to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 31.01.2018

Κοινωνία

Αθώος ο Πελετίδης - Δεν είχε δώσει στοιχεία και φακέλους εργαζομένων προς απόλυση (βίντεο)

«Έληξε κι αυτό το δικαστήριο με αθωωτική απόφαση. Προχωρούμε και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων», δήλωσε ο κ. Πελετίδης βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο.


Αθώος κηρύχθηκε ο δήμαρχος Πάτρας Θεόδωρος Πελετίδης, ο οποίος κάθησε σήμερα ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ως κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος.  Η υπόθεση αφορούσε τη μη παράδοση, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για επανέλεγχο των ατομικών φακέλων 324 εργαζομένων στον δήμο, το 2014.

Με σχετικό νόμο, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, μέσω του προσχηματικού ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, με την 405/24-9-2014 απόφασή του,  σημείωνε: «(…)κανένα στοιχείο και φάκελοι εργαζόμενων να μη δοθούν με οποιοδήποτε τρόπο και να μην αποσταλούν ώστε να διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις (…) στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζόμενων (…)».

 

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο δήμαρχος, ανέφερε ότι «οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, που τους φακέλους τους ζητούσε η τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μέσα από προσχηματικό έλεγχο, θα οδηγούνταν σε απόλυση», προσθέτοντας ότι «οι συμβάσεις τους είχαν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου από το 2004, μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ».

Βγαίνοντας ο δήμαρχος από το δικαστικό μέγαρο, μίλησε στους συγκεντρωμένους, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Έληξε κι αυτό το δικαστήριο με αθωωτική απόφαση. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, που είναι για το δίκιο και την προκοπή του λαού μας. Συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο ενωμένοι, μακριά από τα "ζιζάνια" που θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσά μας. Προχωρούμε και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Ο Κ. Πελετίδης έφτασε με πορεία από το Δημαρχείο στην οδό Μαιζώνος, στα Δικαστήρια, όπου εργαζόμενοι του Δήμου και απλοί πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης.

"Το δίκιο πρυτανεύει, συνεχίζουμε τους αγώνες μας ενωμένοι, μακριά από όσους σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσά μας", δήλωσε ο κ. Πελετίδης βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την υπόθεση εκείνη, όπου η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά (με υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον σημερινό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη), είχε ζητήσει από τον Δήμο της Πάτρας και τον Κώστα Πελετίδη, τους φακέλους των υπαλλήλων του, έτσι ώστε να προχωρήσει στην αξιολόγησή τους και με βάση αυτή να έβγαζε στην ανεργία 324 άτομα σε πρώτη φάση.

Ο Κώστας Πελετίδης και η δημοτική αρχή της Πάτρας είχαν αρνηθεί να παραδώσουν τους φακέλους και ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο σημερινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, είχε υποβάλει μήνυση στον δήμαρχο και στον Δήμο.

Σημειώνουμε ότι πρόσφατα, σε αντίστοιχη δίκη για το ίδιο "αδίκημα", με κατηγορούμενους τους Δημάρχους Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, η δικαστική απόφαση, με σκεπτικό βασισμένο στη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, ήταν (ομόφωνα) αθωωτική.

Όπως είχε επισημάνει τότε το left.gr, στο άρθρο 100 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι στη Βουλή υπό τον τίτλο: “Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας. Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις”, προβλέπεται η «παύση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων προς διορισμό οργάνων των ΟΤΑ για μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων»

(με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, left.gr, patrastimes)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)