to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 26.02.2019

Πολιτισμός

Οι τρεις κινήσεις του ΥΠΕΝ για τα κτίρια που απειλούν να «κρύψουν» την Ακρόπολη

Σε προσωρινή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών, που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης, προτίθεται να προχωρήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή τις αντιδράσεις για την ανέγερση ψηλών κτηρίων πέριξ του βράχου, που κλείνουν την οπτική πρόσβαση στην Ακρόπολη


Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 26/2, σε τρεις κινήσεις προχωρά τα Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανέγερση κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη, ώστε το ύψος τους να μην εμποδίζει τη θέα προς τον ιερό βράχο.

1.  Ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, προτίθεται να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης

2.   Ζήτησε, επίσης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτηρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5

3.   Στη συνέχεια θα διενεργηθεί αυτοψία από τους επιθεωρητές δόμησης, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

Τέλος, σύμφωνα με την άνακοίνωση του ΥΠΕΝ, σε σχέση με το ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, ουδέποτε έχει εισαχθεί κάποιο αίτημα στα όργανα ή στις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Σημειώνεται επίσης, πάνω από 23.00 πολίτες έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει το διαδικτυακό κάλεσμα ενάντια στην ανέγερση πολυώροφων ξενοδοχείων στου Μακρυγιάννη

Νάσος Ηλιόπουλος: Ελπιδοφόρο μήνυμα η κινητοποίηση χιλιάδων Αθηναίων

Δήλωση σχετικά με το θέμα της ανέγερσης πολυωρόφων κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη έκανε την Δευτέρα 25/2 και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την Ανοιχτή Πόλη:

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος την άμεση θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης και χρήσεων γης, την επανεξέταση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στις εγκρίσεις ανέγερσης κτιρίων-μαμούθ και την αποτελεσματική προστασία του ιστορικού μνημείου της Ακρόπολης. Η “Ανοιχτή Πόλη” έχει δηλώσει την συστράτευσή της στην ικανοποίηση του αίτηματος.

Ήδη από τις 18 Φεβρουαρίου είχα δηλώσει ότι η ίδια η τουριστική αξιοποίηση επιτάσσει να οργανώσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την τουριστική ανάπτυξη. Πρέπει να αναδείξουμε την τεράστια σημασία της περιοχής και του μοναδικού μνημείου της Ακρόπολης, να προστατεύσουμε τους κατοίκους από την όχληση, να ενισχύσουμε την κατοικία διασφαλίζοντας τους καλύτερους δυνατούς όρους για την καθημερινότητα της περιοχής (φωτισμό, ελεύθερους χώρους, καθαριότητα).

Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι η υπόθεση αυτή προσφέρεται για να σκεφτούμε την Αθήνα... από την αρχή.

Η πόλη μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη μεταβολή που σχετίζεται με τη δυναμική αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Προφανώς πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που υπογραμμίζει την ελκυστικότητα της δυναμικής, ανοιχτής και πολύχρωμης Αθήνας. Την ίδια στιγμή όμως, θα πρέπει να σκεφτούμε και να πράξουμε ώστε να μην αποβεί η τουριστική ανάπτυξη δυσβάσταχτο βάρος για όσους και όσες εργάζονται και ζουν στην πόλη. Χρειάζεται ο Δήμος να παρέμβει και να θεσπίσει όρους και όρια. Όπως δεν μπορούμε να δεχτούμε την ανέγερση κτιρίων που κρύβουν την Ακρόπολη, δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μετατροπή ολόκληρων γειτονιών σε “άβατα” που θα προορίζονται αποκλειστικά για τουριστικές χρήσεις.

Αν ακολουθήσουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυριαρχίας της αγοράς, τότε η Αθήνα του αύριο θα είναι ένα θεματικό πάρκο τουρισμού με τους κατοίκους της υπό διωγμό. Η δική μας πρόταση είναι διαφορετική. “Αθήνα από την αρχή” σημαίνει Αθήνα με κανόνες, όρια, και ενεργητικές παρεμβάσεις του Δήμου για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με το οποίο ζητά να κατατεθεί αίτημα στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για αναστολή εργασιών στο κτίριο της οδού Φαλήρου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής.

Από την πλευρά της υπηρεσίας δόμησης του δήμου Αθηναίων, δεν υπάρχει καμία απάντηση. Είναι όμως αυτή η υπηρεσία που έχει χορηγήσει την αρχική άδεια του 2016, καθώς και τις τρεις αναθεωρήσεις, από τις οποίες η τελευταία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα (15/2/2019) και ενώ είχαν ήδη γίνει γνωστές οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Η κινητοποίηση χιλιάδων Αθηναίων για το ζήτημα της ανέγερσης κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη συνιστά ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα. Αυτήν την Αθήνα χρειαζόμαστε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)