to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:40 | 05.07.2017

Πολιτική

Η τακτική Δικαιοσύνη θα ελέγξει τον Γ. Παπαντωνίου για μαύρο χρήμα

Λόγω της παραγραφής του αδικήματος, η Ολομέλεια ψήφισε «όχι» στην άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού για το αδίκημα της απιστίας.


Την παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποφάσισε η Ολομέλεια, μετά από μυστική ψηφοφορία.

Λόγω της παραγραφής του αδικήματος, η Ολομέλεια ψήφισε «όχι» στην άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού για το αδίκημα της απιστίας.

Επίσης ψήφισε «όχι» και στην άσκηση δίωξης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

Έτσι η Βουλή, παραπέμπει με την σημερινή της απόφαση, τον Γιάννο Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη για έξι υποθέσεις και τις συναφείς δικογραφίες, ώστε να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός για το παραπάνω αδίκημα.

Ειδικότερα σε σύνολο 240 ψηφοδελτίων, εκ των οποίων τα 236 έγκυρα:

- Για το αδίκημα της απιστίας, «όχι» στην άσκηση δίωξης, λόγω παραγραφής, δήλωσαν 205 βουλευτές, «ναι» στην άσκηση δίωξης δήλωσαν 27 βουλευτές, «παρών» στην άσκηση δίωξης δήλωσε ένας βουλευτής.

- Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, «όχι» στην άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής δήλωσαν 202 βουλευτές, «ναι» δήλωσαν 32 βουλευτές. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στον αρμόδιο εισαγγελέα παραπέμπονται οι έξι υποθέσεις και συναφείς δικογραφίες.

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από τρίμηνη εργασία, είχε εισηγηθεί, με το πόρισμά της, στην Ολομέλεια:

-να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρ. 1 του Ν. 1608/1950, το οποίο φέρεται να τέλεσε από τον Οκτώβριο 2001 έως το Μάρτιο 2004 λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (σ.σ. λόγω παραγραφής).

-να μην ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι το κόμμα τους έχει καταθέσει ξεχωριστή, από το πόρισμα, δήλωση, με την οποία τοποθετείται συνολικά για την υπόθεση Παπαντωνίου και την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη και η οποία δήλωση αποτελεί ενιαίο σύνολο και δεν μπορεί να διασπαστεί. Γι΄ αυτό το λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.

Το Ποτάμι είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής και είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «ναι» στην άσκηση δίωξης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και για τα δύο αδικήματα διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι η δικαστική έρευνα της υπόθεσης θα συνεχιστεί.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:-

- Αλ. Τσίπρας: Θα οχυρώσουμε το πολιτικό σύστημα από τις πρακτικές του παρελθόντος (βίντεο)

- Ν. Βούτσης: Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς απέναντι σε αυτούς που επιχειρούν να απλώσουν χέρι στη νομοθετική εξουσία

- Στ.Κοντονής: Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν έδωσαν πολιτικά καμία απάντηση για τις μίζες στην υγεία και στα εξοπλιστικά

- Ν. Παρασκευόπουλος: Ανισότητα η σιωπή για το Noor1 την ίδια στιγμή που η Ηριάννα καταδικάζεται σε 13 χρόνια φυλάκιση (βίντεο)

- Δ. Παπαγγελόπουλος: Οι μίζες για τα εξοπλιστικά έπεφταν βροχή και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν βλέπουν και δεν ακούν

- Προκλήσεις Τζαβάρα στην προανακριτική για Γ. Παπαντωνίου: Δεν πιστεύει στη δημοκρατία η κυβέρνηση

- Δ. Κουτσούμπας: Ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

- Κ. Παυλίδης: Είστε πλήρως υπεύθυνοι, για την ισοπέδωση των πολιτικών αξιών και για τον ευτελισμό του πολιτικού βίου συνολικότερα

Η συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή

Το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά να απουσιάζουν, γεγονός που σχολίασε δηκτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που παρενέβη στη συήτηση.

Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χρήστος Καραγιαννίδης, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του «άκρως προβληματικού», όπως το χαρακτήρισε «άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» το οποίο, τόνισε, δεν επιτρέπει στη Βουλή να μπει στο βάθος της υπόθεσης ώστε να βρεθούν στοιχεία που αθωώνουν ή δεν αθωώνουν τον κ. Παπαντωνίου. «Εφόσον ο κ. Παπαντωνίου πήγαινε σε Ειδικό Δικαστήριο δεν θα διαρκούσε πάνω από πέντε λεπτά η συζήτηση για το αδίκημα της απιστίας γιατί έχει παραγραφεί». Παράλληλα ο κ. Καραγιαννίδης, υποστήριξε την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την «τρομακτικά προβληματική 8ετή περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

«Αν προσθέσουμε το Χρηματιστήριο, τα Ολυμπιακά έργα και τα εξοπλιστικά φτάνουμε σε ένα ιλιγγιώδες ποσό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ενώ κατηγόρησε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι «κάνει προσπάθεια να μην ακουμπηθεί η περίοδος του Κώστα Σημίτη».

Σε παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας αφού σχολίασε αρνητικά την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη αναρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ και η κ. Γεννηματά που υποστηρίζουν την πολιτική που ασκήθηκε κατά το παρελθόν δεν βρίσκονται εκεί για να την υπερασπιστούν και παρόλο το "επιστρέψαμε" της κ. Γεννηματά, σήμερα "το βάζουν στα πόδια". Ιδιαίτερα σημαντική είναι η κριτική που έκανε ο Αλ. Τσίπρας στην περίοδο Σημίτη. «Ήταν ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια των ευρώ να περνούν δίπλα του. Δεν είχε ιδέα για τις πράξεις του Τσοχατζόπουλου, του Παπαντωνίου, για τις σακούλες του Τσουκάτου, τις μίζες στους εξοπλισμούς, την SIEMENS., το C4I», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. «Ήταν εποχή βαθιάς ηθικής απαξίωσης, αμοραλισμού και κατάρρευσης κάθε ηθικής αξίας. Ήταν η εποχή που προμήνυε όλα όσα θα ερχόντουσαν το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε. Επίσης χαρακτήρισε αντιπερισπασμό την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Noor1, καταγγέλοντας πως δεν θέλει να συζητούνται οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα των εποχών των παχέων αγελάδων και γι’αυτό «κραδαίνει συνεχώς ζητήματα δευτερευούσης σημασίας».

Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κάνοντας λόγο για «κόμμα παραγωγής σκανδάλων» ενώ συμπεριέλαβε και τη ΝΔ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι δημιούργησαν μια κατάσταση «απόλυτης σήψης και διαφθοράς» και πως σήμερα ακολουθούν παρελκυστική τακτική στη διερεύνηση των σκανδάλων.  «Όλες οι υποθέσεις που μάτωσαν τη χώρα θα διερευνηθούν και οι παρελκυστικές τακτικές αυτού του τύπου, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Γιάννου Παπαντωνίου για την υπόθεση των Εξοπλιστικών.

Κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου σημερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο μερίδας των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, αλλά και του πολιτικού συστήματος, στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα. «Κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τον κ. Παπαντωνίου ή οποιονδήποτε άλλον και για όλα έφταιγε ο Τσαχτζόπουλος ή ο Σμπώκος. Και όμως είχε υπάρξει σωρεία δημοσιευμάτων, και για τον κ. Παπαντωνίου και για άλλα πρόσωπα, και όμως όλα αυτά τα δημοσιεύματα είχαν προκλητικά αγνοηθεί» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και ανέφερε ενδεικτικά, ότι για τον κ. Παπαντωνίου είχε υπάρξει δημοσίευμα για μεγάλα ποσά που είχε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, «που επιχείρησε αρχικά να δικαιολογήσει με ισχυρισμούς που απεδείχθησαν ψευδέστατοι».

