to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κως: Εργαζόμενοι - «όμηροι» της εμμονής του δημάρχου

Μετά τις υπέρ των εργαζόμενων δικαστικές αποφάσεις (πρωτόδικα αλλά και στο εφετείο) και την παρέμβαση των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών, είναι μονόδρομος για τη διοίκηση του δήμου Κω (Γιώργος Κυρίτσης) η άτακτη υποχώρηση και η εξεύρεση λύσης για τα καταβληθούν όσα οφείλονται στους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοτηλεόρασης.


(φωτογραφία αρχείου)

Φως διακρίνεται στον ορίζοντα μετά από πέντε χρόνια ταλαιπωρίας, για τους εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοτηλεόρασης της Κω (ΔΗΡΑΣ). Το Δημοτικό Ραδιόφωνο δεν εκπέμπει εδώ και ένα χρόνο και οι 4 εναπομείναντες εργαζόμενοι, παραμένουν απλήρωτοι λόγω της ταλαιπωρίας που προκάλεσε η ακραία αναλγησία της σημερινής δημοτικής αρχής της Κω (Γ. Κυρίτσης).

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πρόσφατο πρόστιμο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ύψους 12.000 ευρώ, αποτέλεσε θρυαλλίδα για την αλλαγή πλεύσης της διοίκησης της ΔΗΡΑΣ.

Την ίδια στιγμή, εκδόθηκε η δικαστική απόφαση «εις χείρα τρίτων», η οποία ουσιαστικά δεσμεύει την επιχορήγηση της ΔΗΡΑΣ για το  2019 -150.000 ευρώ για να πληρωθούν οι 13 εργαζόμενοι για το 2015, σύμφωνα την απόφαση του εφετείου για το ποσό των 158.000 ευρώ.

Την περασμένη Τρίτη 19/2, το Δ.Σ. του ΔΗΡΑΣ αποφάσισε την αλλαγή του καταστατικού του σταθμού ώστε να ενισχυθεί με επιπλέον 300.000 ευρώ και να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την εφορία.  Άγνωστο, όμως, για τι οφειλές μιλάμε… 

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα φτάσουν τα χρήματα να καλυφθούν οι δεδουλευμένες οφειλές των 4 εργαζομένων στον ΔΗΡΑΣ για το 2018 και ποιο είναι το εργασιακό μέλλον αυτών, αφού η επιχορήγηση του 2019 είναι δεσμευμένη από δικαστική απόφαση. 

Όπως τονίζει στο Left.gr η Μαρία Πολίτου: «4 χρόνια ζούμε μια πρωτοφανή εργασιακή ομηρία, έχουμε οδηγηθεί 13 εργαζόμενοι και οι οικογένειές μας στα δικαστήρια με δικά μας έξοδα για να πείσουμε πως δεν είμαστε "οικειοθελώς αποχωρούντες".

»Δικαιωθήκαμε, αφού με τη δικαστική απόφαση Νο 82/2016 καθώς κηρύχθηκε νόμιμη η επίσχεση εργασίας και άκυρη η απόλυσή μας. Το δικαστήριο ζήτησε επιστροφή στην εργασία με τους όρους που ίσχυαν. Επίσης, το Εφετείο Δωδεκανήσου δικαίωσε τον πολύχρονο αγώνα, από το 2015, για την προστασία της εργασίας μας με την υπ. αριθμ. απόφαση Νο 2/2018. Η εξολοκλήρου απόρριψη από το Εφετείο Δωδεκανήσου της έφεσης που είχε ασκήσει το Δ.Σ. του ΔΗΡΑΣ από τις 30/3/2016 ενάντια στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω, επίσης δικαίωσε τη στάση και τα αιτήματά μας.

»Αυτό που ζητάμε εμείς οι εργαζόμενοι είναι να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις, να σεβαστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και επιτέλους να σταματήσει αυτή η εργασιακή "ομηρία" και για τους 13 εργαζόμενους».

Η κ. Πολίτου είναι μία από τους τέσσερις εργαζόμενους που συνεχίζουν να εργάζονται στον ΔΗΡΑΣ και παραμένουν απλήρωτοι. Άλλοι τρεις βρίσκονται εκ νέου σε επίσχεση εργασίας, δυο έχουν μετακινηθεί σε υπηρεσίες του δήμου με απόφαση δημάρχου και άλλοι τρεις έχουν συνταξιοδοτηθεί, διεκδικώντας παράλληλα τα δεδουλευμένα τους. 

Mετά την αναγκαστική υποχώρηση της δημοτικής αρχής και της διοίκησης του ΔΗΡΑΣ, παραμένουν τα ερωτήματα για τη συνέχεια, δηλαδή εάν η τροποποίηση του καταστατικού (που ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ») θα είναι «ελαστική», δίνοντας τη δυνατότητα για ετήσια επιχορήγηση με αυξημένο το ποσό, ή αν θα είναι εφάπαξ, που σημαίνει είτε ότι το Μέσο θα κλείσει, είτε ότι του χρόνου θα έχουμε «μια από τα ίδια». Εν ολίγοις, δεν υπάρχει η πολιτική δέσμευση που να εγγυάται την νόμιμη λειτουργία του ΔΗΡΑΣ.

Πολυετής παρανομία και αδιαφορία

Η αλλαγή πλεύσης, καθόλου άσχετη και με το γεγονός ότι πλησιάζουν δημοτικές εκλογές, συνδέεται τόσο με τις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν την πλευρά των εργαζόμενων, όσο και με την πίεση του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και του υπουργείου Εργασίας που δια του γ.γ. Ανδρέα Νεφελούδη αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας, επιχείρησε να αντιμετωπίσει την αυθαιρεσία της διοίκησης του σταθμού και της δημοτική αρχής. 

