to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 23.02.2019

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» επανέρχεται με σύγχρονους όρους

«Δεν είναι στην πρόθεση μας να αποτελέσουμε ένα υποκατάστατο της κεντροαριστεράς ή μια αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε εξ ονόματος της δίκης μας Αριστεράς που θέλει όμως να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών, που θα διεκδικήσει βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος του κόσμου της εργασίας», τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ


Αναλυτικά όσα γράφει ο Π. Σκουρλέτης στα «Νέα»:

Όσοι εμφανίζονται έκπληκτοι απέναντι στο τι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή τους τελευταίους μήνες, ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, προσχωρήσεις σε άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, υπουργοποιήσεις πολιτικών προσώπων που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, δείχνουν μια αδυναμία να κατανοήσουν σε βάθος ό,τι έχει συμβεί και βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2010 και μετά. Η βαθιά πολύπλευρη κρίση της ελληνικής κοινωνίας, που στον πυρήνα της ήταν οικονομική, δεν άφησε τίποτα ανέγγιχτο. 

Πολιτικές αναφορές αποσταθεροποιήθηκαν, ο δικομματισμός της Μεταπολίτευσης κατέρρευσε, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας διαμόρφωσαν μια νέα πολιτική συνείδηση για τα πράγματα αναζητώντας νέες πολιτικές εκφράσεις. Στην μετά τα Μνημόνια εποχή εκ των πραγμάτων διαμορφώνεται ένας νέος διπολισμός στη θέση του παλιού φθαρμένου και απαξιωμένου δικομματισμού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να διευρύνει τα στενά όρια της αριστερής παράταξης. 

Ωστόσο η Αριστερά δεν παύει να είναι μέρος του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αναγκαίο να αναλάβει τη πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού- αριστερού πόλου στη βάση μιας νέας προγραμματικής πρότασης στη νέα εποχή. Μια πρωτοβουλία που σχηματικά μιλώντας πρέπει να κοιτάζει και προς την Αριστερά αλλά και προς το κεντρώο χώρο.

Η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας  μέσα από την υποχώρηση των συντηρητικών δυνάμεων που απαρτίζουν τον συντηρητικό πόλο, είναι όρος για την μείωση των ανισοτήτων, την απάντηση στο ρατσισμό και τη μετατροπή της Ευρώπης σε παράγοντα ειρήνης και αποτροπής νέων εθνικών ανταγωνισμών.
Ένας προοδευτικός πολύμορφος, πλουραλιστικός πόλος με σεβασμό στη ιδιαιτερότητα της κάθε δύναμης μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει νέες δυνάμεις που σήμερα παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις.

 
Δεν είναι στην πρόθεση μας να αποτελέσουμε ένα υποκατάστατο της κεντροαριστεράς ή μια αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε  εξ ονόματος της δίκης μας Αριστεράς που θέλει όμως να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών, που θα διεκδικήσει βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Σε αυτόν τον αριστερό προοδευτικό πόλο χωρούν δυνάμεις της ανένταχτης Αριστεράς, ο χώρος της Οικολογίας και δυνάμεις από τον Κεντροαριστερά που συνειδητοποιούν την ανάγκη της απαγκίστρωσης από τον νεοφιλελευθερισμό. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωσή του εκ των πραγμάτων είναι πρωταγωνιστικός. Βέβαια οι ιδέες και τα πιο λαμπερά σχέδια διαμεσολαβούνται από πρόσωπα. Για αυτό η φερεγγυότητα των προσώπων μπορεί να δώσει φτερά σε ένα τέτοιο σχέδιο ή και να το λαβώσει. Ο κόσμος που εγκατέλειψε τον απαξιωμένο δικομματισμό δεν θέλει να τον δει με άλλο περιτύλιγμα μπροστά του. Δεν βοηθούν τη νικηφόρα προοπτική του σχεδίου μας πρόσωπα βγαλμένα από τη ναφθαλίνη του παλαιού δικομματισμού. 


Ο νέος διπολισμός γεννιέται πάνω στο έδαφος μιας σαφούς προγραμματικής αντιπαλότητας. Στο σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο η ενίσχυση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό ανάχωμα στην άνοδο της Ακροδεξιάς και την επανεμφάνιση του νεοφασισμού. Οι απαντήσεις που θα δοθούν στα σύγχρονα ερωτήματα θα κρίνουν και την ηγεμονία του ενός πόλου έναντι του άλλου. Το δίλλημα πρόοδος η συντήρηση επανέρχεται με σύγχρονους όρους.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)