to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 05.03.2019

Αυτοδιοίκηση

Ρ. Δούρου: Δώσαμε έμφαση στην ουσία και όχι στη βιτρίνα των εγκαινίων

Σε συνέντευξή της, σήμερα το πρωί στο Ραδιόφωνο News 24/7, στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας», των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού, η Περιφερειάρχης Αττικής ανέπτυξε τα επιχειρήματα και τις θέσεις της για μια σειρά από ζητήματα αιχμής


Σε συνέντευξή της, σήμερα το πρωί στο Ραδιόφωνο News 24/7, στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας», των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού, η Περιφερειάρχης Αττικής ανέπτυξε τα επιχειρήματα και τις θέσεις της για μια σειρά από ζητήματα αιχμής.

Η Ρένα Δούρου παρουσίασε το πολιτικό πλαίσιο των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, μίλησε για τη σημασία που έχουν οι κάλπες για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαπιστώνοντας με προβληματισμό ότι, δεν συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών, ενώ τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η Περιφερειάρχης Αττικής πέταξε το γάντι στους αντιπάλους της, προτείνοντας debate επί προγραμματικών θέσεων για τα πραγματικά προβλήματα του Λεκανοπεδίου, και υπενθύμισε ότι, τόσο ο τέως Περιφερειάρχης όσο και ο Πατούλης «γράφουν» δεκαετίες παρουσίας σε θέση ευθύνης και εξουσίας, στην Αυτοδιοίκηση αλλά και άλλους φορείς, χωρίς να υπάρχει μετρήσιμο και απτό έργο, ώστε να πείθουν τους πολίτες ότι, θα κάνουν αύριο όσα δεν έκαναν τα προηγούμενα πολλά χρόνια.

Η Ρένα Δούρου μίλησε για τις δυο εθνικές τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι, το βαρύ χρέος έναντι όσων «έφυγαν», των οικογενειών τους αλλά και όσων υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους, για τις ευθύνες και τη δικαστική διερεύνηση.

Η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα κοινωνικού αποτυπώματος, υποδομών αλλά και μακράς πνοής για το μέλλον, που υλοποίησε η δική της διοίκηση, με έμφαση στην ουσία και όχι στη βιτρίνα των εγκαινίων και της διεκδίκησης εντυπώσεων και εικόνας.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

Για πολιτικό διακύβευμα εκλογών

«Δυστυχώς, δεν είμαστε στο σημείο όπου, οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών, και αυτή η διαπίστωση είναι απογοητευτική.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο αδιαμεσολάβητος θεσμός στις σχέσεις πολίτη-εξουσίας.

Για χρόνια λέγαμε ότι, τα παράπονα τα λες στον Δήμαρχο, εσχάτως τα λένε στην Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Είναι πολύ σπουδαίο να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Και επειδή πρέπει να ψηφιστούν νομοσχέδια τα οποία θα ανακουφίσουν την κοινωνία, και για συμβολικούς λόγους, ώστε να υπάρξει μια πολιτειακή κανονικότητα, την οποία είχαμε χάσει μέσα στα Μνημόνια».

Για τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας

«Είναι ένας σχετικά νέος θεσμός, καθώς διαδέχτηκε τις Νομαρχίες μετά το 2010. Αρκετοί μπερδεύουν ακόμη την αιρετή Περιφέρεια με την Αποκεντρωμένη. Μέχρι το 2014 ήταν ένας αόρατος θεσμός, σήμερα έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, να απευθύνονται στην Περιφέρεια για όλα τα προβλήματά τους.

Ακόμη δεν έχει εμπεδωθεί στις κοινωνίες, σε συνδυασμό και με την καχυποψία της κεντρικής διοίκησης.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, με έμφαση στους συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε μεγαλύτερη ανάγκη.