Για να γίνει κατανοητή η σημερινή εξέλιξη, οφείλουμε να θυμίσουμε αναλυτικότερα το ιστορικό της υπόθεσης: 

Ο Δήμος Κω διαθέτει από το 1989 Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοτηλεόρασης (ΔΗ.ΡΑ.Σ. Κω) οποία είναι  Μονομετοχική Επιχείρηση Ειδικού σκοπού με μοναδικό μέτοχο το Δήμο Κω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι 13 εργαζόμενοι στην επιχείρηση (από 15 έως 26 χρόνια εργασίας έως τότε) έμειναν απλήρωτοι με μεθοδευμένες κινήσεις της δημοτικής αρχής και του Δ.Σ. της επιχείρησης, “με δόλο και σκοπιμότητα”, όπως αναφέρουν προκειμένου να εκδιωχθούν από την εργασία τους ή να αποδεχθούν παράνομες και απαράδεκτες μειώσεις μισθού (σημειωτέον ότι ως δημοτική επιχείρηση εφαρμόζει το ενιαίο μισθολόγιο αμοιβών μέσω της Ε.Α.Π.).

Από αρχές Απριλίου 2015 οι 13 από τους 14 εργαζόμενους κατέφυγαν σε επίσχεση εργασίας. 

Στις 25 Μαϊου 2015, με σαφή σκοπιμότητα εκδίωξής τους, η δημοτική αρχή εκμαιεύει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω με την οποία τροποποιεί το Καταστατικό του ΔΗΡΑΣ και μειώνει το ετήσιο πλαφόν χρηματοδότησης από «έως 600.000 ευρώ ετησίως» που ίσχυε ως τότε σε «έως 150.000 ευρώ ετησίως», όταν μόνο το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας ήταν περίπου στις 320.000 ευρώ. Κάτι το οποίο αποτελεί μονομερή βλαπτική μεταβολή.

Την 1η Ιουλίου 2015 το Δ.Σ. του ΔΗΡΑΣ απέλυσε παράνομα τους εργαζόμενους, δηλώνοντάς τους ως "οικειοθελώς αποχωρούντες" και ενώ βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας. Μάλιστα, με ενέργειες του Δημάρχου Κω, Γ. Κυρίτση, οι εργαζόμενοι εκδιώχθηκαν με αστυνομική επέμβαση από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, τις οποίες προστάτευαν! Αναγκάστηκαν έτσι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί νόμιμη η επίσχεση εργασίας και παράνομη η απόλυσή τους. Δικαιώθηκαν με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω (82/2016) και διατάχτηκε η επιστροφή στην εργασία μας με τους όρους που ίσχυαν. 

Το Δ.Σ. του ΔΗΡΑΣ αναγκάστηκε, τυπικά και όχι ουσιαστικά, να εφαρμόσει εν μέρει την απόφαση αλλά την προσέβαλε στο Εφετείο. Το Εφετείο Δωδεκανήσου με την υπ΄αριθμό 2/2018 απόφασή του δικαίωσε εκ νέου τους εργαζόμενους  επιδικάζοντας εντόκως την καταβολή των μισθών τους από την έναρξη της επίσχεσης εργασίας και στη συνέχεια. 

Το Δ.Σ. του ΔΗΡΑΣ προσέβαλε εκ νέου την απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου στον Άρειο Πάγο όπου εκδικάστηκε η υπόθεση τις 12/2 και αναμένεται η απόφαση. Ισχυρίζεται ότι δε διαθέτει χρήματα για τα οφειλόμενα και τη μισθοδοσία τους, όταν είναι αυτή η ίδια δημοτική αρχή που, όπως προαναφέραμε, με δόλο και σκοπιμότητα άλλαξε το καταστατικό της επιχείρησης και μείωσε κάτω από το επίπεδο της μισθοδοσίας την ετήσια επιχορήγηση.  

Οι παράνομες ενέργειες δεν τελειώνουν εκεί: 

Έχει σταματήσει να καταβάλλεται η μισθοδοσία μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από τον Ιούνιο 2016.  Οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης έχουν μεταφερθεί σε χώρο που στερείται οικοδομικής άδειας και καταλληλότητας, ενώ δηλώνεται ως φορολογική έδρα της επιχείρησης το κτίριο που την στέγαζε πριν και στο οποίο λειτουργεί πλέον ιδιωτική επιχείρηση, αφού έχει ενοικιαστεί. 

Αυτή τη στιγμή, όπως επαναλαμβάνει η κ. Πολίτου, στην επιχείρηση συνεχίζουν να απασχολούνται οι 3 από τους 13 εργαζόμενους, στους οποίους όμως οφείλονται σημαντικά ποσά από τη μισθοδοσία του 2018 (μισθοί 9 μηνών).

Τώρα, μετά και τις αλλεπάλληλες πιέσεις από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και το πρόστιμο που επεβλήθη από το Σ.ΕΠ.Ε., η δημοτική αρχή φαίνεται ότι αναγκάζεται επιτέλους να αλλάξει τις προβλέψεις του καταστατικού, καλύπτοντας όσα οφείλει (για την ώρα) για τη λειτουργία του ΔΗΡΑΣ. 

«Είναι μονόδρομος να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις και να σταματήσει η ακραία αναλγησία σε βάρος μας», προσθέτει η κ. Πολίτου. «Ωστόσο, τίποτα δεν εγγυάται ότι τα προβλήματα τελειώνουν εδώ, αφού το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε ότι τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται και η επιβίωση του σταθμού απαιτεί πολιτικές αποφάσεις εξυγίανσης», καταλήγει η εργαζόμενη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)