to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:56 | 04.03.2019

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη θα τον καταστρέψουν

«Θα τον καταστρέψουν διότι δεν του θύμισαν ότι το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως έκλεισε επί Νέας Δημοκρατίας, επί υπουργίας του κ. Δένδια, το 2014, μετά από αλλεπάλληλες εμπρηστικές επιθέσεις που δεχόταν και δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν»


«Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θα τον καταστρέψουν. Θα τον καταστρέψουν διότι δεν του θύμισαν ότι το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως έκλεισε επί Νέας Δημοκρατίας, επί υπουργίας του κ. Δένδια, το 2014, μετά από αλλεπάλληλες εμπρηστικές επιθέσεις που δεχόταν και δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. «Το πρόσχημα ήταν ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα είχε καταγγελθεί, από τη διεθνή αμνηστία, για τις συνθήκες κράτησης. Όμως ούτε η πραγματική αιτία τιμούσε την τότε ηγεσία ούτε βεβαίως το πρόσχημα», είπε η κ. Γεροβασίλη σχολιάζοντας την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως για να συμπαρασταθεί στους αστυνομικούς που δέχθηκαν μια επίθεση τις προηγούμενες ημέρες με μολότοφ.

«Ο κ. Μητσοτάκης που σήμερα διαμαρτύρεται, είναι εκείνος που κατήργησε τη Δημοτική Αστυνομία, σε μια νύχτα, χωρίς μάλιστα να περάσει τις αρμοδιότητες στην Αστυνομία. Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό στη δράση της αστυνομίας», είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε ότι «η Δημοτική Αστυνομία ήταν αίτημα των πολιτών, ήταν αίτημα των δήμων, ήταν αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των αστυνομικών, διότι το θέμα της ασφάλειας αφορά πολύ περισσότερους από αυτή καθαυτή τη δράση της ελληνικής αστυνομίας, η οποία βεβαίως είναι εκείνη που έχει τον καθοριστικό ρόλο στα ζητήματα ασφάλειας. Είναι όμως θέμα που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών, φορείς και βεβαίως την Ελληνική Αστυνομία».

Η Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε «όψιμο» το ενδιαφέρον του προέδρου της ΝΔ, σημειώνοντας πως το πρόβλημα της εγκληματικότητας η αστυνομία το αντιμετωπίζει με σχέδιο, με επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα αν και έχει πράγματι προβλήματα υποστελέχωσης. Πρόσθεσε δε ότι «επί Μητσοτάκη 6.700 οργανικές θέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας καταργήθηκαν σε μια νύχτα» και η ΝΔ έχει ως προγραμματική θέση τον κανόνα 1 προς 5.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχολίασε και τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη για τη βία. «Άκουσα σήμερα πως είτε υψηλής έντασης είτε χαμηλής έντασης, η βία είναι το ίδιο. Τώρα καταλαβαίνω και ερμηνεύω γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέδρασε ή προσπάθησε να συγκαλύψει τον σύμβουλό του κ. Γεωργιάδη που καταδικάστηκε για παιδεραστία. Διότι χαμηλή παραβατικότητα και υψηλή παραβατικότητα είναι το ίδιο για εκείνον», είπε η κ. Γεροβασίλη και σχολίασε πως δηλώσεις όπως αυτές σύμφωνα με τις οποίες «ο πρωθυπουργός δεν τολμάει να πάει χωρίς κλούβες στη Μακεδονία», συνιστούν «υποκίνηση σε βίαιες πράξεις».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ακόμη ότι δεν άκουσε κουβέντα ούτε συγχαρητήρια για τη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας που εξάρθρωσε κύκλωμα 250 ατόμων που δρούσαν με ληστείες σε σπίτια, με κλοπές, με ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε τα παραπάνω, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιώργου Καρρά, με θέμα «ανεπαρκής αστυνόμευση, υψηλή εγκληματικότητα στους δήμους της Δυτικής Αθήνας».

Ο βουλευτής είπε ότι κλοπές και διαρρήξεις έχουν αυξηθεί και συνέδεσε αυτό με την «ανεπαρκή στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων», επικαλούμενος μάλιστα μαρτυρίες συνδικαλιστικών οργάνων για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως στα τμήματα ασφαλείας. Διευκρίνισε πάντως ότι η αναφορά του σε υψηλή εγκληματικότητα δεν αφορά κακουργηματικές πράξεις, αλλά εγκληματικότητα καθημερινότητας που έχει αυξηθεί. Ο κ. Καρράς αναφέρθηκε και σε δηλώσεις δημάρχων ότι τα βράδια οι πολίτες δεν μπορούν να περπατήσουν άνετα σε συνοικίες που έχει παρατηρηθεί αύξηση εγκληματικότητας, όπως στην Αγία Βαρβάρα, το Ίλιον, το Καματερό και σε περιοχές του Χαϊδαρίου.

«Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, με τις ιδιαιτερότητες που όλοι γνωρίζουμε, αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα έκνομων συμπεριφορών και δράσεων», είπε η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας όμως ότι αυτές οι ιδιαιτερότητες που οδήγησαν σε πιο οργανωμένες μορφές παραβατικότητας, είναι απόρροια προβλημάτων, που υφίστανται εδώ και χρόνια, και δεν αντιμετωπίστηκαν στη γέννηση τους.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε κατ' αρχήν στο σχέδιο «Περσέας» στο κέντρο της Αθήνας που «έχει διαμορφώσει μια άλλη πραγματικότητα και αλλάζει την εικόνα με συντονισμένο σχέδιο και δράση της αστυνομίας».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ έσπευσε πάντως να δηλώσει ότι «δεν είναι απολογητής του κ. Μητσοτάκη ούτε η ΔΗΣΥ ακολουθεί την πολιτική που χαράσσει στα θέματα της ασφάλειας». Επίσης, υπογράμμισε ότι υπάρχει ζήτημα σε εντοπισμένα σημεία της Δ. Αττικής με διαφορετικής μορφής εγκληματικότητα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που πολύς κόσμος κλείνεται στα σπίτια του.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι έχει γίνει προσπάθεια για να βγουν στον δρόμο οι αστυνομικοί και το σχέδιο «Περσέας» είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή, ένα σχέδιο ορατής αστυνόμευσης για την αποτροπή παραβατικότητας και για να δει ο πολίτης τον αστυνομικό δίπλα του. «Δεν είπαμε ότι λύσαμε τα προβλήματα. Λέμε ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση», είπε η κ. Γεροβασίλη και παρουσίασε στοιχεία, για διαρρήξεις, που δείχνουν ότι το 2017 ήταν 8.417 και το 2018 ήταν 6.911, μείωση 18%. Οι κλοπές το 2017 ήταν 4.500 και τα 2018 ανήλθαν σε 3.000. Μείωση σημειώθηκε και στις κλοπές τροχοφόρων.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης χρειάζονται συνέργειες όπως ο ηλεκτροφωτισμός των δρόμων, είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι από τον Μάιο του 2015 εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο για τη Δυτική Αττική και γι' αυτό δημιουργήθηκε και αστυνομική υποδιεύθυνση Δ. Αττικής και έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την τοποθέτηση αστυνομικού διευθυντή εντός των επομένων ημερών.

Στη Δυτ. Αττική καθημερινά δραστηριοποιούνται 3 εποχούμενες ομάδες γενικής αστυνόμευσης και συνεργεία ελέγχου παραεμπορίου, σε Φυλή, Ζεφύρι και Ασπρόπυργο επιχειρεί ειδική ομάδα. Σε Αχαρνές, Καματερό, Περιστέρι, Αγίους Αναργύρους εφαρμόζεται ο θεσμός του «Αστυνομικού της γειτονιάς». Σε Μάνδρα και Μέγαρα δραστηριοποιούνται κινητές αστυνομικές μονάδες. Επίσης γίνονται τακτικές ειδικές επιχειρησιακές δράσεις και εξορμήσεις από μεικτές ομάδες σε περιοχές ευαίσθητες όπως οι καταυλισμοί Ρομά. Η υπουργός ενημέρωσε εξάλλου ότι, σε καθημερινή 24ωρη βάση, δραστηριοποιούνται ομάδες πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), η δίκυκλη αστυνόμευση από την ομάδα «Δίας», ομάδες ελέγχου και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων. Στον δήμο Αχαρνών ενισχύθηκε η αστυνομική παρουσία με την ίδρυση και λειτουργία τμήματος αστυνομικών επιχειρήσεων. Στη Φυλή έχει τεθεί από 2016 σε ισχύ μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας και του δήμου. Στις τακτικές μεταθέσεις θα καλυφθούν οργανικές θέσεις με 55 υπαστυνόμους, αρχιφύλακες, υπαρχιφύλακες και αστυφύλακες και 30 ειδικούς φρουρούς.

Η σπέκουλα Μητσοτάκη

«Η οικονομία της χώρας αναβαθμίζεται, η ανεργία μειώνεται, η ζωή των πολιτών βελτιώνεται, η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία από τις ασφαλέστερες χώρες, και ο κ. Μητσοτάκης τρέχει πίσω από τις μολότοφ μήπως και διασωθεί» σχολίασε νωρίτερα η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης  στο ΑΤ Ακρόπολης και τις δηλώσεις του περί ανομίας:

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ:

«Επισκέφθηκα σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης για να εκφράσω για άλλη μία φορά τη συμπαράστασή μου στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται, δυστυχώς, απέναντι σε πρωτοφανή φαινόμενα βίας. Φαινόμενα βίας τα οποία θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και την ίδια τους τη ζωή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επίσκεψή του το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα της Ακρόπολης το οποίο δέχθηκε επίθεση με μολότοφ από κουκουλοφόρους το Σάββατο το βράδυ.

«Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή στη βία. Είτε χαμηλής έντασης είτε υψηλής έντασης, η βία πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Θα στηρίξουμε την Ελληνική Αστυνομία και θα της παρέχουμε απόλυτη πολιτική κάλυψη για να μπορεί να κάνει τη δουλειά της σωστά, έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς στις γειτονιές τους και οι Έλληνες αστυνομικοί να αισθάνονται ότι η Πολιτεία μεριμνά για αυτούς οι οποίοι είναι από το Σύνταγμα επιφορτισμένοι με την επιβολή του νόμου και της τάξης», τόνισε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να πω, όμως, και κάτι ακόμα για τις συνθήκες που αντίκρισα σήμερα στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης: Δεν γνώριζα ότι, δυστυχώς, εδώ και δύο μήνες έχουν λήξει οι συμβάσεις καθαριότητας στα αστυνομικά τμήματα. Και αντίκρισα μια εικόνα θλιβερή και τριτοκοσμική ως προς τις συνθήκες καθαριότητας που επικρατούν στο αστυνομικό τμήμα. Και φαντάζομαι ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα αστυνομικά τμήματα. Αυτά τα πράγματα είναι παντελώς απαράδεκτα, δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2019 αστυνομικά τμήματα να λειτουργούν σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες. Όχι μόνο διότι κινδυνεύει η ίδια η δημόσια υγεία, αλλά διότι συνιστά μια βαθιά προσβολή στους ίδιους τους αστυνομικούς, οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε αυτές τις άθλιες συνθήκες».

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Ελπίζω και εύχομαι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η ηγεσία της Αστυνομίας να μεριμνήσουν άμεσα ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα. Διότι αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)