to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 12.12.2018

Διεθνή

Σε δίνη η Βρετανία: Απόψε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι

Τo Brexit προκαλεί χάος στη Βρετανία - Bουλευτές των Τόρις ενεργοποίησαν τη διαδικασία πρότασης μομφής εναντίον της Τερέζα Μέι. Απόψε το βράδυ η ψηφοφορία - Μέι: «Είμαι έτοιμη να ολοκληρώσω το έργο μου, θα φέρουμε εις πέρας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» - Τουλάχιστον 158 βουλευτές των Συντηρητικών - σε σύνολο 315 - την υποστηρίζουν, που σημαίνει πως η πρόταση μομφής πιθανά δεν θα ευδοκιμήσει


Ενεργοποιήθηκε από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της. Ωστόσο, στη διάρκεια της μέρας διαφαίνεται πως η πρόταση μάλλον δεν θα «περάσει» στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το απόγευμα καθώς τουλάχιστον 185 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό. Η Μέι χρειάζεται απλή πλειοψηφία (158 ψήφους σε σύνολο 315 βουλευτών) για να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. 

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες Τρίτη συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.

"Ξεπεράστηκε το όριο του 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας που επιδιώκει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής για την ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος", διευκρίνισε ο Μπρέιντι.

Σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος) και 20:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση το ταχύτερο δυνατό, σημείωσε. Ο Μπρέιντι είπε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα ανακοινωθεί γύρω στις 23:00 ώρα Ελλάδος απόψε. 

Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.  Ωστόσο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters το μεσημέρι, 158 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος -αρκετοί για να μείνει στην εξουσία - έχουν εκφράσει ήδη την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό.  Νωρίτερα ματαιώθηκε και η σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου που προβλεπόταν να γίνει το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι η πρωθυπουργός θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία προκάλεσαν βουλευτές του κόμματός της.
 

Στην αντεπίθεση η Μέι: «Δεν συμφέρει τη Βρετανία η διεξαγωγή εκλογών»

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας η διεξαγωγή εκλογών, όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης αν θα προκηρύξει εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. «Νομίζω πως οι εκλογές αυτή την ώρα δεν θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεών μας», είπε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι.

Oι δηλώσεις της Τερέζα Μέι (από το 22ο λεπτό του βίντεο) μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από το ίδιο της το κόμμα - «Θα αντιπαλέψω την πρόταση μομφής, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή - Η πρόταση μομφής έχει τον κίνδυνο να ανατεθούν οι διαπραγματεύσεις στην αντιπολίτευση ή, τελικά, να σταματήσει το Brexit»

Η Βρετανίδα πρωθυπουργόςδεσμεύθηκε να αγωνιστεί για να κρατήσει τη θέση της, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής, λέγοντας πως μια αλλαγή θα έθετε σε κίνδυνο το σχεδιαζόμενο διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς απομένουν λιγότερο από τέσσερις μήνες έως την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Μαρτίου, το Brexit βυθίστηκε στο χάος με τις επιλογές να κυμαίνονται από μια ενδεχόμενη άτακτη αποχώρηση χωρίς συμφωνία έως ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα μπορούσε να το ανατρέψει.

Σε μια δριμεία προειδοποίηση προς τους αντιπάλους της στο κόμμα που υποστηρίζουν το Brexit και προκάλεσαν την πρόταση μομφής, η Μέι είπε πως αν την ανατρέψουν η έξοδος από την ΕΕ θα πρέπει να καθυστερήσει, ίσως ακόμη και να σταματήσει.

«Ένας νέος ηγέτης δεν θα έχει αναλάβει έως το νομικό όριο της 21ης Ιανουαρίου, άρα μια εκλογή για την ηγεσία κινδυνεύει να παραδώσει τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους βουλευτές της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο», είπε η Μέι.

«Ένας νέος ηγέτης δεν θα έχει χρόνο για να επαναδιαπραγματευθεί μια συμφωνία αποχώρησης και να περάσει τη νομοθεσία από το κοινοβούλιο έως τις 29 Μαρτίου. Άρα μία από τις πρώτες ενέργειές του θα είναι να επεκτείνει ή να ακυρώσει το Άρθρο 50, καθυστερώντας ή ακόμη και σταματώντας το Brexit, όταν ο λαός θέλει από εμάς να προχωρήσουμε με αυτό», είπε.

Ψάχνει τη στήριξη 158 βουλευτών

Έχοντας κατατεθεί τουλάχιστον 48 σχετικές επιστολές από βουλευτές των Τόρις, η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα το απόγευμα, από τις 20.00 έως τις 22.00 (ώρα Ελλάδας), οι ψήφοι θα καταμετρηθούν άμεσα και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του αποτελέσματος. 

Η Μέι θα χρειαστεί τώρα την υποστήριξη τουλάχιστον 158 βουλευτών σε σύνολο 315 για να ξεπεράσει την πρόταση μομφής και εάν τα καταφέρει η θέση της στην ηγεσία του κόμματος θα είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι κανονισμοί των Συντηρητικών δεν επιτρέπουν άλλη αμφισβήτηση της ηγεσίας πριν περάσει αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, 158 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.

