to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 14.11.2017

Πολιτική

Εξεταστική για την Υγεία: «Παντελώς αναρμόδια» η διευθύντρια του Διοικ. Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά παραδέχθηκε την οικογενειοκρατία!

Και σήμερα, Τρίτη, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.ασχολήθηκε με τα πεπραγμένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και συγκεκριμένα με τις 23 προσλήψεις επί υπουργίας Άδ. Γεωργιάδη, οι οποίες, σύμφωνα με καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλο Πολάκη, αποτελούν προσωπικά του «ρουσφέτια» του πρώην υπουργού Υγείας και νυν αντιπροέδρου της ΝΔ


Ένταση επικράτησε και σήμερα στη συνεδρίαση της εξεταστικής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας στην οποία κατέθεσε η υπεύθυνη διοικητικού συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ανδρονίκη Θεοφυλάτου, η οποία παραδέχθηκε ότι η αδερφή της ήταν εξωτερική συνεργάτης στον Οργανισμό, ότι ο σύζυγός της ήταν μέλος της επιτροπής προμηθειών και ο γαμπρός της είχε αναλάβει συντήρηση κτιρίου και τροφοδοσία για 21 άτομα.

Η ίδια, όπως και η προηγούμενη μάρτυρας Κατερίνα Πολύζου, υπεύθυνη οικονομικών του οργανισμού, αρνούνταν να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις επικαλούμενη το «δικαίωμα της σιωπής». Δήλωσε δε αναρμοδιότητα όσον αφορά τις 23 προσλήψεις επί υπουργίας Γεωργιάδη για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες από τον Παύλο Πολάκη περί «ρουσφετιών».

Ωστόσο, η ίδια δήλωσε ότι αυτά τα άτομα δεν είχαν υπαλληλική σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήταν εξωτερικοί συνεργάτες και πληρώνονταν από χορηγίες. Ένταση σημειώθηκε όταν κατήγγειλε ότι στοχοποιήθηκε από τον κ. Πολάκη, όταν αρνήθηκε να «ενδώσει» στην απαίτηση-πίεση συνεργάτη του, όπως ανέφερε, να βεβαιώσει ότι οι 23 δεν ήταν εξωτερικοί συνεργάτες, αλλά υπάλληλοι.

Διαβάστε αναλυτικότερα:

 

Άφαντος ο πρώην διευθυντής

Η δικηγόρος του Θ. Παπαδημητρίου είχε υποβάλει αίτημα αναβολής της κατάθεσής του επικαλούμενη λόγους υγείας αλλά δεν προσκόμισε ιατρική βεβαίωση προκαλώντας την έντονη αντίδραση μελών της επιτροπής στην προηγούμενη συνεδρίασης της 7ης Νοεμβρίου.

Η Επιτροπή είχε αποφασίσει να δώσει δύο ακόμα ημέρες προθεσμία στον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση. Σε αντίθετη περίπτωση θα δοθεί εντολή για βίαιη προσαγωγή του όπως προβλέπει ο νόμος. 

Τελικώς ο κ. Παπαδημητρίου υπέβαλε ιατρικές γνωματεύσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων με ημερομηνία 2013. Η Επιτροπή έκρινε ότι ο μάρτυραςπρέπει να εξεταστεί από κρατικό νοσοκομείο και πραγματογνώμονες γιατρούς με το ερώτημα αν είναι σε θέση να καταθέσει, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για τους μάρτυρες των εξεταστικών επιτροπών.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπή κρίνουν ως εξαιρετικά σημαντική τη μαρτυρία Παπαδημητρίου λόγω της θέσης την οποία κατείχε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Παντελώς αναρμόδια» η διευθύντρια του Διοικητικού Συντονισμού

Στην επιτροπή καταθέτει η Ανδρονίκη Θεοφυλάτου, υπεύθυνη του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θέμα της εξέτασης η πρόσληψη 23 υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Άδ. Γεωργιάδη.

Για το θέμα έχουν γίνει καταγγελίες από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για «ρουσφέτια» του Άδ. Γεωργιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω προσλήψεις έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ και αυτόματα μεταπήδησαν στο υπουργείο Υγείας όπου εργάζονται μέχρι και σήμερα. 

