to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

O αγωνιστικός δρόμος οδήγησε σε ξέφωτο

Νίκη για τους εργαζόμενους του ΟΠΑΠ η υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά από 2 χρόνια διεκδικήσεων του σωματείου


(φωτογραφία από την κινητοποίηση της Τετάρτης 7/11/2018 στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ στην Αθήνα)

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στον αγώνα του σωματείου των εργαζομένων στον υπερκερδοφόρο ΟΠΑΠ ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία (βλέπε τις εκδικητικές απολύσεις “παλιών” εργαζομένων και μελών του σωματείου το 2017, ως “απάντηση” στην προσφυγή του σωματείου στον ΟΜΕΔ) αλλά και στο βασικό αίτημα για υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας (όπως αυτό αναδείχθηκε και στις κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου). 

Ο αγώνας αυτός σπάνια έβλεπε το φως της δημοσιότητας λόγω της “ομερτά” που έχει επιβληθεί μέσω των διαφημίσεων προς τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, διαφημίσεων που αναδεικνύουν το “κοινωνικό πρόσωπο” της εταιρείας.

Το αποτέλεσμα αυτών των διεκδικήσεων δικαίωσε την επιλογή του επιχειρησιακού σωματείου της ΟΠΑΠ Α.Ε. να ακολουθήσει τον αγωνιστικό δρόμο, ενάντια σε κάθε εμπόδιο της διοίκησης, ακόμη και όταν η τελευταία επέλεξε να προβεί σε απολύσεις 8 εργαζομένων.

Έτσι, μετά από 2 περίπου χρόνια πίεσης από πλευράς του σωματείου, η εργοδοσία συμβιβάστηκε και συμφώνησε στην υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), η οποία υπογράφηκε  την Παρασκευή 22/2/2019 και καλύπτει τους περίπου 1.000 εργαζόμενους στα γραφεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως έχουμε αναφέρει, το σωματείο κατέθεσε το 2016 συγκεκριμένο σχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ αλλά η διοίκηση αρνούνταν κάθε σχετική συζήτηση. Το 2017 το σωματείο αποφάσισε την προσφυγή στον Ο.ΜΕ.Δ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας). Μετά από ένα χρόνο και χωρίς  να υπάρχει αντιπρόταση από τη διοίκηση, η διαδικασία κατέληξε με πρόταση του μεσολαβητή, την οποία δεν αποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχώρησαν στη διαδικασία της διαιτησίας.

Η τακτική του σωματείου αποδείχτηκε σωστή, διότι ανάγκασε τη διοίκηση σε αντιπρόταση με βάση την πρόταση μεσολάβησης.

Η ΣΣΕ υπογράφηκε τελικά διμερώς, εκτός ΟΜΕΔ, και μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου των εργαζομένων, το οποίο αναγνωρίζεται πλέον ως συνομιλητής και δηλώνει δικαιωμένο για τη μάχη που έδωσε.

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με το σωματείο, τα βασικά στοιχεία της σύμβασης είναι τα εξής:

• Βασικό (μικτό) μισθό 930 ευρώ για 0-3 έτη προϋπηρεσίας.

• Επίδομα χρόνου υπηρεσίας, εντός και εκτός ΟΠΑΠ, για 4 τριετίες (για προϋπηρεσία  άνω των 12 ετών, ο βασικός είναι ο ίδιος με το τελευταίο κλιμάκιο)

• Επίδομα γάμου 10% επί του βασικού, συν τις τριετίες

• Επίδομα τέκνου 5% για κάθε παιδί συν τις τριετίες 

• Θεσμικά ζητήματα που περιλαμβάνονταν στην πρόταση του σωματείου.

• Αναδρομική ισχύ, από 1/1/2018, και συνολική ισχύ έως 26/9/2020.

Η ΣΣΕ παράγει άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα για εκατοντάδες εργαζόμενους οι οποίοι είχαν μικρότερες απολαβές και αποτελεί δίχτυ προστασίας για όλους. Αυτό σημαίνει ότι, όλοι όσοι περιλαμβάνονται (άρθρο 1) δεν μπορούν να υπολείπονται σε αμοιβή ή όρους εργασίας από αυτούς που προβλέπονται στη σύμβαση αυτή και ότι η εν λόγω σύμβαση δεν θίγει κανέναν από όσους απολαμβάνουν ευνοϊκότερους όρους αμοιβής ή εργασίας (άρθρο 11).

Η σύμβαση δεν περιλαμβάνει άλλα σημεία της πρότασης του σωματείου, όπως η αναγνώριση επιδόματος με βάση την εξειδίκευση και το πτυχίο των εργαζόμενων, ούτε προβλέπει παραπάνω τριετίες, στοιχεία που παραμένουν κύριο μέλημα στις διεκδικήσεις του σωματείου στο εγγύς μέλλον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)