to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:26 | 28.02.2019

Πολιτική

Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη για την ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική της Αυστρίας

Επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας κατέθεσε στη Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της πρότασης νέου συνταγματικού άρθρου εκ μέρους της Κυβέρνησης της Αυστρίας την Δευτέρα 25/2/2019, βάσει του οποίου οι αιτούντες άσυλο θα προσάγονται προληπτικά για λόγους δημόσιας ασφάλειας


Επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας κατέθεσε στη Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέχεια της πρότασης νέου συνταγματικού άρθρου εκ μέρους της Κυβέρνησης της Αυστρίας την Δευτέρα 25/2/2019, βάσει του οποίου οι αιτούντες άσυλο θα προσάγονται προληπτικά για λόγους δημόσιας ασφάλειας. «Εφόσον η πρόταση άρθρου υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζουν συλλήψεις στην βάση απλά υποψιών και συλλογικών ευθυνών -και γιατί όχι, fakenews», επισημαίνει ο Δημ. Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται «τη Συνθήκη της Γενεύης, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την οδηγία 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και την Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων», και ρωτά την Κομισιόν «με ποιόν τρόπο η Επιτροπή θα υποχρεώσει την Αυστρία ως ευρωπαϊκό κράτος μέλος να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές πλαίσιο, ειδικότερα, δε, όταν η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων δεν αφορά απλά μετανάστες, άλλα αιτούντες άσυλο». Ακόμη, ζητά από την Επιτροπή να εκφραστεί σχετικά με το αν «το εν λόγω άρθρο συμβαδίζει ή έρχεται σε σύγκρουση με όσα προκύπτουν νομικά από τις παραπάνω συνθήκες, τις οποίες η ΕΕ έχει δεσμευτεί να υλοποιεί και υπερασπίζεται».

Σε συνέχεια της κατάθεσης της ερώτησης, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά: «Όσο η ΕΕ δείχνει αδύναμη να αντιμετωπίσει ενέργειες που βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο το ευρωπαϊκό πλαίσιο αξιών άλλα και την ίδια την δημοκρατία, τόσο τέτοιου είδους ενέργειες θα πληθαίνουν σε μια Ευρώπη που βαίνει με ταχύ βήμα προς την «ορμπανοποίησή» της. Με τις ευλογίες των νεοφιλελεύθερων, δεξιών κομμάτων και την ανοχή του ΕΛΚ, με την ώθηση που δίνει στον ακραίο εθνικισμό και την ακροδεξιά η διαρκής ένταση των ανισοτήτων, η αντιμεταναστευτική ρητορική ολοένα και πιο συχνά θα μεταφράζεται σε συγκεκριμένες ρατσιστικές πολιτικές.

Στην θέση των υφιστάμενων πολιτικών, η ΕΕ οφείλει να αναπτύξει μία αλληλέγγυα και μακροπρόθεσμα βιώσιμη πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος – διαφορετικά οι ανισότητες θα συνεχίσουν να «γεννούν» διάφορους Κουρτς, και Σαλβίνι, και Όρμπαν. Παρόμοιες εξελίξεις είχαμε και τον Δεκέμβριο, όταν με  απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας θα εξορίζονταν στο νησί Lindholm αιτούντες άσυλο, το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί, καθώς και ξένοι υπήκοοι που δεν έχουν άδεια παραμονής.

Το χρέος μας να αντισταθούμε συλλογικά, με γνώμονα την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία, είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Προοδευτικοί πολιτικοί, κόμματα, πολίτες, ήρθε η ώρα να υψώσουμε ανάστημα απέναντι στο αυγό της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που έχει αρχίσει να «σκάει»».

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης στην Κομισιόν:

H Κυβέρνηση της Αυστρίας, αποφάσισε την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου να προτείνει ένα συνταγματικό άρθρο σύμφωνα με το οποίο όσοι και όσες ζητούν άσυλο θα προσάγονται προληπτικά για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι, εφόσον η πρόταση άρθρου υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζουν συλλήψεις στην βάση απλά υποψιών και συλλογικών ευθυνών -και γιατί όχι, fake news.

Mε δεδομένα όσα απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την οδηγία 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και την Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Το εν λόγω άρθρο συμβαδίζει ή έρχεται σε σύγκρουση με όσα προκύπτουν νομικά από τις παραπάνω συνθήκες, τις οποίες η ΕΕ έχει δεσμευτεί να υλοποιεί και υπερασπίζεται;
  2. Σε περίπτωση υπερψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου, με ποιόν τρόπο η Επιτροπή θα υποχρεώσει την Αυστρία ως ευρωπαϊκό κράτος μέλος να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές πλαίσιο, ειδικότερα, δε, όταν η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων δεν αφορά απλά μετανάστες, άλλα αιτούντες άσυλο;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)