to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 05.03.2019

Πολιτική

Η συνέντευξη Βούτση στην εφημερίδα «Παρλαμέντσκαγια»: «Η ελληνορωσική συνεργασία εξελίσσεται πολύ καλά»

«Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και οποιοδήποτε σκοτεινό σημείο στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορούμε να το ξεπεράσουμε γρήγορα», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής σε συνέντευξή του στη ρωσική κοινοβουλευτική εφημερίδα Παρλαμέντσκαγια (Парламентская газета)


Συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα Παρλαμέντσκαγια Γκαζέτα και στον ανταποκριτή της στην Αθήνα κ. Ίγκορ Μπάικοφ παραχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε με τίτλο «Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Ρωσίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης» και υπότιτλους «Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είναι βέβαιος ότι η απόφαση απομόνωσης της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι λανθασμένη» και «Ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στην Παρλαμέντσκαγια Γκαζέτα μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας». Η συνέντευξη αναρτήθηκε, επίσης, στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Ερώτηση: Κύριε Βούτση, πώς θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Αθήνας την παρούσα στιγμή;

Ν. Βούτσης: Η Ελλάδα και η Ρωσία παραδοσιακά συνδέονται με πολύ καλές σχέσεις τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο πολιτών. Τα προηγούμενα χρόνια η διμερής συνεργασία έγινε πιο στενή, κυρίως λόγω της ανάπτυξης των σχέσεων στον τομέα του τουρισμού. Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο τομέας φέρνει ακόμα πιο κοντά τις χώρες μας και προωθεί την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας.

Το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 και το έτος τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας κατά την περίοδο 2017-2018 βοήθησαν σημαντικά στην προώθηση των σχέσεων. Διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις, που αφορούσαν πολλούς τομείς, εκτός από αυτόν καθαυτόν τον τουρισμό, όπως για παράδειγμα την τέχνη, τη θρησκεία και την ιστορία. Έτσι, στην Αθήνα διοργανώθηκε έκθεση αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια (σημ. της σύνταξης: Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά τα έτη 1816-1822 και πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας κατά τα έτη 1827-1831). Παρεμπιπτόντως, για την οργάνωση της έκθεσης λάβαμε μοναδικό υλικό από τη Ρωσία.

Συνοψίζοντας, να σημειώσω ότι η ελληνορωσική συνεργασία εξελίσσεται πολύ καλά. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και οποιοδήποτε σκοτεινό σημείο στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορούμε να το ξεπεράσουμε γρήγορα.

Ερώτηση: Αναφέρατε τον τουρισμό ως έναν από τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Πώς εξελίσσεται η συνεργασία στον τομέα αυτό;

Ν. Βούτσης: Θα υπενθυμίσω ότι τον περασμένο Οκτώβριο στην Ελληνική Βουλή διεξήχθη ημερίδα με τη συμμετοχή αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών και εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας των χωρών μας. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συζήτησαν τις δυνατές στρατηγικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας στον τομέα του τουρισμού. Στη σημερινή εποχή, η παγκοσμιοποίηση, η οποία έχει και τα μειονεκτήματά της, επέφερε μια σειρά από θετικά στοιχεία. Ένα εξ αυτών είναι ακριβώς οι δυνατότητες για ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού, γεγονός που βοηθά τους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες να έρθουν πιο κοντά.

Παράλληλα δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις αλληλόδρασης, όπως, για παράδειγμα, μεταξύ πανεπιστημίων για ανταλλαγές στους τομείς του πολιτισμού και της θρησκείας. Όλα αυτά συνολικά βοηθούν στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον γνωστή μόνο για τον ήλιο και τις ακτές της, αναπτύσσονται και άλλες μορφές τουρισμού όπως ο θρησκευτικός, ο οικολογικός ή ο ιατρικός τουρισμός. Παρομοίως και στη Ρωσία, οι επισκέπτες για παράδειγμα μπορούν να βιώσουν δυνατές συγκινήσεις από αυτά που βλέπουν στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη. Αυτό μας επιτρέπει να αναπτύξουμε τη διμερή συνεργασία και βάζει τη βάση για την περαιτέρω εμβάθυνσή της στο μέλλον.