Η κ. Θεοφυλάτου σε ερωτήσεις του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππα, ακολουθεί τη γνώριμη πλέον τακτική των μαρτύρων να μην απαντούν. Αν και υπεύθυνη του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού, δηλώνει παντελώς αναρμόδια για οτιδήποτε. Για τις πληρωμές, για τις χορηγίες, για τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων, με «συνηγόρους» τους βυλευτές της ΝΔ, μέλη της Επιτροπής.

Παραδέχθηκε την οικογενειοκρατία στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Η μάρτυρας κ. Θεοφυλάτου παραδέχθηκε ότι η αδελφή της, Κωνσταντίνα, υπήρξε εξωτερική συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ και ότι εργαζόταν επίσης στο γραφείο του υπουργού Υγείας επί θητείας Άδωνι Γεωργιάδη. Επίσης, παραδέχθηκε έπειτα από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών ότι ο σύζυγός της Σταμάτης Πουλής εργάζεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ και μετείχε σε επιτροπές αξιολόγησης. Παραδέχθηκε, επίσης ότι ο γαμπρός της Γιώργος Δρόσης (σύζυγος της Κωνσταντίνας Θεοφυλάτου που εργαζόταν στο γραφείο Γεωργιάδη) ήταν προμηθευτής του ΚΕΕΛΠΝΟ (διαβάστε περισσότερα παρακάτω). 

Η κυρία Θεοφυλάτου αν και παραδέχθηκε τη σχέση των τριών συγγενών της με το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε λόγο για «συκοφαντική δυσφήμηση» και «στοχοποίηση» εναντίον της. Παράλληλα υποστήριξε ότι τα 23 αυτά άτομα δεν είχαν υπαλληλική σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήταν εξωτερικοί συνεργάτες και πληρώνονταν από χορηγίες. Επιπλέον, η κ. Θεοφυλάτου ερωτηθείσα από μέλη της επιτροπής «εάν είχαν υποπέσει στην αντίληψή της πολιτικές παρεμβάσεις για προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ», απάντησε αρνητικά.

Προπέτασμα καπνού με αναφορά για «πιέσεις» από συνεργάτη του Π. Πολάκη

Ένταση επικράτησε, ωστόσο, όταν η μάρτυς κατήγγειλε ότι στοχοποιήθηκε από τον κ. Πολάκη όταν αρνήθηκε να «ενδώσει» στην απαίτηση-πίεση συνεργάτη του, όπως ανέφερε, να βεβαιώσει ότι τα 23 αυτά πρόσωπα δεν ήταν εξωτερικοί συνεργάτες, αλλά υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο θέμα παρενέβησαν οι βουλευτές της ΝΔ και ζήτησαν να παρέμβει εισαγγελέας, ώστε να διερευνήσει την καταγγελία της μάρτυρος με το αιτιολογικό της απόπειρας τέλεσης ποινικού αδικήματος.

Ο Νότης Μηταράκης, συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η κ. Θεοφυλάτου «κατήγγειλε ποινικό αδίκημα και είναι υποχρέωση της Επιτροπής να πάει στην εισαγγελία για να καταγγείλει αυτή τη συμπεριφορά του συνεργάτη του κ. Πολάκη», ενώ η μάρτυς συνεχίζοντας κατήγγειλε, επίσης, ότι «το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε ασκήσει και σε άλλους υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ "μπούλινγκ"».

Από τη μεριά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας κατήγγειλε πράξεις συγγενικών προσώπων της μάρτυρος, που σχετίζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η πολυάσχολη οικογένεια τρόφιμη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Υπενθυμίζεται ότι η Ανδρονίκη Θεοφυλάτου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento, είναι αδελφή συνεργάτιδας του Άδ. Γεωργιάδη. Η πολυάσχολη οικογένεια είναι επίσης τροφοδότης του ΚΕΕΛΠΝΟ με τρόφιμα που περιέργως τιμολογούνται ισόποσα είτε πρόκειται για κρέας είτε για φακές. 

