to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 28.02.2019

Πολιτική

Αν. Καββαδία προς Μοσκοβισί: Αλληλεγγύη κόντρα στο φόβο, συμπερίληψη κόντρα στους αποκλεισμούς (βίντεο)

Την ανάγκη η Ευρώπη να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να επανακαθορίσει την ατζέντα στη βάση της αλληλεγγύης - κόντρα στους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τη φοβικότητα, το συντηρητισμό και τον εθνικισμό – επεσήμανε η Αννέτα Καββαδία κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Παραγωγής-Εμπορίου, παρουσία του ευρωπαίου Επίτροπου, αρμόδιου για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις


Την ανάγκη η Ευρώπη να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να επανακαθορίσει την ατζέντα στη βάση της αλληλεγγύης - κόντρα στους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τη φοβικότητα, το συντηρητισμό και τον εθνικισμό – επεσήμανε η βουλεύτρια Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και Α΄Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αννέτα Καββαδία κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Παραγωγής-Εμπορίου, παρουσία  του ευρωπαίου Επίτροπου, αρμόδιου για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία της Αννέτας Καββαδία:

«Θα ήθελα να καλωσορίσω κι εγώ από την πλευρά μου τον Επίτροπο κύριο Πιέρ Μοσκοβισί, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου. Να τους ευχαριστήσω για την παρουσία τους στις επιτροπές μας και να επισημάνω ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να αλληλεπιδρούμε συχνά στα κορυφαία θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως είναι τα ζητήματα της οικονομίας και του μέλλοντος της Ευρώπης, με τους φορείς που διαμορφώνουν αυτές τις πολιτικές. Είναι, στο πλαίσιο αυτό, θετικό το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, μας επισκέπτεται για τρίτη φορά στη Βουλή, σε μία κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ευρώπης.

Η σημερινή συζήτηση αποτελεί, λοιπόν, μια ευκαιρία, αφενός, για να κάνουμε μια αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας αυτά τα τέσσερα χρόνια και αφετέρου, για να αναζητήσουμε νέες απαντήσεις στα διαχρονικά προβλήματα της Ευρώπης. Η λιτότητα, οι αποφάσεις χωρίς δημοκρατικό έλεγχο, ο νεοφιλελευθερισμός αποτελούν τις βασικές συνιστώσες του κοινωνικού και πολιτικού προβλήματος της Ευρώπης σήμερα. Δεν είναι σαφές εάν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το έχουν αντιληφθεί πλήρως αυτό, με δεδομένο ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό υιοθέτησαν αυτές τις θέσεις και πολιτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών ήταν η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η αύξηση των ανισοτήτων ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης, η εκτόξευση της ανεργίας, η δραστική υποβάθμιση των κοινωνικών αγαθών, της παιδείας, της υγείας, της στέγης. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών ήταν επίσης η επιβολή των μνημονίων, που διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό, που απέτυχαν σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας και που δημιούργησαν το κύμα του ευρωσκεπτικισμού και την άνοδο της ακροδεξιάς που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, έστω και την τελευταία στιγμή, οι θεσμοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φαίνεται να αναζητούν νέους δρόμους, που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την εικόνα. Με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, στην Ευρώπη, επιτέλους, καμία χώρα δεν βρίσκεται στα δεσμά των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Κορυφαίες προσωπικότητες των ευρωπαϊκών θεσμών υποστηρίζουν μέτρα ανάσχεσης της λιτότητας. Η πρόταση του Προέδρου Γιούνκερ για την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Ελλάδα και η κυβέρνηση της αριστεράς αποτελούν επίσης παράδειγμα καλής πρακτικής στο θέμα της ενίσχυσης του κατώτατου μισθού. Στην ίδια κατεύθυνση, η χαλάρωση των δημοσιονομικών δεσμών αρχίζει να κερδίζει έδαφος σε μια σειρά από χώρες που αντιμετωπίζουν οξυμένες κοινωνικές κρίσεις. Η Γαλλία βιώνει αυτή τη στιγμή έντονα το πρόβλημα της αδυναμίας μεγάλου μέρους του πληθυσμού της να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Η Ελλάδα βρέθηκε σε αυτή τη θέση, όπως και η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η Ευρώπη δεν ήταν δίπλα σε αυτές τις κοινωνικές ανάγκες την ώρα που χρειάστηκε. Ίσως σήμερα να έχει τη θέληση να εμφανίσει πιο οξυμένα πολιτικά αντανακλαστικά.

Άρα, λοιπόν, στο διάστημα που απομένει μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ουσιαστικής αναδιαμόρφωσης της ευρωπαϊκής ατζέντας, στην κατεύθυνση της ανάκτησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με προοδευτικούς όρους. Κι εμείς, στο πλαίσιο της δραστηριότητας της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων, αλλά και της συμμετοχής των αποστολών μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προσπαθούμε να θέσουμε προοδευτικές προτεραιότητες, είτε αυτές αφορούν στην ανάπτυξη, είτε αφορούν στην προστασία των κοινωνικών αγαθών, είτε αφορούν στον κρίσιμο τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης θα πρέπει να διαμορφώσει ξανά την ατζέντα και να μην επιτρέψουμε άλλο τη διολίσθησή της σε πρακτικές κοινωνικών αποκλεισμών, φοβικότητας, συντηρητισμού και εθνικισμών.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα ακούσουμε με προσοχή την ομιλία σας και τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος των μνημονίων. Ελπίζουμε ότι, σε αντίθεση με την τελευταία φορά που μιλήσατε από αυτό το βήμα, αυτές οι εκτιμήσεις δεν θα τύχουν αρνητικού σχολιασμού και επικρίσεων από την αντιπολίτευση. Ξέρετε, ο ελληνικός λαός έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες τα τελευταία 9-10 χρόνια. Και τώρα που αρχίζει ξανά να αισιοδοξεί, να χαμογελά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του στερήσει αυτό το χαμόγελο..»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)