to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ζωντανοί νεκροί

Η Μόρια καταστράφηκε ολοσχερώς και οι πρόσφυγες έμειναν στον δρόμο!


Η Μόρια καταστράφηκε ολοσχερώς και οι πρόσφυγες έμειναν στον δρόμο!
Αγαπητοί αναγνώστες, δυστυχώς έγινε αυτό που όλοι απευχόμασταν.

Βλέπετε η ελληνική κυβέρνηση είχε τη "προνοητικότητα" να στιβιάσει 20.000 πρόσφυγες σε ένα μικρό μέρος εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Έτσι, είδαμε ταλαιπωρημένους ανθρώπους να κοιμούνται στα τοπικά μνήματα της περιοχής.

Είδαμε εθνικιστικές ψεκασμένες κορώνες περί λαθροεισβολέων που έβαλαν φωτιές και καλά...στην περιοχή.

Είδαμε μια ατάραχη κυβέρνηση να αναζητεί ευθύνες από δικό της Περιφερειάρχη.

Και τι δεν είδαμε φίλες και φίλοι.

Σίγουρα δεν είδαμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

Αντίθετα, πιστεύουν ότι τώρα είναι η καλύτερη λύση για κλειστά κέντρα κράτησης των προσφύγων/μεταναστών με τα φράγκα του ελληνικού λαού πάντα.

Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία σκέψη και αξίωση για περαιτέρω επαναπροωθήσεις των προσφύγων/μεταναστών όπου ήρθαν (ως επί το πλείστον) στη χώρα μας προκειμένου να φτάσουν σε μια τρίτη χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης.

Ας τα πάρουμε όμως πάλι από την αρχή.

Η λογική του "βλέποντας και κάνοντας" από τη Κυβέρνηση Μητσοτάκη, οδήγησε στην δραματική  αύξηση των ροών στη Μόρια, μόλις σε 14 μήνες εξουσίας από 5.000 το 2019 έφτασαν σε 20.000 το 2020, μια κανονική αποθήκη ψυχών σε κόλαση!

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς εάν υπάρχει κάποια λύση στο πρόβλημα των τελευταίων   μηνών.

Κι όμως υπάρχει!

Αρκεί η Κυβέρνηση να ξυπνήσει και να απαιτήσει την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας με γρήγορες επαναπροωθήσεις σε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ιταλία κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους.

Στον αντίποδα ο Πρωθυπουργός λανθασμένα έσπευσε να πάρει το μέρος των Κούρτς, Όρμπαν, όταν μάλιστα οι εν λόγω δεν άνοιξαν τα σύνορα τους στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους της προσφυγιάς.

Συνεπώς, η Ελλάδα ανέλαβε βάρη τα οποία ήταν δυσανάλογα για τον πληθυσμό της.

Από την άλλη, δικαιολογημένη και η αντίδραση των νησιωτών μας, λέγοντας πως θα έπρεπε να υπάρξει ένας δίκαιος καταμερισμός στην επικράτεια αναφορικά με το προσφυγικό μέχρι να βρεθεί μια λύση με την Ευρώπη.

Κάπου εδώ θα συμφωνήσει κανείς μαζί τους.

Πράγματι, αν η Κυβέρνηση έκανε έναν δίκαιο καταμερισμό στους 52 νομούς της χώρας έως ότου κερδίζαμε (ως χώρα) τις επαναπροωθήσεις, δεν θα είχαμε το σημερινό επιτελικό μπάχαλο στη Μόρια.

Εντούτοις, η ΝΔ κοίταξε το πρόβλημα με καθαρά κομματικά οφέλη και μόνο!

Συνέφερε λοιπόν το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, η μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών καθότι αναμφίβολα η ΝΔ θα είχε εκλογικές απώλειες στις επόμενες εκλογές αν έστελναν πρόσφυγες/μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα.

Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις φίλες και φίλοι, τα σύνθετα προβλήματα όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό απαιτούν και συνθέτες λύσεις.

Αρκεί βέβαια να υπάρξει η έμπρακτη βούληση της πολιτείας όχι με λόγια (ως είθισται) αλλά με πράξεις.

Πως δηλαδή ;

Καιρός να αναζητήσουμε τις ευθύνες της Ευρώπης για τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές και να απαιτήσουμε ως κράτος άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, απειλώντας ακόμη και με βέτο σε μια σειρά αποφάσεων της ευρωπαϊκής ένωσης, εάν τελικώς δεν έχουμε την απαιτούμενη στήριξη των εταίρων μας.

* Ο Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης είναι φιλόλογος, ειδικός παιδαγωγός, συντονιστής τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, μέλος δικτύου πολιτικών ακτιβιστών Roseband Socialists.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)