυδαία, με τη χρήση μίας φράης που περικλείει όλο το σεξισμό και ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μόλις περάσουν το κατώφλι του «φυσικού τους χώρου» (κατά τους σεξιστές), του σπιτιού τους.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Απέναντι στον φασιστικό οχετό του «Μακελειού» οφείλουν άμεσα να αντιδράσουν  τόσο οι δημοσιογραφικές ενώσεις, όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα. Καμία δημοκρατική  δύναμη δεν μπορεί να επιλέξει τη σιωπή απέναντι στις  νέες, απερίγραπτες χυδαιότητες που προσβάλλουν κάθε δημοκράτη πολίτη. 

Το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε προχθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε:

«Το "Μακελειό" είναι σύμπτωμα του εκχυδαϊσμού της δημοσιογραφίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μη συνεχιστεί αυτό το αίσχος. Όμως, η τιμωρία  από τη δικαιοσύνη δεν αρκεί. Απαιτείται η καταδίκη από σύσσωμο τον δημοκρατικό κόσμο  και τις πολιτικές δυνάμεις. 

Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να κυλιστεί στο βούρκο του «Μακελειού».

Πηγές της ΝΔ: Η Δικαιοσύνη θα όφειλε ήδη να έχει παρέμβει

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν χτες σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακελειό», τα εξής: «Χυδαία δημοσιεύματα, όπως αυτό του Μακελειού, είναι ανάξια πολιτικού σχολιασμού. Η Δικαιοσύνη θα όφειλε ήδη να έχει παρέμβει».

ΚΙΝΑΛ: Καταδικάζουμε το πρωτοσέλιδο της ντροπής

«Το Κίνημα Αλλαγής καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο, το απαράδεκτο δημοσίευμα της δήθεν εφημερίδας Μακελειό, για τις γυναίκες πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωση το Κίνημα Αλλαγής, αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακελειό».

«Καταδικάζουμε το πρωτοσέλιδο της ντροπής και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. Η μηδενική ανοχή σε φασιστικές συμπεριφορές είναι για μας αδιαπραγμάτευτη αρχή. Εκφράζεται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις όποιον και αν αφορά. Η σιωπή είναι συνενοχή. Και εμείς δεν σιωπούμε...», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Ράνια Σβίγκου: Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός απέναντι στο νέο φασιστικό δημοσίευμα του «Μακελειού»

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου σε δήλωση της αναφέρει: «Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός απέναντι στο νέο φασιστικό δημοσίευμα του "Μακελειού". Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι σε φαινόμενα εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας. Αφορά όλο τον δημοκρατικό κόσμο που οφείλει να πάρει θέση».


Αντιγράφουμε από το facebook της Αννέτας Καββαδία, η οποία εύλογα απορεί με την ολιγωρία των αρμόδιων αρχών:

Συνειδητά ΔΕΝ αναπαράγω το εμετικό πρωτοσέλιδο. Συνειδητά ΔΕΝ δίνω χώρο και προβολή σε κάποιον που συστηματικά αναπαράγει τέτοιου είδους «απόψεις». Απολύτως συνειδητά, όμως, ΔΕΝ θα πω : «Εεεε, και τι έγινε; Πάντα τέτοιος ήταν». Γιατί η Ιστορία μας έχει δείξει το πού μπορεί να οδηγήσει η συστηματική στόχευση στα χαμηλότερα ανθρώπινα ένστικτα… Εισαγγελική παρέμβαση έπρεπε να έχει, ήδη, υπάρξει. Από χθες. Και απορώ με την ολιγωρία…

Σε νεότερο μήνυμά της η Αννέτα Καββαδία αναφέρει:

Ρ. Δούρου: Είναι δημοκρατικό χρέος όλων μας να παρακολουθήσουμε στενά την ορθή εφαρμογή του νόμου

Η δήλωση της Ρένας Δούρου:

Η σιωπή της Αντιπολίτευσης απέναντι σε φαινόμενα εκχυδαϊσμού του δημόσιου λόγου, με σεξιστικά πρωτοσέλιδα όπως το πρόσφατο, δεν είναι απλώς εκκωφαντικά ηχηρή. Είναι αποκαλυπτική του ήθους και του τρόπου που αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Η στοχοποίηση γυναικών που ασκούν δημόσια καθήκοντα αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι μια πραγματικότητα που υποβαθμίζει τον πολιτικό μας πολιτισμό. Όσοι συγχέουν τον σεξισμό με μικροκομματικό άλλοθι, διαψεύδονται καθημερινά και με τη ρητορική τους συντελούν στην εξαπόλυση τέτοιων χυδαίων επιθέσεων.

Το αντιπολιτευτικό τους μένος τους οδηγεί σε θεσμικό ατόπημα όπως είναι η αποφυγή καταδίκης μιας περίπτωσης χυδαίας και δημόσιας έμφυλης διάκρισης. Μιας περίπτωσης παραβίασης της στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η σιωπή είναι συνενοχή. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται και κρίνουν τις επιλεκτικές ευαισθησίες. Όπως άλλωστε και η Δικαιοσύνη. 

Είναι δημοκρατικό χρέος όλων μας να παρακολουθήσουμε στενά την ορθή εφαρμογή του νόμου και να επιμείνουμε στην επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων, έτσι ώστε τέτοιου είδους έντυπα να μην ρυπαίνουν το τοπίο των ΜΜΕ της χώρας μας.

Aνακοίνωση για το εμετικό πρωτοσέλιδο εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων:

"9 Μαρτίου, μία μέρα μετά τη Παγκόσμια Ημέρα των  γυναικών , ξυπνήσαμε με ένα από τα πιο σεξιστικά εξώφυλλα εφημερίδας της δεκαετίας.

Σε ένα κρεσέντο χυδαιότητας, βλέπουμε οκτώ πρόσωπα σημαντικών γυναικών της δημόσιας ζωής, υπουργών, βουλευτριών, υποψηφίων αιρετών και της συζύγου του πρωθυπουργού να χαρακτηρίζονται ως «πουταναριό» ενός άντρα, συγκεντρώνοντας σε μία φράση όλο το σεξισμό και ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μόλις περάσουν το κατώφλι του «φυσικού τους χώρου», του σπιτιού τους.

Ούτε εκπλησσόμαστε, ούτε σοκαριζόμαστε. Δεν είναι δα και το πρώτο σεξιστικό εξώφυλλο που βλέπουμε, ούτε το τελευταίο, ιδίως σε προεκλογική περίοδο. Και επειδή ακριβώς έρχεται μετά την 8η Μαρτίου, επειδή αφουγκραστήκαμε χθες όλες αυτές τις γυναίκες, άνδρες και οργανώσεις που βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν την ισότητα, γνωρίζουμε ότι μας βρίσκει δυνατές και ενωμένες.

Ώριμες να αντιληφθούμε ότι η Ισότητα των Φύλων δεν είναι θέμα μιας ημέρας, αλλά συστηματικής και επίμονης συλλογικής προσπάθειας.

Συνειδητοποιημένες για την ανάγκη να περιθωριοποιήσουμε τους σεξιστές και τα προϊόντα τους, να αναδείξουμε νέες γυναίκες δημοσιογράφους και εκδότριες, που θα πάρουν θέσεις ευθύνης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έτοιμες να στηρίξουμε γυναίκες οποιασδήποτε δημοκρατικής παράταξης στις εκλογές, να τις βάλουμε στη διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών, να τις βάλουμε στη Βουλή, να αυξήσουμε τόσο τον αριθμό τους που κανένα εξώφυλλο δεν θα τις χωράει πια.

Αποφασισμένες να περάσουμε σε δράση".

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)