to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 05.03.2019

Οικονομία

Πάνω από κάθε προσδοκία η έκδοση του 10ετούς ομολόγου: 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο

Στο 3,90% κλείδωσε το επιτόκιο στο νέο 10ετές ομόλογο, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι προσφορές στο βιβλίο, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώθηκαν στα 11,8 δισ. ευρώ από 419 διεθνείς επενδυτές, έναντι 290 επενδυτών που ήταν στο 5ετές. Το δεκαετές ομόλογο έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και διέπεται από το αγγλικό δίκαιο


Επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση στην έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου: σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο 3,90% κλείδωσε το επιτόκιο στο νέο 10ετές ομόλογο, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι προσφορές στο βιβλίο, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώθηκαν στα 11,8 δισ. ευρώ από 419 διεθνείς επενδυτές, έναντι 290 επενδυτών που ήταν στο 5ετές. Το δεκαετές ομόλογο έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

* * *

«Άλλη μια παταγώδης αποτυχία του Κυρ. Μητσοτάκη η πρόβλεψη ότι δεν θα βγούμε στις αγορές»

Με αφορμή τη σημερινή, πετυχημένη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, ο Aλ. Τσίπρας υπενθύμισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό, ότι είχε προβλέψει ότι δεν θα καταφέρει να βγει η Ελλάδα στις αγορές και αυτή η πρόβλεψη ήταν ακόμη μία «παταγώδης αποτυχία του»: «Σας συμβουλεύω να συνεχίσετε τις πετυχημένες προβλέψεις σας και κυρίως να συνεχίσετε να λέτε ότι θα κερδίσει η ΝΔ τις επόμενες εκλογές. Μάλλον καλό μας κάνετε».

Το «ευχαριστώ» του Ευ. Τσακαλώτου στη ΝΔ για το δεκαετές ομόλογο

Τη ...«συνεισφορά» της ΝΔ στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναγνωρίζει ο υπουργός Οικονομικών προτείνοντας το επιτυχημένο σχήμα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ΝΔ, να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές!

***

Δ. Παπαδημούλης: Ένα ακόμη ράπισμα στην καταστροφολογία της ΝΔ. 

***

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η απόδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το 4% τον Ιούλιο του 2003, όταν το επιτόκιο έκδοσης των δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 3,91%. Το 2005 υπήρξαν τρεις εκδόσεις με επιτόκια κατά σειρά 3,70% τον Φεβρουάριο του 2005, 3,41% τον Ιούνιο του 2005 και 3,25% τον Σεπτέμβριο του 2005, με το κόστος δανεισμού σε ιστορικό ναδίρ.

Από το 2006 και μετά τα επιτόκια των δεκαετών τίτλων τράβηξαν την ανηφόρα και έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο τον Μάρτιο του 2010, όταν διαμορφώθηκαν στο 6,30% (η τιμολόγηση) και στο 6,25% το κουπόνι. 

«Ορόσημο»: Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για την έκδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου

 Η ελβετική Neue Zuercher Zeitung (NZZ) αποκαλεί «ορόσημο» τον στόχο έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, ενώ και με αφορμή την θετική αξιολόγηση από τη Moody' s, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον πιο θετικά από τους επενδυτές» και προσθέτει: «Για την ώρα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα νέα χρηματοδότηση. Τέλος του 2018 διέθετε αποθέματα ύψους 14,5% του ΑΕΠ της, δηλαδή 26,8 δισ. ευρώ. Πολύ πιο σημαντικό είναι το μήνυμα της σταθεροποίησης που βγαίνει από την έκδοση του ομολόγου. Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδίαζε την έκδοση αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, αλλά λόγω της αύξησης των αποδόσεων που προκάλεσαν οι αναταραχές στην ιταλική αγορά ομολόγων αναγκάστηκε να την αναβάλει».

«Για πρώτη φορά μετά το 2010 η Ελλάδα τολμά την έκδοση δεκαετούς ομολόγου» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). «Με την έκδοση του νέου τίτλου η Αθήνα φιλοδοξεί να αντλήσει 2 με 3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα νοιώθει τον ούριο άνεμο από τις διεθνείς χρηματαγορές, δεδομένου ότι η απόδοση του 3,63% είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 13 χρόνων» τονίζει ο αρθρογράφος της.

Το Spiegel, στη διαδικτυακή έκδοσή του, υπενθυμίζει ότι την τελευταία φορά που η Αθήνα προχώρησε στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου ήταν τον Μάρτιο του 2010, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 5 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο 6,25%, αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να μη χρεοκοπήσει.

«Για δεύτερη φορά μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου η Ελλάδα δοκιμάζει, μέσω δεκαετούς ομολόγου αυτήν τη φορά, τις αγορές» υπογραμμίζει η Zeit. «Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο, η χώρα εξέδωσε 5ετές ομόλογο και άντλησε 2,5 δις ευρώ… Έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων, καθώς και οι αποδόσεις τους θεωρούνται μέσο σύγκρισης για τη δανειοληπτική αξιοπιστία μίας χώρας. Για παράδειγμα, η Γερμανία χαίρει μεγαλύτερης αξιοπιστίας στις αγορές και μπορεί να δανειστεί με πολύ μικρότερο επιτόκιο» παρατηρεί.]

Reuters: Ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές της οικονομικής ανάκαμψης τής Ελλάδας

Η Ελλάδα προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση σήμερα για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου της από τότε που εισήλθε σε κρίση, πριν από εννιά χρόνια, σε μία ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές της οικονομικής της ανάκαμψης, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά δύο βαθμίδες, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την πώληση, η οποία συγκέντρωσε προσφορές ύψους 11,8 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,90%, λίγο υψηλότερα σε σχέση με τις αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά και χαμηλότερα σε σχέση με την αρχική καθοδήγηση για απόδοση 4,125%. Το τοκομερίδιο διαμορφώθηκε στο 3,875%.

«Η έκδοση αποτελεί μία απόδειξη του πόσο μακριά έχουν φθάσει», δήλωσε υψηλόβαθμος διαχειριστής κεφαλαίων στο Λονδίνο και την Capital, καλώντας την Ελλάδα να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης.

Η Ελλάδα στοχεύει να αντλήσει συνολικά 7 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων φέτος. Έχει αντλήσει ήδη 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Ιανουάριο και ενθαρρύνθηκε να προσφύγει πάλι στην αγορά με μεγαλύτερη διάρκεια ομολόγου μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody΄s την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας τις αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων σε χαμηλό επίπεδο 12 ετών. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού δημοσίου, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, ανερχόταν στο 3,688% σήμερα το απόγευμα.

Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χωρίς προσφυγή στις αγορές έως το 2021, χάρη σε ένα ταμειακό «μαξιλάρι» 27 δισ. ευρώ, που έκτισε με δάνεια που δεν έχει χρησιμοποιήσει και χρήματα που άντλησε από τις αγορές. Χρειάζεται, όμως, να δείχνει ότι μπορεί να αναχρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές ομολόγων, χωρίς εξωτερική στήριξη.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Euro2day, Ναυτεμπορική, Deutsche Welle

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)