Ερώτηση: Ποια μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα για την αύξηση της τουριστικής ροής από τη Ρωσία; Σχεδιάζει η Αθήνα να απλουστεύσει το καθεστώς της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους ταξιδιώτες;

Ν. Βούτσης: Δεν γνωρίζω λεπτομερώς γι’ αυτά τα θέματα λόγω της ισχύουσας συνταγματικής διάκρισης της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας στη χώρα μας. Γνωρίζω όμως ότι τα αρμόδια υπουργεία της Ελλάδας –όσο αφορά τους Ρώσους τουρίστες– προσεγγίζουν αυτούς τους τομείς με υψηλή προτεραιότητα. Οι υπηρεσίες που επιλαμβάνονται τέτοιων θεμάτων προσπαθούν να βρουν όλες τις δυνατότητες για να απομακρύνουν τα εμπόδια που υπάρχουν και να δοθεί ώθηση στην αύξηση της τουριστικής ροής από τη Ρωσία.

Ερώτηση: Ένας άλλος τομέας συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και τη Μόσχας είναι ο τομέας της ενέργειας. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον της Αθήνας για συμμετοχή στον “Turkstream’’.

Ν. Βούτσης: Η Ελλάδα δήλωσε την επιθυμία της να συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο. Ελπίζω ότι θα προχωρήσει γρήγορα. Παράλληλα, να σημειώσω ότι η Ελληνική Δημοκρατία μετατρέπεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Έτσι, μπορεί κάποιος να αναφέρει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ανακύψουν σημεία ανταγωνισμού με τη Ρωσία, η οποία εξάγοντας υδρογονάνθρακες καλύπτει για χρόνια μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Στην περιοχή μας υλοποιούνται σημαντικά σχέδια όπως για παράδειγμα ο ΤΑΡ, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν βρεθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, συνεχίζονται οι έρευνες στην ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Θα επέλθουν πολλές αλλαγές, η Αθήνα θα γίνει ισχυρός παίκτης στη σφαίρα της ενέργειας, κάτι που αφορά και τις σχέσεις με τη Μόσχα. Η Ρωσία, όπως και η Ελλάδα, μπορεί να επωφεληθεί με τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, κυρίως σε αυτά τα σχέδια που λαμβάνουν χώρα στο ελληνικό έδαφος.

Ερώτηση: Λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, η ρωσική αντιπροσωπεία στερήθηκε της πλειονότητας των δικαιωμάτων της, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ψήφου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σχετικά με αυτό η Ρωσία αναγκάστηκε να αναστείλει τη συμμετοχή της στις διακοινοβουλευτικές συνεδριάσεις. Πώς εκτιμάτε την κατάσταση;

Ν. Βούτσης: Η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την πρώτη στιγμή, είχε μια πολύ σταθερή στάση. Βασιστήκαμε και βασιζόμαστε στο γεγονός ότι στις εργασίες αυτού του οργανισμού δεν υπάρχει θέση για αποκλεισμούς, σε αυτήν πρέπει να συμμετέχουν όλα τα μέλη της, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εγείρονται επίκαιρα θέματα και να επιλύονται τα προβλήματα που υπάρχουν. Ακόμη και αν στη Συνέλευση συμμετέχουν χώρες που δεν συμφωνούν στο ένα ή στο άλλο ζήτημα, είναι σημαντικό οι διαφωνίες να διευθετούνται παρουσία όλων στο ίδιο τραπέζι. Η απόφαση να απομονωθεί η ρωσική αντιπροσωπεία ήταν λανθασμένη και άδικη. Η Αθήνα τάσσεται υπέρ του να επανέλθει η Ρωσία σύντομα στις εργασίες της Συνέλευσης με ίσους όρους.

Ερώτηση: Τον Ιανουάριο, η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός που ανοίγει στη χώρα τον δρόμο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση στην περιοχή;

Ν. Βούτσης: Στη Ρωσία μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών στα Βαλκάνια μπορεί να δημιουργηθεί ένας αντιρωσικός άξονας. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί τέτοια σενάρια. Είμαστε εναντίον εκδηλώσεων που δημιουργούν αντιρωσικά αισθήματα. Είμαστε εναντίον των πολέμων, που όπως είδαμε στο παρελθόν διαμέλισαν σε σημαντικό βαθμό τα Βαλκάνια και κυρίως τη Γιουγκοσλαβία. Η Αθήνα τάσσεται υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της φιλίας στα Βαλκάνια. Δεν επιθυμούμε αυτή η περιοχή να είναι περιοχή συγκρούσεων.

Θεωρούμε ότι συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό και την ίδια τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και  την περιοχή στο σύνολό της. Πολλές χώρες των Βαλκανίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η συμφωνία αυτή θα τους δώσει τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να γίνει το έδαφος για αναζήτηση ακόμα καλύτερων λύσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)