to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 25.09.2017

Πολιτική

Γ. Ντάισελμπλουμ: Καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το προγραμμα - Ο Αλ. Τσίπρας κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό

Υποδεχόμενος τον κ. Ντάισελμπλουμ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και πως πλεον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών


Σύγκλιση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διαπιστώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και στους δυο στόχους της ελληνικής πλευράς.

Αφενός στο έγκαιρο κλείσιμο της γ´ αξιολόγησης χωρίς καινούργιες απαιτήσεις και στη συνέχιση της συζήτησης για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. 

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, οδεύουμε προς το τέλος του προγράμματος και το ζήτημα πλέον είναι η καθαρή έξοδος της Ελλάδας. 

Και οι δυο άνδρες συμφώνησαν στη συνέχιση της συζήτηση για έξοδο από το πρόγραμμα σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και τους όρους που θα διαμορφωθούν για τη χώρα μας μετά τον Αύγουστο του 2018 όποτε τελειώνει το πρόγραμμα. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: πήρε μια οικονομία σε αποσταθεροποίηση και κατάφερε να την μεταβάλει σε μια οικονομία που καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για σημαντικό πολιτικό κατόρθωμα που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους υπουργούς Οικονομιών της ευρωζώνης αλλά και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν φαίνεται να συνδέεται με καμία μορφή πιστοληπτικής γραμμής. Για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα υπάρχουν τρεις εποπτικοί μηχανισμοί: εκείνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυο γραμμές του ESM. Ωστόσο, όσον αφορά στην Ελλάδα δεν φαίνεται ούτε και σε επίπεδο συζητήσεων να υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο ως προς την πιστοληπτική γραμμή.

Υποδεχόμενος τον κ. Ντάισελμπλουμ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και πως πλεον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλεον βρισκόμαστε στο τέλος», είπε υπογραμμίζοντας πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση. 

«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλαδας». «Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πάντως πως τα οικονομικά στοιχεία μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μελλον.

 

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα, «δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας» σημείωσε. «Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη συνεργασία τους, μετά από μια περίοδο εντατικών συνομιλιών και δυσκολιών, έγινε τόση πολύ δουλειά και τα νέα είναι καλα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και σας ευχαριστώ για αυτό», επεσήμανε. 

«Έχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την "καθαρή" έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup. 

Ο Ολλανδός πολιτικός έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις.


Αναλυτικά οι δηλώσεις κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, στο Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε:

«Νομίζω ότι τώρα η επίσκεψή σας γίνεται υπό καλύτερες συνθήκες από την προηγούμενη φορά. Λάβαμε δύσκολες αποφάσεις αλλά τώρα νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά να εξέλθουμε από μία πολύ δύσκολη περιπέτεια. Είναι αποφασιστικής σημασίας να διανύσουμε την τελευταία απόσταση αυτών των προσπαθειών. Και στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε επιτυχώς και έγκαιρα την

τρίτη αξιολόγηση ώστε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και της οικονομίας. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος της επίσκεψής σας και ανυπομονώ να ανταλλάξουμε απόψεις. Υπάρχουν ωστόσο, κάποιες πολύ καλές ειδήσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, επομένως είμαστε πιο αισιόδοξοι τώρα για το μέλλον».

Στην αντιφώνησή του, ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, τόνισε:

«Σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε. Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα. Βεβαίως, οι επισκέψεις μου είναι πάντα πολύ σύντομες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας. Ωστόσο, είναι καλή εποχή για να έλθω πάλι στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, υπάρχουν προοπτικές, η οικονομία συνέρχεται η εμπιστοσύνη επανήλθε και νομίζω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής σας δουλειάς. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε μετά από μία δύσκολη περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων. Έχει συντελεστεί πολύ έργο και η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Αυτά είναι καλά νέα για την Ελλάδα και καλά νέα για την ευρωζώνη και σας ευχαριστώ για αυτό. Τα θέματα συζήτησης σήμερα θα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχουμε το ίδιο αίτημα άλλωστε. Γνωρίζω ότι είστε πλήρως αποφασισμένος για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση, έχετε την στήριξή μου σε αυτό, άλλωστε μετά οδεύουμε προς την έξοδο και νομίζω ότι συμφωνούμε πως θα πρέπει να είναι καθαρή έξοδος και η Ελλάδα να καταστεί και πάλι οικονομικά ανεξάρτητη. Αυτοί είναι οι κοινοί μας στόχοι για τους οποίους πρέπει να συνεργαστούμε και θα το κάνουμε. Σας ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)