to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 05.03.2019

Πολιτική

Σία Αναγνωστοπούλου: Ισχυρό κοινωνικό κράτος για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Συντονισμένες πολιτικές και ισχυρό κοινωνικό κράτος απαιτούνται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό, Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων


Συντονισμένες πολιτικές και ισχυρό κοινωνικό κράτος απαιτούνται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό, Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η κ.Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε οριακό σημείο που οι δημογράφοι αποκαλούν "ακραία χαμηλή γεννητικότητα", δηλαδή έχουμε φτάσει στο 1,24 παιδιά/ζευγάρι».

«Πράγματι, η χώρα βρίσκεται σε μία δημογραφική κάμψη, η οποία ξεκίνησε από το 1980, με μια πολύ μικρή ανάπτυξη (πληθυσμού) μετά το 2004 και πριν από την κρίση, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε ένα κλίμα ευημερίας που υπήρχε τότε, αλλά κυρίως ότι ενσωματώθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος των παιδιών, κυρίως των μεταναστών» διευκρίνισε η υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού θέλει συντονισμένες πολιτικές και όχι «αυτό που λέγαμε παλιά, "κάντε περισσότερα παιδιά"».

«Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που δεν το είχαμε ποτέ, το οποίο να προβλέπει κιόλας ότι αλλάζουν οι νοοτροπίες στην κοινωνία, και εναρμόνιση του εργασιακού με τον επαγγελματικό βίο, οι γυναίκες δηλαδή να έχουν όλα τα εχέγγυα από την Πολιτεία ότι μπορούν να κάνουν παιδιά χωρίς να χάσουν τον εργασιακό τους βίο. Αυτό σημαίνει ισότητα στην εργασία, προστασία από το κράτος- βρεφονηπιακοί σταθμοί, γονεϊκές άδειες και για τον πατέρα και για τη μητέρα- και σταθερός εργασιακός βίος».

Σύμφωνα με την κ.Αναγνωστοπούλου, «στην Ελλάδα, μέχρι πρόσφατα, το κοινωνικό κράτος ταυτιζόταν με το επιδοματικό κράτος μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, τρίτεκνους και πολύτεκνους, και δεν αφορούσε όλα τα παιδιά και όλες τις τάξεις του πληθυσμού, τουλάχιστον μέχρι και την μεσαία τάξη». Επιπλέον, πρόσθεσε, «δεν είναι τυχαίο, ότι την μεγαλύτερη δημογραφική κάμψη παρουσιάζουν οι χώρες του Νότου, όπου δεν είχαμε κοινωνικό κράτος αλλά επιδοματική πολιτική για τις ευάλωτες ομάδες που σημαίνει ότι αυτό το σύστημα κάποια στιγμή ξέφτισε και έγινε ένα σύστημα περισσότερο διαφθοράς».

Για την αναπληρώτρια υπουργό, η λύση δεν είναι η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, «να μένουν οι γυναίκες στο σπίτι και να φορτωθούν τα παιδιά» αλλά «η χειραφέτηση των γυναικών και η έμφυλη ισότητα που θα βοηθήσουν και θα δώσουν ασφάλεια στις γυναίκες να μπορούν και να τεκνοποιούν και από την άλλη πλευρά, να έχουν εξασφαλισμένο τον εργασιακό τους βίο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ευρύτερο κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτραπεί η άνοδος της ακροδεξιάς, η κ.Αναγνωστοπούλου εκτίμησε ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση προσθέτοντας ότι «όλοι δεν συμφωνούμε με όλους σε όλα τα θέματα».

«Υπάρχουν όμως σημαντικές στιγμές της ιστορίας και η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τέτοια στιγμή, όπου έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και εκεί πρέπει να χτυπήσει δυνατά ένα κουδούνι γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν καταλάβαμε».

Η κ.Αναγνωστοπούλου εξέφρασε, τέλος, την απορία της σχετικά με την προέδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, «που η "αντιΣύριζα" στρατηγική που ακολουθεί την έχει πραγματικά απομονώσει και τυφλώσει σε σχέση με το κρίσιμο διακύβευμα», σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του μετώπου προοδευτικών δυνάμεων, ενώ για τον κ.Θεοδωράκη δήλωσε ότι καταλαβαίνει «σε ένα βαθμό ότι θέλει να κρατήσει μια απόσταση, δεν μπορώ όμως να κάνω πολύ μεγάλη κριτική, γιατί σε μία κρίσιμη στιγμή όπως είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν μαζί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)