to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 21.09.2017

Πολιτική

Η ανάπτυξη με όρους κοινωνικής βιωσιμότητας στο «τραπέζι» του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης

Οι εργασίες του συνεδρίου oλοκληρώθηκαν με ομιλία του πρωθυπουργού


Κορυφώθηκαν οι εργασίες του 3ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στην Κρήτη τη φορά αυτή, με την ολοήμερη συνεδρίαση που θα κλείσει το βράδυ, στις 19:30,  με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε από το πρωί της Πέμπτης στην Κρήτη, με πρώτο σταθμό της επίσκεψης του το Ίδρυμα Τεχνολογίας κι Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο. Μετά την επίσκεψή του στο Ίδρυμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ενθουσιασμένος και είπε πως «αν δώσουμε ανάσα στην έρευνα θα κάνουμε θαύματα».

Η ανάπτυξη με όρους κοινωνικής βιωσιμότητας αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης, όπως, μεταξύ άλλων, επεσήμαναν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο Συνέδριο.

Στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο αναθεωρημένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί έργα και δεσμεύσεις 3 δισ. ευρώ. «Τα συγκεκριμένα χρήματα θα πάνε αποκλειστικά στον αγροτικό χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης με το υπουργείο, ενώ έκανε γνωστό ότι σύντομα θα προχωρήσει η προκήρυξη μιας σειράς εγγειοβελτιωτικών έργων.

Από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης ο κ. Αποστόλου έστειλε το μήνυμα ότι οι πόροι για την αγροτική οικονομία θα καταλήγουν σε πραγματικούς αγρότες και σε νέους αγρότες.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην πολιτική του υπουργείου οικονομίας για μια κοινωνική βιώσιμη και δίκαιη, όπως είπε, ανάπτυξη.

Υποστήριξε ότι ήδη υπάρχει βελτίωση στους βασικούς δείκτες της οικονομίας επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το βασικό στοίχημα είναι η βελτίωση των δεικτών να περάσει στην πραγματική οικονομία».

Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, η αξιοποίηση πόρων από το πακέτο του σχεδίου Γιούνκερ, η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μια σειρά μεγάλων έργων, η δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και η δημιουργία ταμείων υποδομών, συμμετοχών και μικροπιστώσεων.

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μέσα από δράσεις στην επένδυση και την έρευνα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την αύξηση της εξωστρέφειας των εξαγωγών, αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην ομιλία του σε πιστώσεις που έχουν διατεθεί μέσα από διάφορα προγράμματα για την Κρήτη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη 3 έργα ύψους 58 εκατ. ευρώ, έργα ύδρευσης ύψους 44 εκατ. ευρώ, έργο βελτίωσης του περιβάλλοντος, καθώς και έργα και δράσεις αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου κόστους 25 εκατ. ευρώ.

Στους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη της Κρήτης με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη των υποδομών, στην ενέργεια, τις επενδύσεις για τον τουρισμό και την οργάνωση των εξαγωγών. Ακόμα επεσήμανε την ανάγκη της σύνδεσης του τουρισμού, του αγροτικού τομέα και του πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού

Το βάρος που ρίχνει το Μέγαρο Μαξίμου στα περιφερειακά συνέδρια είναι «τεράστιο», υποστήριζε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή, κάτι που υποδηλώνει, άλλωστε, και η παρουσία 16 μελών της κυβέρνησης στο συνέδριο, οι τοποθετήσεις των οποίων καλύπτουν όλη τη σφαίρα ζητημάτων που απασχολούν το νησί. Αλλά, «δεν είναι μόνο η ομιλία του πρωθυπουργού και των υπουργών, είναι το γεγονός ότι "ανοίγουν" όλα τα θέματα με τους φορείς της περιοχής, ενώ γίνεται και συζήτηση επ' αυτών για το Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης της Κρήτης» εξηγούσε η ίδια πηγή.

Με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του νησιού, ενός νησιού στο οποίο η πρόοδος και η προκοπή είναι στο "DNA" του. Αυτά τα πλεονεκτήματα μπορεί να είναι το φυσικό περιβάλλον, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία και η κτηνοτροφία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, ένα θέμα που θα αναδειχθεί χωριστά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού (αλλά και βουλευτή Ηρακλείου) στην Κρήτη είναι η καινοτομία και η έρευνα, θέμα που είναι σταθερά στις προτεραιότητές του, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες επισκέψεις του σε επιχειρήσεις που τολμούν. 

Η αυλαία του Περιφερειακού Συνεδρίου Κρήτης άνοιξε  χτες Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου με την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ως πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αφορά την ανάπτυξη της Κρήτης χαρακτήρισαν το Αναπτυξιακό Συνέδριο του νησιού, ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Λαμπρινός και ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, ο κ. Λαμπρινός, αφού αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, έθεσε και το πλαίσιο για την ανάπτυξη του νησιού, επισημαίνοντας την ανάγκη της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του. «Βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η αγροδιατροφή και η επιστημονική γνώση» τόνισε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, έθεσε και θεσμικά θέματα της Τοπικής Αυτοδίοικησης. 

Από την πλευρά του, ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών στο νησί και επισήμανε ότι «στόχος του Αναπτυξιακού Συνεδρίου είναι να συμφωνήσουμε στη σύναψη μίας μεγάλης αναπτυξιακής συνθήκης για την Κρητη». Επίσης, υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο μήνυμα του Συνεδρίου πρέπει να είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας». Τέλος, ο περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη αξιοποποίησης όλων των δημιουργικών δυνάμεων σημειώνοντας: «Είμαστε εδώ για να υπερβούμε τις αντιξοότητες, να συντάξουμε ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης για την Κρήτη».

Φωτογραφία του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis.

Φωτογραφία του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)