Τα δύσκολα οικονομικά έτη 2014 και 2015, με το πρόγραμμα ‘Ρεύμα για Όλους’, στηρίξαμε χιλιάδες συμπολίτες μας, που δεν ήταν σε θέση καν να ζεστάνουν το νερό, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ, σε συνδυασμό με κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία.

Σήμερα είναι ανοικτά στο λεκανοπέδιο 327 εργοτάξια, που τονώνουν την τοπική οικονομία και δίνουν δουλειές σε συμπολίτες μας».

Για τους αντιπάλους της και τις συνεργασίες

«Τους έχω καλέσει σε debate, ώστε να δούμε τα προγράμματά μας.

Είμαι υπέρ των συνεργασιών επί προγραμματικών αρχών.

Θα πρέπει να βρούμε κοινούς τόπους για να συνεργαστούμε, λόγω και της απλής αναλογικής, σας θυμίζω ωστόσο ότι, στο παρελθόν δέχτηκα από τους αντιπάλους μου χυδαίες επιθέσεις.

Βρίσκονται στην Αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες, όχι τα δικά μου 4,5 χρόνια. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι, θα κάνουν στο μέλλον όσα δεν έκαναν στο παρελθόν;

Το μόνο που ακούω είναι στείρα και αθεμελίωτη κριτική.

Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως καινούργια πρόσωπα, ενώ έχουν υπηρετήσει επί δεκαετίες από θέσεις ευθύνης, χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα.

Αν διαβάσει κανείς δηλώσεις και τοποθετήσεις τους, θα νομίζει ότι είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά. Έτσι όμως, ταΐζουν την περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, πρώτα ορκίζονταν, για να εφαρμόσουν σκληρές μνημονιακές επιταγές, και στη συνέχεια έβρισκαν προγραμματικό πλαίσιο.

Η πρώτη πραγματική προγραμματική συνεργασία, ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Και καλώς έγινε. Ξέραμε τις διαφορές μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, γι’ αυτό και δεν υπήρξε καμία έκπληξη για το διαζύγιο λόγω της Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ό, τι με αφορά, υπέγραψα ένα σύμφωνο αξιοπρέπειας με τους πολίτες της Αττικής, επιλέγοντας πάντα τα δύσκολα και τα μη δημοφιλή. Δεν θα έψαχνα λοιπόν εύσχημο τρόπο για να φυγομαχήσω.

Κάναμε ορατή την Περιφέρεια, και υλοποιήσαμε έργα που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες. Η επόμενη θητεία θα είναι ακόμη πιο σημαντική, γι’ αυτό και δεν πρέπει να πέσει η Περιφέρεια στα χέρια εκείνων που ευθύνονται για τα προβλήματα ετών της Αυτοδιοίκησης».

Για τις εθνικές τραγωδίες

«Κάποιοι άθροισαν νεκρούς, λες και ήταν τουβλάκια.

Η θλίψη αφορά τους νεκρούς και το πώς αντιμετωπίστηκαν αυτές οι εθνικές τραγωδίες. Κανείς δεν αναζήτησε τα πραγματικά αίτια.

Τις πρώτες ώρες βρήκαν όλοι τον ένοχο, μια γυναίκα, εμένα. Έτσι, θα δίνουμε κάθε φορά ραντεβού με την επόμενη εθνική τραγωδία. Εμφανίζονται ως σωτήρες και τιμητές και σήκωσαν το δάχτυλο, όσοι προσπάθησαν να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Τώρα προσπαθούν να τις συμψηφίσουν με έρευνες για παθητική δωροδοκία και παιδεραστία.

Η ιστορία για το Μάτι πρέπει να προχωρήσει στους ανακριτές. Κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Χαίρομαι που προχωράει. Εξωφρενική υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, που ενώ συζητούσαμε τον πιο κρίσιμο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών στη Βουλή, έβαζε ερωτήματα για το Μάτι.

Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε τις αρχές. Χρειάζεται υπομονή για την απόδοση Δικαιοσύνης, ακόμη και όταν είσαι αθώος.

