to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 06.01.2017

Διεθνή

Την ευθύνη στο PKK αποδίδει η Τουρκία για την επίθεση στη Σμύρνη - Δεκάδες συλλήψεις (βίντεο-φωτογραφίες)

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε επίσης ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία αμφιβολία ότι για την τρομοκρατική αυτή επίθεση ευθύνονται αντάρτες του PKK


Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει 18 ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε χθες στη Σμύρνη, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Ο Μποζντάγ υπογράμμισε επίσης ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία αμφιβολία ότι για την τρομοκρατική αυτή επίθεση ευθύνονται αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

REUTERS photo

Η επίθεση στη Σμύρνη

Η Τουρκία επλήγη την Πέμπτη από μια νέα επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην πόλη της Σμύρνης, πέντε ημέρες μετά το μακελειό σε ένα νάιτκλαμπ της Κωνσταντινούπολης, ο δράστης του οποίου εξακολουθεί να διαφεύγει τη σύλληψη.

Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε στόχο ένα δικαστήριο της Σμύρνης και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας αστυνομικός κι ένας δικαστικός κλητήρας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Δύο «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από τα πυρά αστυνομικών μετά την έκρηξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Πάνω από δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης, Ερόλ Αϊγιλντίζ, οι αρχές υποπτεύονται πως για την επίθεση ευθύνεται η αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Η επίθεση προστίθεται στις αμέτρητες ενέργειες που αιματοκύλισαν την Τουρκία το 2016 και αποδόθηκαν από τις αρχές είτε στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ή στους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Σημειώθηκε την ώρα που οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό το οποίο εξαπέλυσαν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη του μακελειού της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος φέρεται να κατάφερε να διαφύγει αφού δολοφόνησε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Νέο Έτος στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα. Την ευθύνη για τη σφαγή της Πρωτοχρονιάς ανέλαβε το ΙΚ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε ότι με βάση την ποσότητα του οπλισμού που ανακαλύφθηκε στο σημείο όπου νωρίτερα διαπράχθηκε μια επίθεση στη Σμύρνη, έξω από δικαστήριο της πόλης, προκύπτει πως σχεδιαζόταν μια πολύ μεγαλύτερη ενέργεια.

«Βάσει της προετοιμασίας, των όπλων, των βομβών και των πυρομαχικών που κατασχέθηκαν, γίνεται αντιληπτό πως σχεδιαζόταν μια πολύ μεγαλύτερη ωμότητα», είπε ο Καϊνάκ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους που αναμεταδόθηκαν απευθείας.

Ο Καϊνάκ επέμεινε ότι η σημερινή επίθεση, που σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Ερόλ Αϊγιλντίζ πιστεύεται ότι διέπραξαν κούρδοι αυτονομιστές, δεν θα ωθήσει την τουρκική κυβέρνηση να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία και στο Ιράκ.

 Ο κυβερνήτης της Σμύρνης Ερόλ Αϊγιλντίζ δήλωσε πριν από λίγο ότι αστυνομικοί σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο μπροστά στο δικαστήριο όπου σημειώθηκε νωρίτερα ισχυρή έκρηξη, και υπήρξε συμπλοκή ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους επιβαίνοντες πριν το όχημα, το οποίο ήταν παγιδευμένο με ποσότητα εκρηκτικών, ανατιναχθεί.

«Ξέσπασε σύγκρουση όταν δύο αστυνομικοί μας προσπάθησαν να σταματήσουν ένα αυτοκίνητο σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας μπροστά στο δικαστήριο Μπαϊρακλί. Σε αυτή τη σύγκρουση τρομοκράτες ανατίναξαν το αυτοκίνητ0-βόμβα και προσπάθησαν να διαφύγουν», ανέφερε ο Αϊγιλντίζ σε συνέντευξη Τύπου η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)