to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 19.02.2019

Διεθνή

Αυστραλία: Αντιμεταναστευτική ρύθμιση από το «παράθυρο» για τους κρατούμενους στο Ναούρου

Νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε στο Ναούρου θα εμποδίζει τη μεταφορά μεταναστών στην Αυστραλία για ιατρικούς λόγους


Το Ναούρου δεν θα επιτρέπει σε γιατρούς να συστήνουν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Αυστραλία για ιατρικούς λόγους χωρίς να τους έχουν εξετάσει εκ του σύνεγγυς, βάσει νέας νομοθεσίας που υιοθετήθηκε.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Αυστραλίας υπέστη μια ιστορική ήττα στο κοινοβούλιο αναφορικά με ένα νομοσχέδιο σχετικά με την ιατρική φροντίδα των αιτούντων άσυλο που κρατούνται σε εξωχώρια κέντρα κράτησης.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και ανεξάρτητοι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που δίνει δικαίωμα στους γιατρούς να εγκρίνουν αερομεταφορές αρρώστων κρατουμένων από δύο κέντρα κράτησης σε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου κρατούνται περίπου 1.000 άνδρες και γυναίκες, στην Αυστραλία για λόγους νοσηλείας.

Ωστόσο, η νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε στο νησί Ναούρου θα καταστήσει πιο δύσκολη τη μεταφορά στην Αυστραλία των αιτούντων άσυλο η διάγνωση των οποίων γίνεται από μακριά, για παράδειγμα μέσω βιντεοκλήσης.

Η κυβέρνηση του νησιού αυτού του Ειρηνικού δεν ανακοίνωσε ούτε εξήγησε την αλλαγή αυτή στη νομοθεσία, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της, ενώ απέφυγε να απαντήσει και σε σχετικές ερωτήσεις.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι επιπτώσεις θα έχει η νέα νομοθεσία του Ναούρου.

«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στο Ναούρου είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι συμβαίνει και πως οι Εργατικοί δεν σκέφτηκαν προσεκτικά τι θα γίνει όταν παίζουν με την προστασία των συνόρων», επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 3AW αναφερόμενος στο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια μια εξαιρετικά αυστηρή πολιτική απέναντι στους παράτυπους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στη χώρα με πλοίο. Προκειμένου να τους αποτρέψει από το να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι στέλνει όσους συλλαμβάνει στη θάλασσα σε κέντρα κράτησης στα νησιά Ναούρου και Παπούα Νέα Γουινέα. Ακόμη κι αν τελικά δώσει άσυλο σε κάποιους από αυτούς δεν τους επιτρέπει να πατήσουν στο έδαφος της Αυστραλίας.

Πηγή: Reuters via ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)