to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Homo ergolavicus

Αβεβαιότητα και νέες κινητοποιήσεις από τους εργολαβικούς στην Ενέργεια - Αναδημοσίευση από την «Εποχή» της 3ης Μαρτίου 2019


(φωτογραφία από την απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής 1/3/2019)

Δύο περίπου μήνες μετά την απεργία του Δεκεμβρίου 2018, όταν και άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., οι εργαζόμενοι μέσω εργολάβων (DIONIC ΑΒΕΕ, ONEX Α.Ε., MECCANICA GROUP Α.Ε., ΜΑΣΤΕΡ Α.Ε, ΓΕΝΚΑ Α.Ε. κ.α.), εργαζόμενοι οι οποίοι αποτελούν περίπου το 62% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού, βρέθηκαν ξανά μαζικά στο δρόμο, την Παρασκευή 1/3, επαναλαμβάνοντας το βασικό τους αίτημα: την απορρόφησή τους από τον πραγματικό τους εργοδότη, τον ΔΕΣΦΑ Α.Ε., στον οποίο πολλοί από αυτούς εργάζονται για αρκετά χρόνια -οι μισοί από αυτούς για περισσότερα από 15- καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Αυτό που άλλαξε σε σχέση με το προηγούμενο ρεπορτάζ της «Εποχής» (23/12/18) είναι ότι, πλέον, τον κύριο λόγο για την τύχη των εργαζόμενων αυτών έχει η νέα διοίκηση (η κοινοπραξία Senfluga Energy Infrastructure Holdings), η οποία, όπως καταγγέλλει στην «Εποχή» η Μαρία Ρεκλείτου, γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ), αγνοεί το σωματείο και αρνείται να το ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τους περίπου 370 εργολαβικούς.

«Το γεγονός ότι ήδη έχουν σταλεί ατομικές συμβάσεις διάρκειας ενός έτους σε κάποιους εργολαβικούς, ενώ αντίστοιχη διάρκεια θα έχει και η συλλογική σύμβαση εργασίας για το μόνιμο προσωπικό (περίπου 200 άτομα), βάζει σε έντονη ανησυχία το σύνολο των εργαζομένων», εξηγεί η κ. Ρεκλείτου.

Το αίτημα για ξεκάθαρες απαντήσεις έθεσαν οι εργαζόμενοι το μεσημέρι της Παρασκευής στο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχ. Βερροιόπουλος, ο οποίος δεσμεύθηκε να το μεταφέρει στον Γ. Σταθάκη.

«Όσο και να θέλουν κάποιοι από τη διοίκηση, δεν θα επιστρέψουμε στην ανυπαρξία και το εκφοβιστικό κλίμα που βιώναμε τα πρώτα χρόνια μας στην εταιρία. Την πραγματική εργασιακή μας σχέση την έχουμε κατακτήσει με τη δουλειά μας, την αυταπάρνηση και την εμπειρία μας», υπογραμμίζει η κ. Ρεκλείτου.

(από τη σελίδα του σωματείου των εργολαβικών εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο στο facebook)

Προς θετική εξέλιξη για τους εργολαβικούς της ΔΕΠΑ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση 50,1% των μετοχών της ΔΕΠΑ, η οποία θα διαχωριστεί στη «ΔΕΠΑ Υποδομών», που θα έχει τα δίκτυα και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και τη «ΔΕΠΑ Εμπορίου», με δραστηριοποίηση στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί με διαγωνισμό.

Σε σχετικές δηλώσεις του (25/2) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το εργασιακό καθεστώς που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση (και) στη ΔΕΠΑ. Όπως είχαμε αναφέρει τον Δεκέμβρη στην «Εποχή», ένας πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων είναι αορίστου χρόνου, δηλαδή μόνιμο προσωπικό, ενώ οι εργολαβικοί είναι και εδώ υπερπολλαπλάσιοι σε αριθμό (κοντά στο 70%).

Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, πρόθεση του υπουργείου είναι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (τεχνικοί, λογιστές, διοικητικοί υπάλληλοι) να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, κάτι που ήδη σχολιάστηκε με αρνητικό τρόπο από ΜΜΕ νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, όπως η «Καθημερινή», η οποία σε δημοσίευμά της (22/2) έκανε λόγο για «προσπάθεια παράκαμψης των διαδικασιών του ΑΣΕΠ», καθώς οι περίπου 200 μονιμοποιήσεις αναμένεται να γίνουν, αναγκαστικά, μέσω των θυγατρικών της ΔΕΠΑ (ΕΠΑ Αττικής, ΔΕΔΑ και ΕΔΑ), οι οποίες μπορούν να προσλάβουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Μένει να δούμε αν η δέσμευση θα υλοποιηθεί, καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι μπορεί να ξαναγίνουν «μπαλάκι» μεταξύ υπουργείου και διοικήσεων των εταιρειών.

Εργοδοτικές αλχημείες, κουπόνια και αβεβαιότητα στα ΕΛΠΕ

Ενάντια στην προαναφερθείσα ιδιωτικοποίηση, αλλά και με αίτημα την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλες τις εταιρείες του κλάδου, απέργησε την Πέμπτη 28/2 και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ).

Στην απεργία συμμετείχε μεταξύ άλλων και το Σωματείο των εργαζομένων σε εργολάβους στις εταιρείες πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου και χημικής βιομηχανίας, που εκφράζει τους περίπου 1.500 εργολαβικούς των ΕΛΠΕ, οι οποίοι επίσης αγωνιούν για το μέλλον, ενόψει της ιδιωτικοποίησης (έως τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση πλειοψηφικού μεριδίου).

Μπορεί να επιλύθηκε ένα σημαντικό ζήτημα, δηλαδή η παύση των 45 ημερών στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετά την τρίτη σύμβαση (εξαιτίας της οποίας δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν την αορίστου χρόνου πρόσληψή τους στον εργολάβο), αλλά τα προβλήματα παραμένουν, όπως και το αίτημα για μονιμοποίησή τους, ώστε να παύσει η εργασιακή ανασφάλεια.

Όπως καταγγέλλει στην «Εποχή» ο πρόεδρος του σωματείου, Χρ. Ζαρκινός, ορισμένοι εργολάβοι προβαίνουν σε αλχημείες, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, συμψηφίζοντάς την με κάποιες οικειοθελείς παροχές («οι οποίες έτσι κι αλλιώς θεωρούνταν κεκτημένο μετά από πολλά χρόνια»), με αποτέλεσμα να εξαερώνεται η (προσδοκώμενη) αύξηση για τους χαμηλόμισθους.

Ο κ. Ζαρκινός καταγγέλλει ακόμα ότι διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις στις οποίες, αντί καταβολής του αντίστοιχου μισθού, εργαζόμενοι πληρώνονται από τον εργολάβο με κουπόνια για σούπερ μάρκετ, ύψους μέχρι και 500 ευρώ. Μία παράνομη πρακτική «που έχει ήδη καταγγελθεί ανώνυμα στο ΣΕΠΕ από ορισμένους εργαζόμενους».

Και δεν είναι η μοναδική: «στο σωματείο μας έφτασαν αναφορές για εργολάβο , που αντί ξεχωριστής, ολόκληρης καταβολής των δώρων και των επιδομάτων, κατά την πληρωμή, τα ενσωματώνει στο ημερομίσθιο», τονίζει ο κ. Ζαρκινός, προσθέτοντας ότι το σωματείο περιμένει συνολικές απαντήσεις από τον υπουργό Ενέργειας, αλλά και συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)