Δεν είναι δουλειά μου να αποδώσω ευθύνες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν υποβοηθητικό ρόλο συνδρομής.

Στελέχη της ΝΔ έκαναν επισκέψεις το κατακαλόκαιρο, και κάποιοι δημοσιογράφοι επιχειρούσαν κοπτοραπτική, για να εμφανίσουν εμάς ως υπεύθυνους.

Αφού σεβάστηκα το τι συνέβη εκείνες τις μέρες, με φειδωλό τρόπο εξήγησα το τι κάναμε. Ζήτησα απονομή ευθυνών και είπα ότι, δεν πήγαν όλα καλά.

Δεν υπάρχει ο όρος «εντολής εκκένωσης», αλλά οργανωμένης απομάκρυνσης, που γίνεται με εισήγηση του αρμόδιου πυροσβέστη στις αυτοδιοικητικές αρχές. Τέτοια εντολή δεν δόθηκε ποτέ.

Έχω πει ότι θα αναλάμβανα την ευθύνη και θα οδηγούμουν σε παραίτηση, αν υπήρχε ευθύνη ή αβελτηρία υπηρεσιακού παράγοντα. Και στη Μάνδρα ζητούσαν να παραιτηθώ, δυο πορίσματα ωστόσο έδειξαν ότι, όχι μόνο δεν αδρανήσαμε, αλλά επισπεύσαμε και έργα που είχαν καθυστερήσει επί δεκαετίες.

Το «Δούρου παραιτήσου», που λάνσαρε η ΝΔ, θυμίζει το «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι». Στόχος ήταν η εξόντωσή μου. Εκείνες τις μέρες, επέδειξα αυτοσυγκράτηση για να μην παρασυρθώ και τους ακολουθήσω σε αυτόν τον δρόμο, ενώ είχα την τηλεόραση κλειστή, για να μην ακούει η 80χρονη μητέρα μου.

Δεν έπαιξε ρόλο μονάχα η κομματική ταυτότητα, αλλά και το φύλο. Τα ίδια τράβηξε και η κα Καλογήρου, όχι όμως άνδρες Περιφερειάρχες, όπως οι Αρναουτάκης, Τζιτζικώστας, Μπακογιάννης, Αγοραστός».

Για τον χωροταξικό σχεδιασμό των απορριμμάτων

«Ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει, μόλις υλοποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός.

Όσο συναντάμε αντιστάσεις στη λειτουργία του περιφερειακού σχεδιασμού, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εξασφαλίστηκε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα παραμένει ανοιχτός.

Σήμερα δεν έχει την εικόνα του 2014.

Έλεγα πάντα και με λοιδορούσαν ότι, το σκουπίδι είναι φυσικός πόρος.

Τα έργα αυτά δεν έχουν εγκαίνια, όπως οι πλατείες τις οποίες αναβαθμίζει κάποιος δυο και τρεις φορές».

Για την Αττική Ριβιέρα και το Πεδίο του Άρεως

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, με δυο ξηρά κανάλια, και βιολογικό καθαρισμό. Όλα αυτά δεν έχουν εγκαίνια. Ευελπιστούμε, στη δεύτερη θητεία μας, να σας καλέσουμε στα εγκαίνια του οικολογικού πάρκου.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε για Αθηναϊκή Ριβιέρα, εμείς τη λέμε Αττική Ριβιέρα, καθώς την επεκτείναμε.

Στο Πεδίο του Άρεως, παραλάβαμε ένα άνδρο ανομίας και παραβατικότητας, δυστυχώς ένα φιλόξενο μέρος για τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την τοξικοεξάρτηση.

Μετά από τέσσερα χρόνια, με επιμονή και συστηματική δουλειά, έχουμε παραδώσει ένα Πεδίο του Άρεως με τακτικούς επισκέπτες καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα.

Όταν έχεις σχέδιο, επιμονή και βούληση, μπορείς να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)