Στο μεταξύ, τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι η πρωθυπουργός θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία προκάλεσαν βουλευτές του κόμματός της.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Στον βρετανικό Tύπο σήμερα κυκλοφορούν οι πιο πιθανοί διεκδικητές για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, συμπεριλαμβανομένων του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, του υπουργού Εσωτερικών Σατζίντ Ζαβίντ, του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και της υφυπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Πένυ Μορντόντ.

Ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη διεξαγωγή εκλογών, εάν δεν καταφέρει να βρει συμμαχία στο σημερινό κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, σε ό,τι αφορά το Brexit, οι επιλογές είναι η τροποποίηση της συμφωνίας της Τ.Μέι, μία συμφωνία, εκκίνηση από την αρχή (που θα απαιτήσει την παράταση του 'Αρθρου 50), παραμονή στην ΕΕ (με δεύτερο δημοψήφισμα ή ευρεία πλειοψηφία με εκλογές), και μη συμφωνία.

H αντίδραση των Εργατικών

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα, θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όταν θα φαίνεται πιθανό η πρότασή του να έχει επιτυχία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από τους Συντηρητικούς βουλευτές της ίδιας της Μέι.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως είναι ξεκάθαρο ότι η Μέι δεν θα μπορέσει να επιτύχει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στη συμφωνία για το Brexit και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία δεν θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου.

Γερμανία: Περιμένουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

   Η γερμανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη - για το συμφέρον όλων - σε μια συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να περιμένει κανείς το αποτέλεσμα της πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της Τερέζα Μέι.

«Γνωρίζουμε ότι θα ήταν για όλους καλύτερα αν πηγαίναμε σε συντεταγμένο Brexit», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί είναι «μια καλή συμφωνία». Για αυτό και μπορεί κανείς να ελπίζει, συνέχισε ο κ. Σολτς, ότι στο τέλος το βρετανικό Κοινοβούλιο θα στηρίξει αυτή την συμφωνία. «Η Γερμανία πάντως είναι προετοιμασμένη και για τις δύο περιπτώσεις, για ένα συντεταγμένο και για ένα άτακτο Brexit», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ από την πλευρά του θεωρεί την κατάσταση συγκεχυμένη. «Φιλοδοξία μου είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία», δήλωσε και τόνισε ότι κανείς στην Βρετανία «και σίγουρα όχι στην Γερμανία και στην Ευρώπη» δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit.

Βατερλό για τη Μέι οι Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες  η Βρετανίδα πρωθυπουργός, είχε συναντήσεις της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συναντήθηκε επίσης, σε Χάγη και Βερολίνο, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, πριν από τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη.

«Μακρές και ειλικρινείς συζητήσεις με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενόψει της Συνόδου για το Brexit. Είναι σαφές ότι οι 27 της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντησή του με την βρετανίδα πρωθυπουργό. Τη συνάντηση με τη Μέρκελ η Μέι την χαρακτήρισε θετική και ότι θα έχουν στενή επαφή.

Πηγές στις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι η απόφαση της Μέι να αναβάλει την «ιστορική» ψηφοφορία επί του Brexit, σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι το Λονδίνο μπορεί να πάρει πίσω την επίσημη αίτησή του για το διαζύγιο, χωρίς καμιά επίπτωση, βάσει του Άρθρου 50.

Nein σε νέα διαπραγμάτευση από Μέρκελ σε Μέι

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε χθες συνάντηση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «όπως έχουμε δηλώσει, δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της συμφωνίας εξόδου», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί τελικά λύση.

Όπως είπε η κυρία Μέρκελ – σύμφωνα με τις πληροφορίες του dpa – υπάρχουν εξάλλου πολλοί βρετανοί βουλευτές που δεν επιθυμούν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την χειρότερη λύση.

Ως κομβικό σημείο η καγκελάριος ανέδειξε την ανάγκη να δοθούν εγγυήσεις ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο η Βρετανία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε μεταβατική κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χάσει την δυνατότητα εύρυθμης οικονομικής λειτουργίας της. Για αυτήν την περίπτωση η κυρία Μέι αναζητεί υποστήριξη, εξήγησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Μέρκελ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU φάνηκε πάντως να ταυτίζεται με την άποψη της Καγκελαρίου. Η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. και αρμόδια για τα ευρωπαϊκά θέματα Κάτια Λάικερτ δήλωσε ότι δεν βλέπει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.

Ντ. Τουσκ: Η ΕΕ θέλει να βοηθήσει στο θέμα του Brexit, αλλά πώς;

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε, μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι χτες με θέμα το Brexit, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να τη βοηθήσει να πετύχει την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών από το βρετανικό κοινοβούλιο.

"Μακρές και ειλικρινείς συζητήσεις με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενόψει της Συνόδου για το Brexit. Είναι σαφές ότι οι 27 της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο", έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ σε ένα μηνύμα στο Twitter.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας και τον καγκελάριο της Αυστρίας σήμερα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξασφαλίσει "εγγυήσεις" από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Συνάντηση Μέι-Γιούνκερ

Συνάντηση με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε χτες η Τερέζα Μέι. O Γιούνκερ πάντως διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, απλά για διευκριινήσεις πάνω στα συμφωνηθέντα.

​Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)