to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ζούμε ιστορικές στιγμές που απαιτούν υπεύθυνη πολιτική και όραμα

Είναι αλήθεια πως ζούμε ιστορικές στιγμές, που μας αναγκάζουν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, εκόντες άκοντες. Ιστορική στιγμή ήταν η σύναψη αλλά και η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών που βάζει τέλος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε μια έριδα δεκαετιών.


Είναι αλήθεια πως ζούμε ιστορικές στιγμές, που μας αναγκάζουν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, εκόντες άκοντες. Ιστορική στιγμή ήταν η σύναψη αλλά και η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών που βάζει τέλος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε μια έριδα δεκαετιών.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική συμφωνία, ισορροπημένη, επωφελής που υπηρετεί την εθνική στάση και κλείνει δια παντός τα κεφάλαια του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού, γράφοντας νέες ελπιδοφόρες σελίδες στα Βαλκάνια σε κλίμα συμφιλίωσης, συνεργασίας, σταθερότητας και ανάπτυξης.

Αφετηρία και κέντρο των νέων ευοίωνων εξελίξεων που δρομολογούνται μετά την επικύρωση της συμφωνίας και άμεσα θα φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην οικονομία, το εμπόριο, την ασφάλεια και την ενέργεια, είναι η Θεσσαλονίκη μας, που αποτελεί την πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή είναι η προοπτική που θέλουμε να έχουμε μπροστά μας και όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη. Γιατί οι ιστορικές στιγμές και συγκυρίες απαιτούν υπεύθυνη πολιτική στάση και όραμα.

Για αυτό και η κυβέρνηση, μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο και το τέλος των μνημονίων, προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη θέσπιση μέτρων, νόμων και ρυθμίσεων που αποκαθιστούν τις αδικίες, στηρίζουν την ελληνική κοινωνία και θωρακίζουν τη δημοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η αύξηση του κατώτατου, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η διερεύνηση των σκανδάλων.

Με λίγα λόγια περισσότερο κοινωνικό κράτος, διαφάνεια στους θεσμούς, πολυδιάστατη, ανεξάρτητη, ενεργητική εξωτερική πολιτική και μέτρα προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

Και ας μην ξεχνάμε πως το 2015 η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε άδεια δημόσια ταμεία και σε υπέρογκα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, με κατακρεουργημένες τις δημόσιες δαπάνες και τις εργασιακές σχέσεις και με ποσοστό ανεργίας 28%.

Ο ελληνικός λαός έγινε πειραματόζωο στο όνομα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και βίωσε τον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτικών της λιτότητας, που εφάρμοσαν με ζήλο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή ήταν η κληρονομιά τους και την αρνηθήκαμε.

Επειδή όμως, επαναλαμβάνω, ζούμε ιστορικές στιγμές, όχι μόνο εντός συνόρων αλλά σε όλη την Ευρώπη και μας ανησυχεί όλους το φάντασμα του φασισμού που απλώνεται από την Ιταλία, στις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, ακόμα και τη Δανία και την Ολλανδία, πρέπει για μία ακόμη φορά να σταθούμε απέναντι στο ακροδεξιό κύμα, προτάσσοντας τις δικές μας αξίες με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με αυτόν το γνώμονα και ανάλογα κριτήρια θα πρέπει να αναδείξουμε το Μάιο τους ευρωβουλευτές, για να μην αξιωθούμε να δούμε ομάδα νεοφασιστών και νεοναζί μέσα στην Ευρωβουλή να καλύπτει το ένα τρίτο του συνόλου των εδρών της όπως προανήγγειλε ο Ματέο Σαλβίνι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)