«Η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ζητώντας τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ευθυνών του πρ. Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου εκπλήρωνει την υπόσχεση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, για την ταυτόχρονη εξυγίανση οικονομίας και πολιτικής με την καταπολέμηση της διαφθοράς», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρώην υπ. Δικαιοσύνης και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ευθυνών του πρ. Υπουργού Γ. Παπαντωνίου, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής της Αθανάσιος Δαβάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, επέλεξε να αφήσει υπόνοιες και να χαράξει σκιές, ενώ γνώριζε από την αρχή ότι η Βουλή είναι αναρμόδια, και η απάντηση όπως είπε είναι ότι «με την πλήρη κατάρρευση της αντιμνημονιακής της πολιτικής στήνει διαχωριστικές γραμμές διαφάνειας, σταυροφόρων κάθαρσης, νομίζοντας ότι θα ξεγελάσει τον ελληνικό λαό από τα καθημερινά του προβλήματα». «Η κυβέρνηση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία της υπόθεσης. Διαφάνεια, απονομή δικαιοσύνης και χρηστή διαχείριση ζητά ο κόσμος. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από τέτοιες βόμβες κρότου λάμψεις που είναι ατελέσφορες», κατέληξε ο κ. Δαβάκης.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, παρότι δικαιούτο να μιλήσει στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερασπιστεί ενώπιον των μελών της τον εαυτό του, επέλεξε να στείλει υπόμνημα, όπως είχε κάνει και στην Προανακριτική Επιτροπή. Στο υπόμνημά του ο κ. Παπαντωνίου, έκανελόγο μεταξύ άλλων, για «συκοφαντική δυσφήμιση που υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες».

************

Το πόρισμα της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση την περασμένη Τετάρτη. Παραδίδοντας το πόρισμα, ο πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Παρασκευόπουλος, ανέφερε ότι αυτό (το πόρισμα) προτείνει εξάλειψη του αξιόποινου για τα αδικήματα που έχουν παραγραφεί (σ.σ. απιστία) και αναρμοδιότητα της Βουλής (σ.σ. ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Σημείωσε, ωστόσο ότι το πόρισμα επιταχύνει την απονομή Δικαιοσύνης, αφού διαβιβάζεται στην τακτική Δικαιοσύνη.

Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι η Βουλή δεν έχει ευθύνη όταν έρχονται δικογραφίες για πολιτικά πρόσωπα μετά από πολλά χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι ορθώς (η Βουλή) ασχολήθηκε με αυτό το θέμα και έδωσε το μήνυμα ότι το πολιτικό σύστημα δεν θα λειτουργεί πυροσβεστικά, ούτε θα αποκρύπτει ζητήματα που αφορούν το πολιτικό προσωπικό. «Την ανάγκη προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να την υπηρετούμε με μεγάλη προσήλωση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το σκεπτικό του πορίσματος και οι θέσεις των κομμάτων

Στο σκεπτικό του πορίσματος που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, επισημαίνεται ότι η Επιτροπή είναι αναρμόδια να ασχοληθεί με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παραπέμπει το θέμα στην τακτική Δικαιοσύνη, ενώ σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έχει παραγραφεί. 

«Έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπαντωνίου - και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών ποινικών δικαστηρίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα που καταλήγει: 

«Ο πρώην υπουργός θα αντιμετωπίσει επομένως τη Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς τις ειδικές και ευνοϊκές ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς. Η κρίση αυτή, της επιτροπής, στηρίζεται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μόνο για εγκλήματα, που οι πολιτικοί τέλεσαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ανακύπτει η ειδική αρμοδιότητα της Βουλής. Η παραπάνω διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου, διασφαλίζει επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους δικαίου». 

Πέραν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το πόρισμα ενέκριναν με επιφυλάξεις, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων ενώ τόσο το ΚΚΕ όσο και το Ποτάμι διαφώνησαν, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. 

Από την πλευρά της, η ΝΔ δια των εκπροσώπων της που συμμετείχαν στην Επιτροπή, επέκρινε «τους υψηλούς τόνους και τις τυμπανοκρουσίες» με τα οποία θέλησε να περιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ το έργο της Επιτροπής, κατηγορώντας τον ότι κινήθηκε «σε μια λογική παραπλάνησης και δημιουργίας υπερβολικών εντυπώσεων». 

Το Ποτάμι, ζήτησε «τη συνέχιση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για να καταλήξει σε παραδεκτό, κατά το σύνταγμα, πόρισμα», υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση της πλειοψηφίας για την παραπομπή της υπόθεσης από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας, αντιβαίνει στο Σύνταγμα και πάσχει νομικά και δικονομικά». 

Επίσης, και το ΚΚΕ με χθεσινή ανακοίνωσή του, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης για τον κ. Παπαντωνίου.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)