Η Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου, υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο που υπουργός Υγείας είναι ο Αδωνης Γεωργιάδης, φαίνεται να έχει διατεθεί στο γραφείο του υπουργού. Την εποχή εκείνη πολλά άτομα από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ακολουθήσει τον ίδιο υπηρεσιακό δρόμο προς το υπουργικό γραφείο. Η επιτηδευμένα «ανεξάρτητη» λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο δεν λειτουργούσε όπως ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας με ΑΣΕΠ και ελέγχους, είχε διαμορφώσει μια ανοιχτή δίοδο που οδηγούσε στα υπουργικά γραφεία. Δηλαδή το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε προσλήψεις χωρίς έλεγχο και στη συνέχεια διέθετε το προσωπικό στο όνομα «των αναγκών» σε διάφορα γραφεία. Κάπως έτσι η κ. Θεοφιλάτου βρίσκεται στο γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη.

Την ίδια εποχή, η αδελφή της Κωνσταντίνας Θεοφιλάτου Ανδρονίκη Θεοφιλάτου είναι διευθύντρια του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για το τμήμα που είναι υπεύθυνο για σημαντικές αποφάσεις και συντονίζει μεταξύ άλλων τις διαδικασίες για διαγωνισμούς. Σύζυγος της Ανδρονίκης Θεοφιλάτου είναι ο επίσης εργαζόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής προμηθειών.

Το 2013, με εισήγηση του Σταμάτη Πουλή και δύο ακόμη μελών της επιτροπής προμηθειών, η εταιρεία ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ ΕΠΕ υπογράφει σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ για συντήρηση του Κτιρίου Προστατευόμενων Διαμερισμάτων (πρόκειται για δομή φιλοξενίας απόρων οροθετικών στην οδό Κολοκυνθούς 18) με τίμημα 134.900 ευρώ. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η εταιρεία κάθε μήνα παίρνει 11.241 ευρώ για «αποκατάσταση βλαβών πάσης ηλεκτρολογικής φύσεως, αποκατάσταση διαρροών, γενικό καθαρισμό αποχετευτικού, απεντομώσεις, συντήρηση ανελκυστήρα κ.λπ.». Δηλαδή παίρνει πάνω από 11.000 ευρώ τον μήνα για αόριστο έργο, που αφορά τη γενική συντήρηση βλαβών ενός οικήματος μόλις 500 τετραγωνικών μέτρων.

Ιδιοκτήτης της εταιρείας ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ είναι ο Γεώργιος Δρόσης. Ποιος είναι; Σύζυγος της συμβούλου του Αδωνη Γεωργιάδη Κωνσταντίνας Θεοφιλάτου και μπατζανάκης του Στ. Πουλή της επιτροπής, τη σωστή λειτουργία της οποίας ελέγχει η αδελφή της Ανδρονίκη.

Μήπως όμως η… οικογενειακή υπόθεση είναι κάτι τυχαίο και αξιοκρατικό; Η επιλογή της εταιρείας δεν γίνεται με διαγωνισμό αλλά με προσφορά. Την επόμενη χρονιά, το 2014, και πάλι χωρίς διαγωνισμό, με εισήγηση του μπατζανάκη του Σταμάτη Πουλή, στην οποία δηλώνει πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ευχαριστημένο από την εταιρεία, γίνεται και νέα σύμβαση με τον μεγαλεπήβολο τίτλο «συντήρηση κτιρίου», με την οποία η εταιρεία του Δρόση παίρνει 150.000 ευρώ αυτήν τη φορά για τις γνωστές συντηρήσεις και μάλιστα με την καταβολή 12.500 ευρώ μηνιαίως. Σε δύο χρόνια η εταιρεία του συζύγου της συνεργάτιδας του Αδωνη Γεωργιάδη παίρνει περίπου 300.000 ευρώ για να κάνει ό,τι κάνουν όλες οι πολυκατοικίες για συντήρηση, χωρίς να δίνουν φυσικά 12.500 τον μήνα.

