to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 20.01.2014

Πολιτισμός

«Ζωρζ Νταντέν» του Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Η avant premiere θα γίνει την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 στις 21:15 με δωρεάν είσοδο για τους εκπαιδευτικούς της πόλης. Η πρώτη παράσταση θα δοθεί την επομένη, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας.


Όπως ενημερώνει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας:

Το θέμα του απατημένου συζύγου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σατανική κοινωνική μηχανή,  απασχολεί τον  κωμωδιογράφο της γαλλικής κλασικής δραματουργίας, Μολιέρο, στο έργο του George Dandin

Τα πρόσωπα του έργου αποτελούν φορείς ταξικής συμπεριφοράς και πράττουν ανάλογα με την κοινωνική τους θέση σ' ένα συνεχώς κλιμακούμενο παιχνίδι ρόλων.. Το έργο αν και  συνδέεται με την παράδοση της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής φάρσας, η διασκέδαση συνυπάρχει με τη δριμεία κριτική. Ο συγγραφέας, ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής, φέρνει στην επιφάνεια με λεπτότητα και θεατρική δεξιοτεχνία τα ελαττώματα και τις μικροπρέπειες των ανθρώπων.

Η ανάγκη της αποδοχής διαφορετικών συμπεριφορών και αντιλήψεων για τη ζωή με στόχο την επιβίωση σε μία νέα τάξη  πραγμάτων φανερώνει στο έργο τη δυσκολία των ανθρώπων να ξεφύγουν από το εγώ τους, ακόμη κι όταν αυτό είναι ο μόνος δρόμος σωτηρίας.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ανδρέας Στάϊκος, 

Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικό-Κοστούμια: Γιώργος Μαραζιώτης 

Κίνηση: Μάρω Γαλάνη

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός ενδυματολόγου:Μαρία Βασιλάκη

Βοηθοί σκηνοθέτη:Ειρήνη Γκότση & Σόνια Ράπτη

Παίζουν:

Διονύσης Βούλτσος, Θανάσης Δόβρης, Μαρία Κατριβέση, Βασίλης Κόκκαλης, Μίλτος Νίκας . Σοφία Σεϊρλή,  Στέλιος Σοφός, Ανδριάνα Χαλκίδη.

Βιόλα: Φώτης Παπαντωνίου

Avant premiere: 22 Ιανουαρίου 2014 με ελεύθερη είσοδο για τους εκπαιδευτικούς.

Παραστάσεις: Από 23 Ιανουαρίου   έως 23 Φεβρουαρίου 2014 - Δημοτικό Θέατρο Απόλλων -Τηλ.2610273613

Τιμές εισιτηρίων:15 ευρώ γενική είσοδος-12 ευρώ μαθητικό,φοιτητικό και άνω των 65 ετών.  10 ευρώ το ομαδικό & η απογευματινή παράσταση του Σαββάτου (18:30). 5 ευρώ ανέργων και ΑΜΕΑ.

* * *

Και μια μικρή περιγραφή του έργου από το reviewtheatre:

Μέγας και διαχρονικός κωμωδιογράφος ο Μολιέρος δεν άφησε στο «απυρόβλητο» καμιά γελοιότητα, βλακεία, πανουργία, ψευτιά, αδιαντροπιά κι ασχημία της κοινωνίας και του ανθρώπου, από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη κι αν προερχόταν. Σάρκασε αποκαλυπτικά αριστοκράτες (ξεπεσμένους ή μη), ανερχόμενους αστούς, πλούσιους αγρότες που ονειρεύονταν να «εξευγενιστούν», πολιτειακά και εκκλησιαστικά παράσιτα, διάφορους επαγγελαματίες και υπηρέτες, στην πόλη ή στην ύπαιθρο.

Αυτό έκανε και με τη μονόπρακτη κωμωδία του «Ζωρζ Νταντέν» (1668). Επλεξε μια κωμωδία με κεντρικό πρόσωπο τον Ζωρζ Νταντέν, έναν πλούσιο μεσήλικα χωριάτη που για να «εξευγενιστεί» παντρεύτηκε μια νεαρή κόρη καταχρεωμένων αριστοκρατών, καυτηριάζοντας και τη μωροφιλόδοξη ταξική βλακεία του χωριάτη και την πολύπλευρη αήθεια των αριστοκρατών. Ο Νταντέν αντί μιας γυναίκας της τάξης του, προκειμένου να …αριστοκρατέψει παντρεύεται μια αριστοκράτισσα, προσφέροντας τα πλούτη του στους απένταρους γονείς της. Πληρώνει, όμως, τη βλακεία του ακριβά. Τα πεθερικά δεν παύουν να τον περιφρονούν ταξικά και η γυναίκα του, όχι μόνο τον απατά με έναν αριστοκράτη λιμοκοντόρο, αλλά και όταν εκείνος καλεί τους γονείς της για να διαπιστώσουν κι εκείνοι την απιστία της, δόλια τον πετάει από το σπίτι του και τον ξυλοφορτώνει που αυτός ο «χωριάτης» τόλμησε να αμφισβητήσει την «ηθική» μιας αριστοκράτισσας. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)