to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ώρα αποφάσεων για την Αριστερά

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία


Το διάταγμα για τη διάλυση της ισπανικής Βουλής δημοσιεύτηκε σήμερα εγκαινιάζοντας και επισήμως την έναρξη της πιο δύσκολης, ίσως, εκλογικής αναμέτρησης από την πτώση του φασισμού. Η αβεβαιότητα των δημοσκοπήσεων αυξάνει τη νευρικότητα τόσο των τριών δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων όσο και στον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο καθώς και στις εθνικιστικές δυνάμεις που υπάρχουν στην ισπανική Περιφέρεια και οι οποίες φοβούνται ότι μπορεί να αναμετρηθούν σύντομα με μια κυβέρνηση του πλέον ακραίου και αντιδραστικού ισπανικού εθνικισμού.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς αντιμετωπίζουν κάτω από δυσμενείς όρους την αντιπαράθεση που ίσως καθορίσει το μέλλον των λαών της Ισπανίας για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με την ενίσχυση των κεντρόφυγων τάσεων ανάμεσα στις διάφορες ψυχές της.

Στην Ενωμένη Αριστερά ξεκίνησε χθες η ψηφοφορία, που θα διαρκέσει έως τις 9 Μαρτίου, για να αποφασίσει εάν θα συνεργαστεί με το Podemos στις βουλευτικές εκλογές. Τα δύο κόμματα έχουν υπογράψει ήδη από την Πέμπτη τη συμφωνία συνεργασίας, η οποία στην πράξη θα πρέπει να εγκριθεί από τη βάση της Ενωμένης Αριστεράς. Η συμφωνία ανάμεσα στην Ενωμένη Αριστερά και στο Podemos διασφαλίζει για την πρώτη από τρεις έως πέντε βουλευτές πέρα από αυτούς που θα εκλεγούν με τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια στην Καταλωνία και τη Γαλικία. Ο Γκαρθόν θα είναι επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας, ενώ ο γραμματέας του Κ.Κ. Ισπανίας Ενρίκε Σαντιάγκο θα είναι τρίτος στο ψηφοδέλτιο της Μαδρίτης, του οποίου θα ηγείται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Φυγόκεντρες τάσεις

Οι φυγόκεντρες τάσεις της Αριστεράς στη Μαδρίτη κινδυνεύουν όμως να ναρκοθετήσουν την αξιοπιστία της Αριστεράς σε εθνικό επίπεδο, με το Podemos να διεξάγει προκριματικές εκλογές για να κατέβει στις περιφερειακές εκλογές με δική του υποψήφια, αρνούμενο να στηρίξει τον Ινίχο Ερεχόν. Στο χειρότερο των σεναρίων, η Αριστερά θα κατέβει με δύο υποψηφίους στον Δήμο της Μαδρίτης και τέσσερις στην Περιφέρεια, δυναμιτίζοντας πολλές νικηφόρες συνεργασίες στους «δήμους της αλλαγής», που άλλαξαν την ζωή των πολιτών τα τελευταία χρόνια σε πολλές μεγάλες πόλεις με άξονα τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια κ.α.

Μαδρίτη: "Καμπάνες" σε κερδοσκοπικά κεφάλαια

Η κινηματική δήμαρχος της Μαδρίτης Άντα Κολάου έβαλε πρόστιμο ρεκόρ 2,8 εκατ. ευρώ σε δύο κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια της αγοράς ακινήτων γιατί επί χρόνια διατηρούν σε δύο μεγάλα κτήρια συνολικά 24 ορόφους άδειους, ενισχύοντας την άνοδο των ενοικίων και την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων (το ένα επί τουλάχιστον έξι χρόνια και το άλλο επί δέκα χρόνια). Η δημοτική αρχή της Βαρκελώνης εξετάζει άλλες 26 περιπτώσεις εταιρειών και μεγάλων ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν κλειστά ακίνητα πάνω από δύο χρόνια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)