to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με τον φακό του left.gr: Προς συζήτηση η κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό

Η απόφαση για την αναβολή, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του ΚΑΣ μετά από εισήγηση της γενικής γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, έγινε προκειμένου να εισαχθεί την ίδια μέρα και το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, το οποίο και θα προηγηθεί.


Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε σήμερα την αναβολή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, της συζήτησης του θέματος «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά", Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο)» .

Η απόφαση για την αναβολή, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του ΚΑΣ μετά από εισήγηση της γενικής γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, έγινε προκειμένου να εισαχθεί την ίδια μέρα και το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, το οποίο και θα προηγηθεί. 

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, συνέχισε εκείνη της 5ης Σεπτεμβρίου, η οποία διεκόπη μετά από σχεδόν οκτώ ώρες και λόγω προχωρημένης ώρας, κατά την οποία κύριο θέμα συζήτησης ήταν το κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου. 

Στην εισήγησή της σήμερα, η κ. Βλαζάκη ανέφερε ότι διερεύνησε «ως προς το νομικό θέμα που τέθηκε στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου κατά πόσο το ΚΑΣ μπορεί να εξετάσει τις υπό κρίση μελέτες χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της περιοχής που προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ή έστω η προσωρινή οριοθέτηση τμήματος της έκτασης που πρόκειται να καλύψει το ΣΟΑ», παραθέτοντας μεταξύ άλλων τα εξής: 

-Σύμφωνα με το άρθρο 12 του αρχαιολογικού νόμου «για λόγους ασφαλείας του δικαίου, επιβάλλεται ο σαφής χωρικός καθορισμός των εκτάσεων που τελούν υπό ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η οριοθέτηση των χώρων αυτών». 

-Το μνημόνιο έπεται και σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχετικό άρθρο. 

-Η αξιοποίηση του Ελληνικού συνιστά «σκοπό έννομου δημόσιου συμφέροντος», κάτι που το ΥΠΠΟ δεν παραβλέπει, «καθώς συνεργάστηκε άψογα με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα όμως, έχει επωμιστεί την ευθύνη για την αποτελεσματική άσκηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο». 

-Με την κήρυξη (ή μη) του αρχαιολογικού χώρου, προστατεύεται η επένδυση, ειδάλλως μπορεί να ακολουθήσουν προσφυγές οι οποίες θα την καθυστερήσουν. «Δεν είναι η εξέταση του ΚΑΣ (σ.σ. που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση). Πόσο μάλλον όταν είναι ολοφάνερη η καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου», τόνισε η ίδια. Από την πλευρά της, η νομική σύμβουλος, Ελένη Σβολοπούλου, ανέφερε ότι νομικά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο η κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου για να συζητηθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης, αν και είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, δήλωσε ότι η κήρυξη (ή μη) θα μπορούσε να συζητηθεί σήμερα αν το αποφάσιζαν τα 3/4 των μελών του Συμβουλίου, κάτι που ωστόσο παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του θέματος στη γραμματεία του ΚΑΣ. 

Κάποια από τα μέλη που μειοψήφησαν, θεώρησαν ότι τα δυο θέματα (των χωρικών διατάξεων και της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού) μπορούσαν να συζητηθούν σήμερα, καθώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία είχαν παρατεθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση. Μάλιστα εκτίμησαν ότι με αυτό τον τρόπο θα σταμάταγε και η πίεση της κοινής γνώμης, καθώς η μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης, στην ουσία διασύρει το κύρος του ΚΑΣ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η θέση αυτή, που πλειοψήφησε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήταν και η αρχική τοποθέτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά και πλήθους επιστημόνων, για την εφαρμογή δηλαδή του Αρχαιολογικού Νόμου. Πρώτα να οροθετηθεί ο αρχαιολογικός χώρος και μετά να προχωρήσει η όποια οικοδόμηση σύμφωνα με τα σχέδια των επενδυτών. Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν σημαίνει την παρεμπόδιση της δόμησης αλλά τον έλεγχο από την πλευρά της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί την απόφαση θετική. Στο πλευρό των αρχαιολόγων που έσπευσαν στο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας βρέθηκε και ο Νίκος Φίλης ο οποίος είχε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με την υπουργό κυρία Λυδία Κονιόρδου.

Στο φακό του left μίλησαν:

Νίκος Φίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Τούλα Μαρκέτου, πρόεδρος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Νίκος Μπελαβίλας, αναπληρωτής καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος

Δημήτρης Μπελαντής, διδάκτωρ Νομικής, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)