12,5 ευρώ το κρέας, 12,5 ευρώ και οι φακές

Τον Φεβρουάριο του 2014, με εισήγηση του Πουλή, η εταιρεία του Δρόση, ενώ είναι υπεύθυνη για κάθε είδους ηλεκτρολογική συντήρηση του κτιρίου, υπογράφεται άλλη, «μικρή» σύμβαση προκειμένου η ίδια εταιρεία να κάνει έργο για το οποίο ήδη πληρώνεται: να παρέμβει ηλεκτρολογικά στο κτίριο. Η διαδικασία ανάθεσης είναι η ίδια. Παίρνονται προσφορές από τρεις ηλεκτρολόγους. Ο πρώτος δίνει συνολικό κόστος έργου 20.200 ευρώ, ο δεύτερος 21.000 και ο γνωστός μπατζανάκης Δρόσης 19.800 ευρώ και παίρνει τη δουλειά.

Είναι ενδιαφέρον το ότι ο Πουλής κατά την εισήγησή του στον διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ για το έργο είναι προφητικός, ενημερώνοντας πως το «έργο δεν θα ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ». Προτού δοθούν οι προσφορές, ο Πουλής ξέρει το κόστος με ακρίβεια.

Η οικογενειακή δραστηριότητα όμως δεν σταματά εκεί. Ο Δρόσης, μέσω άλλης εταιρείας του, της Δρόσης Γεώργιος και Σία ΕΕ, αναλαμβάνει με ανάθεση πάλι μέσω του υπεύθυνου της Δομής Προστατευόμενων Διαμερισμάτων Σταμάτη Πουλή την τροφοδοσία για 21 φιλοξενούμενα άτομα. Η εταιρεία του παραδίδει 50 μερίδες φαγητού ημερησίως με κόστος ανά μερίδα 12,5 ευρώ.

Από τα τιμολόγια της εταιρείας του Δρόση, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ότι το μοσχάρι κοκκινιστό τιμολογείται 12,5 ευρώ, δηλαδή με τον ΦΠΑ 14,2 ευρώ. Την ίδια τιμή, 14,2 ευρώ, έχουν και ο αρακάς και το μπριάμ αλλά και το σπανακόρυζο και οι φακές.

Πρόκειται για πρωτοφανή κοστολόγηση η οποία θυμίζει τα γνωστά καταστήματα με το σλόγκαν «ό,τι πάρετε 1 ευρώ». Μόνο που η χρέωση δεν είναι 1 ευρώ αλλά υπερπολυτελής. Για να μη γράφουμε εμείς πολλά, αποφασίσαμε να παραθέσουμε το μενού από το γνωστό και πολυτελές εστιατόριο «Αιόλου 68» στην Αθήνα για σύγκριση.

Γράφει λοιπόν ο κατάλογος: «Οι φρέσκες γαρίδες με κίμτσι και ραντισμένες με μαυροκούκι είναι φτιαγμένες μαστόρικα και γοητεύουν με την πικάντικη γεύση τους (€10). Οι ουρές πεσκανδρίτσας, περασμένες από το τηγάνι, είναι αφρός και τρώγονται με μεγάλη όρεξη. Για δυνατούς παίκτες και όσους το αντέχουν, όπως δηλώνει και ο κατάλογος, είναι το ψητό συκώτι που παντρεύεται με γαρίδες σε σάλτσα από το ζουμί τους και σοταρισμένο σπανάκι (€11). Ωραίο πιάτο που συνδυάζει γη και θάλασσα είναι οι φαρφαλίνες με σαλτσίτσια και όστρακα (€14,50) για δύο άτομα. Πλούσια γεύση, φουλ νοστιμιάς». Δηλαδή ακόμη και το σερβιρισμένο φαγητό σε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια, το οποίο σίγουρα δεν είναι σπανακόρυζο ή φακές, κοστίζει φθηνότερα από το φαΐ μαζικής παραγωγής της εταιρείας του Δρόση.

Στα οικογενειακά έσοδα φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και τις υπερωρίες που συστηματικά κάνει η Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου στο γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη. Μετά την αποχώρηση του Γεωργιάδη από το υπουργείο, η κ. Θεοφιλάτου υπηρετεί τον διάδοχο του Γεωργιάδη Μάκη Βορίδη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)